Andere omgangsvormen

'Dat verplichte nieuwjaarszoenen is waarschijnlijk voorgoed voorbij'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Dat verplichte nieuwjaarszoenen is waarschijnlijk voorgoed voorbij'
RTL

Als je vorig jaar nog je best moest doen die kleffe collega te vermijden, heb je dit jaar geluk. De drie zoenen tijdens de nieuwjaarsborrel hoeven even niet. Komen ze ooit weer terug? En wat doe je nu als je iemand na dit zware jaar juist wél een nieuwjaarszoen wil geven? "Laat je medeleven op een andere manier zien."

"Etiquette en goede omgangsvormen gaan nu even niet tijdens deze lockdown", zegt etiquette-expert Jan Jaap van Weering. Een gewoon gesprek vond pre-corona meestal rond de 60 centimeter afstand plaats, maar in de anderhalvemetersamenleving is dat nog een flinke stap naar achteren.

"We zijn gewend om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen met drie kussen of een omhelzing, maar dit jaar moeten we creatief zijn." Een buiging vindt hij te onderdanig en een elleboog of 'voetshake' te onhandig. "Dan kom je alsnog binnen die 1,5 meter en als het niet meteen raak is, wordt er lacherig over gedaan."

Hand op hart

Dan is een namasté volgens Van Weering een goed en respectvol alternatief. Hierbij plaats je de handpalmen tegen elkaar en de vingers naar boven. Is daar de kantoorsetting niet naar, dan kan een kort knikje en een glimlach voldoende zijn. "Collega's die moslim zijn plaatsen waarschijnlijk hun hand op het hart, met een kleine buiging naar de oudere of hogere in rang. Dat is ook een mooie vorm."

Nieuwjaarsreceptie: hoe doe je het goed?
Lees ook

Nieuwjaarsreceptie: hoe doe je het goed?

Komen de drie zoenen nog terug? "Ik denk het wel. Het duurt alleen even. Eerst moet het coronavirus ons land uit en daarmee ook de angst voor ziekteverspreiders. Maar veel mensen staan te trappelen om warmte te geven en geborgenheid te krijgen. Al zullen die drie zoenen misschien meer familiair en vriendschappelijk worden en blijven ze weg van de werkvloer."

Vrienden en familie

Daar zullen voornamelijk vrouwelijke collega's blij mee zijn, denkt communicatie- en conflictdeskundige Caroline Koetsenruijter. "Wil je dat die zoenen volgend jaar wegblijven, breng het dan in november ter sprake, dan is het nog niet zo'n ding. Zeg tegen collega's dat die zoenen van jou niet meer hoeven tijdens de nieuwjaarsborrel en vraag hoe de rest hierover denkt. Je krijgt vast bijval en kan meteen een alternatief bespreken."

Maar wat doe je deze week met je ouders, de buurvrouw die dit jaar weduwe is geworden en die goede vriendin die een zwaar jaar heeft gehad? Daar is een omhelzing juist heel erg gewenst. Koetsenruijter: "Zet je ondertiteling aan. Hiermee bedoel ik: zeg wat je zou willen doen. Bijvoorbeeld dat je iemand graag wil knuffelen, maar dat dat nu even niet kan."

Kaartje sturen

Er zijn wel andere manieren om te laten zien dat je meeleeft en iemand een fijn of beter jaar toe te wensen. Door bijvoorbeeld een (geknutselde) kaart of een handgeschreven brief in de bus te stoppen. "Dat deden mensen met kerst ook. Het lukte PostNL niet alle kerstkaarten op tijd te bezorgen, zo druk was het."

Het gaat volgens Koetsenruijter niet om dure cadeau's, maar om een attentie die laat zien dat je aan iemand denkt. "Een kaarsje met een strikje eromheen en een klein kaartje eraan is al genoeg. Dat heeft veel meer waarde dan een snelle luchtkus met al die hysterie eromheen."

Op Times Square in New York kunnen mensen al hun frustraties over 2020 kwijt.
Lees meer over
NieuwjaarFeestdagenEtiquetteLink in bio