Logistieke operatie

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoZo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'
RTL

Normaal controleert GGD-jeugdarts Henrike ter Horst baby's en peuters bij het consultatiebureau. Nu ziet ze per dag honderden ouderen en een aantal zorgmedewerkers voor hun vaccinatie. Hoe gaat het er aan toe in de vaccinatiehal?

"Het is druk", vertelt Ter Horst. Per dag worden er in 'haar' hal in Sportcentrum Papendal ongeveer 700 mensen gevaccineerd, van 's ochtends 08.00 tot 's avonds 20.00 uur. "Een enorme logistieke operatie."

Dan doelt ze niet alleen op de doorstroom van de mensen: het aankomen, prikken, vijftien minuten wachten en naar huis. Maar ook het klaarmaken van de vaccins, want dat gebeurt ter plekke. "Er moet zoutoplossing bij de vaccins, dat moet zorgvuldig worden gedaan."

Zorgvuldig werken

Daarnaast moet precies een bepaalde hoeveelheid dosis uit een flesje gehaald worden, die wordt verdeeld over de priklijnen. "Er mogen niet te veel vaccins tegelijkertijd worden klaargemaakt, want aan het einde van de dag moet er zo min mogelijk overblijven."

Is er nog wel wat over, maar staat er niemand meer in de wachtrij, dan worden vaccins aan het aanwezige zorgpersoneel gegeven.

Medicatie

Artsen zoals Ter Horst prikken zelf niet, zij hebben het druk met gezondheidsverklaringen controleren. "Iedereen krijgt bij binnenkomst de vraag of ze medicijnen gebruiken en of ze gezondheidsklachten hebben." Heb je die, dan kom je bij een arts terecht.

Ouderen worden na de vaccinatie in Sportcentrum Papendal teruggebracht naar de parkeerplaats met een golfkar. © ANP
Ouderen worden na de vaccinatie in Sportcentrum Papendal teruggebracht naar de parkeerplaats met een golfkar.

"Bijna alle ouderen gebruiken bloedverdunners. Anderen, zoals zorgpersoneel, gebruiken soms medicatie die het immuunsysteem onderdrukken. Ik controleer of dat goed samengaat met het vaccin, maak hun medisch dossier in orde. En als iemand niet lekker is of flauwvalt, helpen we meteen."

In 2009 ging het sneller

Ter Horst stoort zich aan mensen die roepen: laat Defensie helpen, dan gaat het sneller. "Ze maken de vergelijking met de Mexicaanse griep in 2009, maar de situatie is nu echt anders."

Nederland begon toen als eerste land te vaccineren tegen de Mexicaanse griep en was ook als eerste klaar. "Er waren heel veel vaccins en er kon in korte tijd gevaccineerd worden. Dat is logistiek superhandig. Maar op dit moment hebben we niet extreem veel vaccins, ik zou niet weten wat het leger nu zou moeten doen."

Het prikken gaat volgens Ter Horst snel en goed. Het meeste werk gaat zitten in de gezondheidschecks en het invullen van het medisch dossier. "Ook zijn ouderen in het geheel natuurlijk iets trager, dus alles duurt wat langer, dat is logisch."

Lange rijen

En die ouderen die buiten in de kou staan te wachten dan? "We merken dat veel ouderen veel te vroeg komen. Ze zijn bang om te laat te komen en staan soms een uur voor hun afspraak al in de rij. Zo stroopt het op en moeten mensen die wel precies op tijd komen langer wachten."

Daarom wordt nu de ouderen op het hart gedrukt precies op de afgesproken tijd te komen en desnoods even in de auto te blijven wachten.

Extra arts

Soms is een opstopping niet te voorkomen. Als Ter Horst even moet kijken bij een gevaccineerde die flauwvalt bijvoorbeeld. "Daarom hebben we nu een extra arts bij elke dienst."

Vaccineren is volgens Ter Horst dankbaar werk. "Ik heb het idee dat we eindelijk iets kunnen doen. De mensen die ik spreek, zijn blij met hun vaccinatie, het haalt toch een stuk onrust weg."

Lees meer over
GGDVaccinatieCoronavaccinOudere