'Zorgwekkende toename'

Kindertelefoon voert vaker gesprekken over huiselijk geweld: 'Zorgwekkend'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesKindertelefoon voert vaker gesprekken over huiselijk geweld: 'Zorgwekkend'
RTL

Kinderen bellen en chatten tijdens de tweede lockdown vaker met De Kindertelefoon over zaken als huiselijk geweld, eenzaamheid en depressie, terwijl ze minder spreken over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid. Een zorgwekkende ontwikkeling, vertelde directeur Roline de Wilde vanavond bij Jinek.

Bij De Kindertelefoon kunnen kinderen tussen de 8 en 18 jaar terecht om te praten over onderwerpen die ze met hun omgeving niet kunnen, willen of durven te bespreken.

Onderzoek chat- en telefoongesprekken

De Kindertelefoon onderzocht chat- en telefoongesprekken met kinderen die contact zochten. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken over problemen zoals eenzaamheid en depressie met 21 procent.

Kinderen namen gemiddeld 21 keer per dag contact op over zelfdoding. Tijdens de vorige lockdown was dat 16 keer per dag, een stijging van 31 procent. Ook de gesprekken over eenzaamheid namen met 31 procent toe en de gesprekken over depressies met 16 procent. 

Fors letsel en voortdurend gegil: meldingen huiselijk geweld ernstiger van aard tijdens lockdown
Lees ook

Fors letsel en voortdurend gegil: meldingen huiselijk geweld ernstiger van aard tijdens lockdown

"Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten", zegt De Wilde. "Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend."

Huiselijk geweld

Eerder dit jaar nam het aantal gesprekken over huiselijk geweld al toe. In dezelfde periode vorig jaar gingen gemiddeld 14 gesprekken per dag over huiselijk geweld. In de eerste lockdown waren dat er 16, en tijdens de tweede lockdown 18.

Voorheen ging het vaker over 'normale puberzaken' als kinderen contact opnamen. "Maar nu geven steeds meer kinderen aan dat zij sociale contacten missen en dat zij zich alleen voelen", zegt directeur De Wilde.

Dominique Bekke is vrijwilliger en voert dat soort gesprekken. "Normaal gesproken heb je afwisseling tijdens een dienst. Met af en toe lolletjes of een pizzabestelling tussendoor. Maar op dit moment zijn het vooral zware gesprekken", zei ze vanavond bij Jinek. Dat gaat van gesprekken over kinderen die schrikken van een boze vader tot kinderen die het niet meer zien zitten, vertelt ze.

Verliefdheid

Tegelijkertijd wordt over die normale puberzaken steeds minder gesproken. Zo nam het aantal gesprekken over verliefdheid af van 18 gesprekken per dag tijdens de eerste lockdown naar 14 nu, een daling van 25 procent.

Het aantal gesprekken over vriendschap daalde van 10 naar 7, een daling van 32 procent. Ook werden er 31 procent minder gesprekken gevoerd over liefdesverdriet, 20 procent minder over verkering en 43 procent minder over uitmaken.

Volgens De Kindertelefoon is het opvallend dat steeds meer jongens contact opnemen over huiselijk geweld. Vorig jaar was dat in 27 procent van de gesprekken het geval, dit is dat 45 procent. 

Ook steeg het aantal 16- en 17-jarigen dat contact opnam van 19 procent vorig jaar naar 26 procent tijdens de tweede lockdown. Opvallend, vindt De Kindertelefoon. 

Erkenning

"Onder deze oudere groep zien we ook het aantal gesprekken over mentale problemen toenemen. Ook bij jongeren met wie het tot voor kort prima ging."

Ze vindt het belangrijk dat daar oog voor is. "En dat we hen de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Tegelijkertijd proberen we in de gesprekken samen op zoek gaan naar manieren om het vol te houden."

PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul werd door haar ex-partner mishandeld en vertelde vorig jaar aan tafel bij Jinek haar verhaal.
Lees meer over
Huiselijk geweld