Vooral via social media

206 strafbare bedreigingen tegen politici in 2019

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© ANP 206 strafbare bedreigingen tegen politici in 2019
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 206 bedreigingen tegen politici als strafbaar bestempeld. Het Team Bedreigde Politici kreeg in totaal 393 meldingen, waarvan de meeste plaatsvonden via sociale media.

Het vinden van de dader van een bedreiging via sociale media is een zaak van de lange adem, zegt het Openbaar Ministerie. In 105 zaken werd geen verdachte gevonden, in 49 zaken wordt daar nog naar gezocht.

Taakstraffen tot 80 uur

De meeste veroordeelden kregen taakstraffen van maximaal 80 uur. Dertien zaken werden geseponeerd, tien via Bureau Halt afgehandeld (wat betekent dat de dader minderjarig was) en in vijf zaken deed het OM zelf een strafvoorstel aan verdachten, waardoor er geen rechtszaak is geweest. Bij twaalf minderjarigen kwam de wijkagent langs voor een berispend gesprek.

Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie
Lees ook

Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie

In 2018 kwamen er fors meer meldingen van bedreigingen van politici binnen bij het Team Bedreigde Politici en toen werden ook meer bedreigingen als strafbaar bestempeld. Dat kwam omdat één politicus veel meldingen deed. Wie die politicus is, zegt het OM niet.

Brandbrief van Arib

In Den Haag zijn bedreigingen aan het adres van politici ook dit jaar een heet hangijzer, nu er geregeld wordt gedemonstreerd op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Kamervoorzitter Khadija Arib schreef onlangs een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag over Kamerleden die zich door de aanwezigheid van de demonstranten steeds onveiliger voelen.

Komende maand staat een man uit Heerlen voor de rechter voor het bedreigen van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Lees meer over
Openbaar MinisterieNederlandse politiekBedreiging