Start 8 januari

Medewerkers acute zorg worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd tegen coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMedewerkers acute zorg worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd tegen coronavirus
RTL

Medewerkers uit de acute zorg, zoals verpleegkundigen en artsen op de intensive care en de spoedeisende hulp, worden onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat zal niet eerder zijn dan 8 januari, laat Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg weten.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt op korte termijn met een plan van aanpak voor het vaccineren van verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, corona-afdelingen en ambulancemedewerkers. Het gaat om ongeveer 30.000 medewerkers in de acute zorg.

Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben afspraken gemaakt met voorzitter van het LNAZ, Ernst Kuipers. "Dit is een zijstap op de hoofdroute die we hebben afgesproken", zegt hij. "Die zijstap is nodig, omdat we zien dat ook medewerkers in de acute zorg door ziekteverzuim onder druk komen te staan."

De Jonge reageert nu niet op oproep Gommers en Kuipers om zorgpersoneel in te enten
Lees ook

De Jonge reageert nu niet op oproep Gommers en Kuipers om zorgpersoneel in te enten

"De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Medewerkers uit de acte zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie", staat in het persbericht. 

Niet voor 8 januari

Tot nu toe werd gezegd dat Nederland pas vrijdag 8 januari zou beginnen met vaccineren. Ouderen en kwetsbaren zouden aanvankelijk als eerste aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Kuipers en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care riepen het kabinet eerder op om zorgpersoneel als eerste te vaccineren tegen het virus. Ze wilden dat het vaccineren daarnaast niet op 8, maar op 4 januari zou starten. 

Nu laat Kuipers weten dat het niet mogelijk is om eerder dan 8 januari te starten. "De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd", aldus Kuipers. "Het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen."

Dit is hoe het vaccineren er uiteindelijk aan toe zal gaan in Nederland.

"We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren. Het liefst maandag al beginnen", zo zei Gommers. Vaccinatie is bedoeld, zo zei hij, als bescherming van het individu, ter voorkoming van verspreiding en ter voorkoming van het ontwrichten van de maatschappij. En daar is zorgpersoneel voor nodig. Minister De Jonge liet toen weten dat hij later deze week terug zou komen op de oproep.

Gommers noemt het nieuws geweldig. "Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren", zegt hij. "Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld", zegt Gommers. "Het gaat nu best aardig maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren."

Andere landen al begonnen

Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor kwam minister De Jonge onder vuur te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

Lees meer over
Ernst KuipersCoronacrisis in NederlandCoronavaccinCoronabesmettingen