Lange lockdown

Dichthouden school valt ouders zwaar: 'Alle begrip, maar je gaat kapot'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privécollectie YannickDichthouden school valt ouders zwaar: 'Alle begrip, maar je gaat kapot'
RTL

De basisscholen en kinderopvang blijven voorlopig dicht. Uit bezorgdheid over de Britse coronamutatie heeft het kabinet besloten de scholen in ieder geval niet voor 8 februari al te openen.

En dat is een hard gelag voor veel ouders. 

Ook voor Yannick en Caroline Ponit, die thuis zitten met een pasgeboren tweeling en drie kinderen van 3, 5 en 10 jaar oud. Dat de basisscholen en kinderopvang niet open gaan, noemen ze 'heel zwaar'. Ze sluiten zich soms even op, om zich te focussen op hun werk:

Begrip

Ja, Yannick en Caroline hebben begrip voor het politieke besluit. Maar het is tegelijkertijd op z'n zachtst gezegd geen pretje.

"Het is best chaotisch", vertelt Yannick. Hij werkt fulltime als consultant werktuigbouwkunde, en zijn werkgever heeft begrip voor zijn thuissituatie en kan tot een bepaalde hoogte meedenken, maar wil ook dat hij zoveel mogelijk aan het werk is. "Ik begrijp het wel, maar ik heb vijf kinderen thuis en kan geen kant op." 

© Privécollectie Yannick

De opvang is gesloten en de kinderen kunnen nergens terecht om uit te blazen. Ondertussen verwachten werkgevers wel dat er kwaliteit geleverd wordt, het liefst op kantoor, zegt hij. "Maar dat is onmogelijk en gaat nu niet. Je dag vliegt zo voorbij. In de avond ben je kapot, en de volgende dag begint het opnieuw."  

Betaald verlof

FNV herkent dat. 83 procent van de werkende ouders voorziet problemen of zelfs ernstige problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs, blijkt uit een peiling onder ruim 1250 leden. "We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen", zei bestuurder Judy Hoffer eerder

Ook Ouders Inc, een organisatie die ouders met jonge kinderen wil ondersteunen, krijgt geluiden binnen over ouders die het moeilijk hebben. Uit een onderzoek onder 212 mensen blijkt dat 60 procent van de ouders het ouderschap zwaarder vindt geworden. "Als we de staat van ouders moeten beschrijven in één woord, is dat het woord 'gestresst'", zegt directeur van Ouders Inc en gezinspsycholoog Maarten van der Linde.

Stress

Ook hij zegt dat ouders het loodzwaar vinden. "De stress kan getriggerd worden door verschillende dingen. Werkdruk, schuldgevoel naar werk of kinderen, te weinig perspectief etcetera."

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de één een vitaal beroep heeft en alles op de schouders van de ander komt, zegt hij. "Of ouders wiens business kapot gaat, wat tot stress leidt. We vinden dat er meer aandacht moet komen voor die ouders. Je hoort voortdurend over de horeca etc., maar ouders hebben het ook echt heel zwaar."

© Privécollectie Yannick

Yannick en Caroline hebben ontzettend veel rollen te vervullen, vertelt Yannick. "Je bent leraar, je moet presteren op werk. Je bent continu met die petten bezig en hebt geen tijd voor jezelf. Als mijn kind dat net zindelijk is, zegt: 'papa, ik moet naar de wc', dan kan dat ook niet even wachten."

'Gezondheid voorop'

Daar bovenop zit zijn vrouw ziek thuis en heeft zij bijna een burnout. "Ze is nog aan het herstellen van haar zware zwangerschap en bevalling: een natuurlijke bevalling én een keizersnede. Ze heeft nog altijd last met lopen en haar dagelijkse activiteiten. De lockdown verergert haar situatie, ze doet keihard haar best, maar het is hectisch." Het gaat wel lukken, daarvan is Yannick overtuigd. "Maar ik weet niet hoe."

© Privécollectie Yannick

Dat er geen licht aan het einde van de tunnel is in de vorm van een datum waarop de scholen weer opengaan, maakt het niet makkelijker. "De vaccins zijn een lichtje, maar dat is een klein lichtje. Ik hoop dat de scholen op 8 februari openen, met het einde van de lockdown."

Toch staan Yannick en Caroline wel achter het besluit van het kabinet. "Wij willen de gezondheid voorop stellen. We staan achter het besluit. Maar het blijft pittig. Alle respect voor politici die deze beslissingen moeten nemen, want ze zijn ingrijpend voor iedereen. Je moet achter de beslissingen van de politiek staan, want ze worden niet zomaar gemaakt."

Reacties op sociale media

Veel ouders reageren op de Facebookpagina van RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat velen het zwaar hebben.

Zo schrijft Daphne: "Mijn werk is prima thuis uit te voeren. Alleen vreet m’n dochter van één jaar het laptopsnoer op, wikkelt het om haar nek en denkt mijn zoontje van twee, dat een laptop ook prima als piano te gebruiken is... reuze gezellig! En nu is het helemaal dolle pret. Want papa heeft een flinke schouderoperatie gehad en mag niks tillen of doen."

Ook Reyhan heeft het moeilijk. "Mijn partner werkt wel thuis maar kan dit nog amper aan de keukentafel uitvoeren. Het is geen doen wanneer ons dochtertje van 11 maanden thuis is. Ik zelf werk in een winkel en moet alsnog werken ondanks dat ze dicht zijn."

Zes kinderen

Esther zit thuis met zes kinderen tussen de 10 en 18 jaar. "Zelf werkzaam in de gehandicaptenzorg en manlief heeft zijn eigen bedrijf. Thuisscholing moet natuurlijk kunnen in deze tijd?  En als moeder zijnde heb ik nu dus meerdere banen erbij gekregen en moet ik me in heel veel stukjes verdelen en doe nu iedereen tekort."

Toch zijn er ook ouders die er wel blij mee zijn. "Helemaal top", schrijft Denise. "Ik ben er blij mee. Hoef niet zo nodig ziek te worden. Sneu voor mijn kind, maar gezondheid gaat voorop."

Gezegd wordt dat de nieuwe variant ook besmettelijker zou zijn. We leggen je uit hoe de nieuwe variant van het virus werkt.
Lees meer over
CoronamaatregelenCoronabesmettingenLockdownLink in bio