Regels en uitzonderingen

Wat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPWat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord
RTL

Morgen gaat-ie al in: Vanaf 21.00 uur mag je niet meer zomaar naar buiten. Maar niet alle regels zijn even duidelijk. Honderden RTL Nieuws-lezers stelden vragen over hoe de avondklok precies werkt. Dit zijn de vier meest gestelde vragen.

1. Hoe kun je bewijzen dat je toch de straat op mag?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de avondklok. Zo mag je naar buiten als dat nodig is voor je werk, om (mantel)zorg te verlenen of om de hond uit te laten. Bekijk alle uitzonderingen hier.

In deze video zie wanneer je wel of niet naar buiten mag, en waar je je aan moet houden:

Wat is een goede reden, en wat moet je allemaal bij je hebben?

Stel dat je door de politie of een handhaving wordt gecontroleerd, dan moet je kunnen aantonen dat je een reden hebt om buiten te zijn. Daar heb je meestal een 'Eigen verklaring' voor nodig. Dat is een formulier waarop je kunt invullen waarom je over straat moet.

Moet je naar buiten vanwege je werk, dan heb je ook een tweede formulier nodig: de 'Werkgeversverklaring'. Dit formulier wordt ingevuld door je werkgever. Ben je ZZP'er, dan kun je dat formulier zelf invullen. Je hoeft deze formulieren niet te printen: je mag ze ook op je telefoon laten zien. Beide formulieren zijn hier te downloaden.

2. Moet ik ook een formulier invullen als er een noodgeval is?

Soms is een formulier niet nodig. Als je de hond uitlaat, hoef je dat natuurlijk niet met een formulier te bewijzen. Mensen met bepaalde beroepen hebben geen formulier nodig, zoals politieagenten, buschauffeurs en treinmachinisten.

8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden
Lees ook

8 op de 10 Nederlanders zijn van plan zich aan avondklok te houden

Moet je naar buiten omdat je medische hulp nodig hebt, of omdat je iemand anders moet helpen, dan moet je in principe een Eigen verklaring hebben. Dat geldt niet bij 'rampspoed', waarbij er geen tijd is om voor een formulier te zorgen. Calamiteiten als brand of een medisch noodgeval zijn een geldige reden om buiten te zijn zonder formulier.

3. Ik werk 's avonds, kan ik nog iemand op mijn kinderen laten passen?

Oppassen is volgens de Rijksoverheid geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn. Als een grootouder dus op de kinderen komt passen, dan moet hij vóór negen uur weer thuis zijn, of blijven slapen.

Gastouders die voor hun werk naar buiten moeten tijdens de avondklok mogen dat wél. Zij moeten dan wel een Eigen verklaring en een Werkgeversverklaring op zak hebben.

Ouders met een cruciaal beroep kunnen gebruik maken van de noodopvang via een gastouder, maar dat kan alleen als zij ingeschreven zijn bij een gastouderopvang. Zij mogen dan ook tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen.   

4. Mag je iemand 's avonds met de auto van of naar werk brengen?

Ook het halen of brengen van iemand die 's avonds aan het werk is, is geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok. "Zij kunnen gebruik maken van het ov of de taxi", zegt de Rijksoverheid.

Openbaar vervoer en taxi's mogen dus blijven rijden tijdens de avondklok. Wel gebruiken sommige vervoerders een aangepaste dienstregeling:

Lees meer over
AvondklokCoronamaatregelenOverheidCoronaboete