Vader wil anoniem blijven

Wie is spermadonor K34? Maria wil weten wie haar vader is

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockWie is spermadonor K34? Maria wil weten wie haar vader is
RTL

De rechtbank Gelderland moet bepalen of Maria, kind van een zaaddonor, mag weten wie haar vader is. Het ziekenhuis waar Maria geboren werd, Rijnstate in Arnhem, zegt niet te kunnen kiezen tussen haar belang om dit te weten, en de hardnekkige wens van de vader om anoniem te blijven.

Hedda, de moeder van Maria, koos destijds voor de donor in kwestie omdat hij het toen nog wel goed vond als zijn donorkinderen later zou weten wie hij was. Maar toen in 2004 bij wet verboden werd om helemaal anoniem te doneren en het ziekenhuis daarover met hem contact opnam, veranderde hij van mening en wilde hij met terugwerkende kracht toch niet dat zijn naam bekend werd.

De moeder vindt dat hij er niet meer op terug had mogen komen. En zijzelf wil de belofte nakomen aan haar dochter dat ze zou mogen weten wie haar vader was.

'Rust in mijn hoofd' 

Maria (die niet met haar achternaam in de media wil) wil alleen maar weten hoe haar vader heet, hoe hij eruitziet, kortom 'alleen maar wie hij is', zei ze maandag tijdens de zitting. "Ik weet dat ik geen recht heb op contact, ik wil niemand dwingen, maar ik wil rust in mijn hoofd."

Ineens blijkt hij niet je echte vader: psychische hulp donorkind ver te zoeken
Lees ook

Ineens blijkt hij niet je echte vader: psychische hulp donorkind ver te zoeken

Het gaat haar ook om haar toekomstige kinderen: "Ik heb nu een onbekende helft, zij straks een onbekend kwart."

'Rommelig' gehandeld

Volgens Hedda hoeft de vader, die K34 wordt genoemd, zich ook totaal geen zorgen te maken dat anderen op de hoogte raken: "Zijn levenssfeer komt niet in het geding", aldus de moeder, die zei dat de vader wat haar dochter betreft zelf een contactverbod mag regelen. Haar dochter is volgens haar een discreet en door en door goed mens. "En juist zij is bedrogen", aldus Hedda.

De moeder zegt dat zijzelf 'dom is geweest om de dokter te vertrouwen' die destijds zei dat het wel goed zou komen. Ze laakte de volgens haar rommelige manier waarop Rijnstate met de hele kwestie is omgegaan: "U kweekt geen koikarpers of coniferen, maar echte mensen met identiteitsvragen", hield ze het Arnhemse ziekenhuis voor.

'Geen onwil'

Rijnstate zegt volledig begrip te hebben voor de wens van Maria, maar met de rug tegen de muur te staan, onder meer door de overgangsregels toen de wet er kwam en de uitleg daarvan. "Het is geen onwil." Het ziekenhuis heeft eigenlijk geen standpunt en vindt dat het niet in de positie is om te kiezen tussen de belangen van de twee.

Niet helemaal duidelijk werd of de man na de invoering van de wet nog heeft gedoneerd. Wel zou zelfs een paar jaar later een donorkind van hem zijn geboren.

Omdat hij zelf geen partij is in het proces, kan K34 niet door de rechtbank worden gedwongen zijn anonimiteit tegenover Maria op te heffen. De rechtbank doet over uiterlijk acht weken uitspraak of het ziekenhuis de naam moet geven.

Lees meer over
VaderSpermadonatieKindKinderwensGelderlandArnhem