De vervuiler betaalt niet: huishoudens betalen meer milieubelasting dan bedrijven
Het principe van 'de vervuiler betaalt' gaat in ons land lang niet altijd op, zegt het CBS. Als het gaat om de milieubelasting betalen de meest vervuilende sectoren, niet de meeste belasting. Vooral huishoudens betalen meer dan hun deel.
Volgens het CBS betaalden huishoudens in 2019 maar liefst 56 procent van de belastingen die gerelateerd zijn aan CO2-uitstoot, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor minder dan een kwart van die uitstoot. Het gaat dan om energiebelasting, de emissierechten en de brandstofaccijnzen.
En dat terwijl de meest vervuilende sectoren, de luchtvaart en scheepvaart, veel minder dan hun aandeel betalen. Dat komt vooral omdat de brandstoffen die zij gebruiken, stookolie en gasolie voor schepen en kerosine voor vliegtuigen, minder zwaar belast zijn dan brandstof voor auto's en vrachtauto's.
Minder milieubelastingen
"Hierdoor is binnen de transportsector het vervoer over land goed voor nagenoeg alle accijnsopbrengsten, terwijl de scheepvaart en de luchtvaart verantwoordelijk zijn voor de meeste CO2-uitstoot", schrijft het CBS.
Vorig jaar kreeg de overheid 24,4 miljard euro binnen uit milieubelastingen. Die bedragen daarmee 7,7 procent van alle belastingen. Dat percentage is lager dan tien jaar geleden, toen het nog bijna 9 procent was.
De top drie van milieubelastingen die het meeste opleveren zijn: accijnzen op brandstof, motorrijtuigenbelasting en energiebelasting.