Wel gesproken over drukte

Kabinet ontkent verzoek burgemeesters om Black Friday te verbieden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet ontkent verzoek burgemeesters om Black Friday te verbieden
RTL

Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, heeft de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten.

Volgens Aboutaleb hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen van tevoren bij het kabinet om een verbod gevraagd. "De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen. Als je aan ziet komen dat dingen veel mensen op de been zouden brengen, dan ligt het voor de hand om te zeggen: misschien niet zo verstandig", zei Aboutaleb vandaag in Buitenhof.

Wel over drukte gesproken

Het kabinet ontkent dat er een verzoek is gekomen. Wel is er in algemeenheid gesproken over drukte in de winkelstraten, wordt vanuit het kabinet gezegd. Het kabinet laat ook weten dat zo'n verbod juridisch gezien lastig zou zijn. Bovendien hebben burgemeesters zelf de 'ruimte en bevoegdheid om in te grijpen' als dat mogelijk is.

In reactie daarop zegt Aboutaleb dat het Veiligheidsberaad op 9 november met het kabinet sprak over de zorgen rond Black Friday. "Aan het kabinet is in die vergadering gevraagd met een plan te komen met extra maatregelen om chaos te voorkomen. Daarbij is weliswaar niet expliciet om een verbod op Black Friday gevraagd, maar er is ook niet een maatregel op voorhand expliciet uitgesloten", zegt Aboutaleb in een verklaring.

Hij geeft verder aan dat het kabinet vertrouwde op afspraken met de detailhandel om Black Friday ordelijk te laten verlopen. "Die afspraken hebben afgelopen weekend in Rotterdam geen effect gehad. Achteraf moeten we vaststellen dat de burgemeester het Noodbevel moest inzetten om het winkelen te beperken."

Kan geen kwaad?

Volgens het Veiligheidsberaad heeft een oproep om drukte te vermijden wel effect gehad. "In het algemeen was het minder druk dan Black Friday vorig jaar." Daar waar het wel te druk was, is ingegrepen door burgemeesters, bijvoorbeeld door winkels eerder te sluiten.

Veel mensen denken dat het niet echt kwaad kan dat het wat drukker is. "We hebben een mondmasker op", zegt een winkelende man in deze reportage:

Waarom bent u hier? Deze vraag kregen deze mensen dit weekend voorgelegd.

Voor de komende weekenden vrezen burgemeester opnieuw drukte. Burgemeester Rianne Donders van Roermond zei in een verklaring: "Wat mij de meeste zorgen baart is dat we zien dat grote groepen mensen hun koopjesdrang in deze tijd niet kunnen onderdrukken. Je kunt je dan ook afvragen of het kabinet Black Friday niet alleen online had moeten toestaan."

Belgen in de winkelstraten

Overigens zou de toestroom van Belgische bezoekers dit weekend ook een belangrijke rol spelen in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat zei het Veiligheidsberaad in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

Omdat de winkels ook de komende tijd dicht blijven in België, wordt dit een specifiek punt in het overleg van het Veiligheidsberaad met het kabinet morgen. Hij zegt dat burgemeesters er niet over gaan, maar vindt dat Nederland en België over de kwestie afspraken moeten maken.
 

Voorzitter Veiligheidsberaad vreest meer drukke weekenden in steden
Lees ook

Voorzitter Veiligheidsberaad vreest meer drukke weekenden in steden

Ook burgemeester Annemarie Penn van Maastricht maakte al een opmerking over bezoekers uit het buitenland. "Heel teleurstellend om te zien dat met name (buitenlandse) toeristen zich niet aan de maatregelen en adviezen houden!", stelde ze op Twitter. In Maastricht werd code rood afgegeven wegens de drukte.