Meer gedupeerden in beeld

'Kerstgeld' voor nog eens ruim 7000 ouders in toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Kerstgeld' voor nog eens ruim 7000 ouders in toeslagenaffaire
RTL

Nog eens ruim 7000 ouders uit de toeslagenaffaire krijgen ook een gift van 750 euro. De bedoeling is dat het nog deze maand wordt uitbetaald. Het gaat om 'kerstgeld' voor een groep gedupeerde ouders die onterecht het stempel fraudeur kregen, maar die al lang moet wachten op een tegemoetkoming of schadevergoeding.

Dit meldt staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder kreeg een groep van 8600 gedupeerde ouders hetzelfde bedrag. Daarbij ging het om mensen die de dupe waren van fraudeonderzoeken van de Belastingdienst, van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) en om mensen die de dupe werden van een harde uitleg van de wet.

Langzamer dan beloofd

Het is de bedoeling dat zij compensatie krijgen voor de stopzetting van toeslagen voor kinderopvang en de enorme terugvorderingen. Omdat dit veel langzamer gaat dan het kabinet eerder beloofde, dwong de Tweede Kamer onder aanvoering van de SP de kerstgift af, als gebaar wegens het lange wachten.

Slachtofferhulp staat gedupeerden toeslagenaffaire kinderopvang bij
Lees ook

Slachtofferhulp staat gedupeerden toeslagenaffaire kinderopvang bij

De groep van ruim 7000 mensen was al in beeld. Het gaat om een ouders die het predicaat 'opzet' of 'grove schuld' (OGS) kreeg. Zij kregen daardoor geen betalingsregeling en kwamen vervolgens in nog grotere financiële problemen.

Deze maand uitbetaald

Deze mensen kregen in maart van dit jaar al een brief van de Belastingdienst waarin werd werd beloofd dat de invordering bij hen werd stopgezet. Zij meenden daarom dat zij zich niet alsnog zelf hoefden aan te melden voor compensatie en ook niet voor de eenmalige gift van 750 euro. Om hen nu toch tegemoet te komen, krijgt ook deze groep nu het kerstgeld, als compensatie voor het lange wachten. De bedoeling is dat het nog deze maand wordt uitbetaald.

Ouders die onterecht het stempel fraudeur kregen, zullen een brief ontvangen waarin wordt erkend dat dit onjuist was en dat de problemen waarin zij terechtkwamen niet door hen, maar door de Belastingdienst zijn veroorzaakt. Als zij aanspraak willen maken op compensatie, zullen zij zich wel zelf moeten melden. Deze groep zal mogelijk ook in aanmerking komen voor vergoeding van de daadwerkelijke schade, belooft Van Huffelen.

Door deze stap komt het aantal gedupeerden in de toeslagenaffaire waarschijnlijk hoger uit. Opgeteld gaat het nu om 15.000 mensen die het kerstgeld krijgen ; onder hen zijn niet alleen ouders met problemen met toeslagen, maar ook mensen die om andere redenen opzet of grove schuld werd verweten. Omdat de staatssecretaris vermoedt dat er nog veel meer gedupeerden zijn, wordt een speciale gezant ingesteld, om samen met gemeenten meer slachtoffers in beeld te brengen en recht te doen. Bij eerdere inschattingen werd gedacht aan minstens 20.000 gedupeerden.

Weer debat over 'hersteloperatie'

Verder krijgt een beperkte groep ouders ook compensatie voor problemen die zij na fraudeonderzoek kregen met de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget. Gedupeerden krijgen verder recht op gratis juridische bijstand in de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Daar komt een speciale subsidieregeling voor.

Het kabinet beloofde eerder dit jaar duizenden ouders te compenseren. Tot dusver hebben 172 mensen een eerste schadevergoeding gekregen. Zo’n 430 mensen in schrijnende situaties hebben een eerste betaling gekregen en ruim 100 ouders zijn geholpen met geld uit een speciale noodvoorziening. De Tweede Kamer debatteert over ruim een week met staatssecretaris Van Huffelen over de voortgang van de ‘hersteloperatie’.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Alexandra van HuffelenBelastingdienstMinisterie van FinanciënToeslagenaffaire Belastingdienst