73.000 euro

Recordprijs voor biljet van Nederlandse 40 gulden uit 1814

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Gemeente LoppersumRecordprijs voor biljet van Nederlandse 40 gulden uit 1814
RTL

Een bankbiljet van 40 gulden uit 1814 heeft op een veiling 73.000 euro opgebracht. Een recordbedrag, zegt de Nederlandsche Muntenveiling in Weesp. De eigenaar kocht het biljet in de jaren 90 voor omgerekend 20.000 euro.

Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekendgemaakt.

De Nederlandsche Bank

In 1813 werd Nederland zelfstandig en koning Willem I wilde snel een nationale bank oprichten om de geldomloop te verbeteren. Tot die tijd waren er vooral gouden en zilveren munten die vaak al eeuwen in omloop waren. Een jaar later, in 1814 werd De Nederlandsche Bank opgericht die het alleenrecht kreeg om bankbiljetten uit te geven.

een 40 gulden-biljet uit de betreffende tijd. Dit is niet het geveilde exemplaar.
een 40 gulden-biljet uit de betreffende tijd. Dit is niet het geveilde exemplaar.

Verzamelaars zitten thuis

Volgens de Nederlandsche Muntenveiling zitten veel verzamelaars van munten, papiergeld en postzegels thuis door de coronamaatregelen en hebben ze meer tijd voor hun hobby. "De prijzen voor dit verzamelmateriaal zijn op het ogenblik stijgende."

In 1814 was 40 gulden een flink bedrag, maar zeker niet vergelijkbaar met de 73.000 euro die er nu voor het biljet is neergeteld. Volgens het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis was het bedrag te vergelijken met zo'n 300 euro nu.  

Lees meer over
Contant geldGemeente Utrecht