'Niet betrouwbaar'

GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten

Door Eline Rietkerk··Aangepast:
© ANPGGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten
RTL

De GGD stopt voorlopig met het uitvoeren van de coronablaastest. Dat is besloten na een aantal verkeerde testuitslagen bij de GGD Amsterdam. Een tegenvaller, want het was de bedoeling dat deze manier van testen landelijk zou worden uitgerold.

Geen wattenstaafje diep in je neus, maar een apparaat waar je in moet blazen. Voor veel mensen en vooral ook kinderen is de blaastest een aangenamer alternatief om getest te worden op corona. 

Na een proefperiode wordt de ademtest sinds 29 januari al officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat gebeurde na een positief advies van het OMT, het team van deskundigen. 

Landelijk beschikbaar

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf destijds aan dat de blaastesten landelijk ingevoerd zouden worden. In elke GGD-regio (in totaal zijn er 25 regio's) moest straks op deze manier getest kunnen gaan worden. 

Maar vandaag komt er dus slecht nieuws vanuit de GGD Amsterdam. Een woordvoerder laat na vragen van RTL Nieuws weten dat er voorlopig gestopt wordt met deze ademtesten.

Testlocaties, kits, laboratoria en GGD-personeel: dat kost een bak met geld. Olivia Manders legt uit dat één coronatest flink in de papieren loopt.

Verkeerde testuitslag

De reden? "Afgelopen week bleek dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test (de standaard test) toch een positieve uitslag kregen", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. "Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, maar omdat het hier om een nieuwe test gaat, nemen we het zekere voor het onzekere en stoppen we tijdelijk."

Volgens de GGD blijkt uit analyse dat de foute testuitslagen waarschijnlijk komen door het verkeerd afnemen van de ademtest. Daar is meer aandacht voor nodig. Na overleg met experts zal waarschijnlijk een extra testfase volgen om de verbeterpunten te checken.

Tot die tijd worden ook de voorbereidingen voor het invoeren van de blaastest in andere GGD-locaties stilgelegd. Het gaat om de Amsterdamse testlocaties Zuidoost, Noord, Sloterdijk en de GGD-testlocatie in Venray.

Na 1 seconde je uitslag: snelle blaastest in coronateststraat
Lees ook

Na 1 seconde je uitslag: snelle blaastest in coronateststraat

Extra testfase

Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de blaastest, laat weten verbaasd te zijn over de reactie van de GGD. "Uit ons onderzoek bleek dat bij minder dan een half procent van de uitslagen twijfel is over het resultaat van de test."

Het bedrijf blijft er dan ook bij: "Onze test doet het beter dan welke test dan ook." 

Volgens De Vries wordt de test niet goed uitgevoerd. Voor een goede uitvoering moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende internetsnelheid op de testlocatie zijn en mag er geen desinfectiemiddel gebruikt worden waar alcohol in zit. "Als je de test niet goed afneemt, dan is de blaastest niet betrouwbaar", zegt De Vries. 

Onjuist gebruik van de test

Volgens de fabrikant gaat het daar mis. "Wij hebben geconstateerd dat de GGD de teststraten niet goed hebben voorbereid op het gebruik hiervan. De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken."

Omdat de GGD-medewerkers de test niet goed zouden afnemen, wilde het bedrijf de samenwerking zelf ook voorlopig stopzetten. "Vrijdag hebben we in een brief aan het ministerie laten weten dat we tijdelijk de samenwerking met de GGD opschorten", zegt De Vries. 

Wanneer de ademtest weer in gebruik wordt genomen is nog niet bekend.

Advies OMT

Het OMT gaf eerder (11 januari) een positief advies over het gebruik van de blaastest als eerste screeningsmethode. Een groot voordeel van de test is dat je niet met een wattenstaafje diep naar binnen hoeft en dat er snel een uitslag beschikbaar is. Een negatief ademtestresultaat is volgens hen in 98 procent van de gevallen ook daadwerkelijk negatief. Mensen die na de ademtest een positieve uitslag krijgen, zouden volgens het OMT nog wel een aanvullende test moeten ondergaan voor een definitieve bevestiging van de uitslag.

Op basis van dit OMT-advies besloot het ministerie alvast om meer van deze coronablaastesten te bestellen, zodat ze breder ingezet konden gaan worden. Daar wordt dus voorlopig een streep door gezet.

Lees meer over
Hugo de JongeGGDCoronatest