Zorgmedewerkers vertellen

Zij kregen al een vaccinatie-oproep binnen: 'Iemand moet de eerste zijn'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
Zij kregen al een vaccinatie-oproep binnen: 'Iemand moet de eerste zijn'
RTL

Morgen en overmorgen zullen de eerste brieven op duizenden deurmatten in Nederland vallen. De boodschap: u mag langskomen voor het coronavaccin. Deze drie zorgmedewerkers hebben de oproep al gekregen. "Het is eng om de eerste te zijn, maar ook wel bijzonder."

'Het voelt een beetje gek'

Marjoleijn Felius (30) uit Middelburg is teamcoach in een verpleeghuis en kreeg de oproep via de mail én per post van haar werkgever. "Ik twijfel nog."

Zorgmedewerker Marjoleijn twijfelt over het vaccin. © Eigen foto
Zorgmedewerker Marjoleijn twijfelt over het vaccin.

"Het voelt een beetje gek om die brief te krijgen als één van de eersten in Nederland. Ik wist dat-ie eraan zat te komen hoor, ik volg al het nieuws erover. Maar toch kijk je er wel even van op.

We hebben het er ook over, met collega's. Wat iedereen doet. Het houdt ons bezig. Ik moet eerlijk zeggen: ik twijfel nog. Ik weet dat ik moet gaan beslissen nu die brief er is." 

Spannend

"Het voelt niet heel fijn om de eerste te zijn. Ik vind het spannend; het liefst zou je van anderen in Nederland horen hoe is het is geweest, en wat de effecten zijn. Ik zou minder twijfels hebben als een hele groep mensen mij voor was gegaan in ons land. 

Dus ja: ik ga deze week eens even goed nadenken en mijzelf nog eens inlezen. Want ik kan me wel laten vaccineren met mijn goede gedrag, maar ik ben nog steeds niet van mijn mondkapje af, en ik moet nog steeds anderhalve meter afstand houden.

De maatregelen blijven op mijn werk en in de samenleving van kracht. Dus wat schiet ik ermee op om het nu al te doen? Maar aan de andere kant denk ik: iemand moet de eerste zijn."

Een stukje uit de brief die Marjoleijn ontving. © Eigen foto
Een stukje uit de brief die Marjoleijn ontving.

'Ik ben als een van de eersten aan de beurt'

Jessie Peters (22) werkt in Arnhem in een zorgvilla. Haar eerste en tweede afspraak staan al in haar agenda: laat maar komen die prik. 

Jessie Peters krijgt op 15 januari de eerste prik. © Eigen foto
Jessie Peters krijgt op 15 januari de eerste prik.

"Ik heb de uitnodiging digitaal gekregen, maar ook al op papier. Eerst dacht ik vooral: dit is spannend. Het vaccin is nog nooit op de markt geweest. Maar toen er voor mij meer duidelijkheid kwam, maakte ik mij geen zorgen meer. De hele wereld krijgt het. Ik heb er vertrouwen in. Mijn eerste afspraak is op 15 januari, de tweede op 5 februari." 

Mezelf en anderen beschermen

"Ik zie het vaccin als een manier anderen en mijzelf te beschermen tegen corona. Het is de enige weg terug naar een normaal leven waarin iedereen kan feesten en vrij is in zijn doen en laten.

Dus ik ben blij dat het vaccineren eindelijk gestart is en dat ik een van de eerste ben die eraan meehelpt om de wereld weer normaal te laten worden. Daarbij werk ik met kwetsbare mensen. Die wil ik graag beschermen."

Aanmeldingen stromen binnen

Bij het belcentrum van GGD GHOR hadden zich maandag om 13.00 uur al 10.000 zorgverleners gemeld voor een coronaprik. Het gaat om medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten, die maandag een brief met een uitnodiging hebben gehad van hun werkgever. 

In inenten van zorgverleners begint op 8 januari. GGD GHOR Nederland opende het belcentrum om 08.00 uur. Het callcentrum is zeven dagen per week geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. 

'Hè hè, eindelijk'

Trijny Vorst (51) werkt in een psychogeriatrisch verpleeghuis in Stadskanaal en voelde opluchting toen ze de oproep in haar mail ontving.  

 

Zorgmedewerker Trijny heeft haar afspraak gemaakt. © Eigen foto
Zorgmedewerker Trijny heeft haar afspraak gemaakt.

"Vandaag kreeg ik hem in de mail, de oproep, en dat voelde prima, haast als een opluchting, zo van: hè hè, eindelijk. Ik voel me ook niet echt 'de eerste', of een pionier. De landen om ons heen zijn al bezig, wij komen als laatste.   

Ik heb meteen gebeld naar het 0900-nummer om de afspraak te maken, 20 januari krijg ik mijn eerste prik. Twijfel heb ik niet, als ik me moet laten opereren in het ziekenhuis, vertrouw ik ook op de artsen, dus waarom nu niet?"

'Zo snel mogelijk het land uit'

"Ik werk met kwetsbare ouderen, en ik heb zelf ouders met een wankele gezondheid, daar wil ik graag blijven komen. Vrienden van mij hebben een sportschool en een kapperszaak, die moesten allemaal dicht, er is zó veel ellende door dit virus. Ik zie elke dag waar we het voor doen, met z'n allen, als we dat vaccin nemen. 

Tegen die eventuele milde bijwerkingen zie ik niet op. Het is wel een die in je spier gaat, dat vind ik wel een dingetje, daar ben ik ik niet zo dol op. Ik krijg er een stijve arm van. Maar dat stelt niets voor bij alle narigheid van afgelopen jaar. Zo snel mogelijk het land uit met dat virus."

Een deel van de mail die Marjoleijn ontving. © Eigen foto
Een deel van de mail die Marjoleijn ontving.
Lees meer over
Link in bio