Twee keer testen

Eerste voetbalwedstrijd met publiek nog niet uitverkocht: 'Het loopt niet storm'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste voetbalwedstrijd met publiek nog niet uitverkocht: 'Het loopt niet storm'
RTL

Zondag wordt voor het eerst weer een voetbalwedstrijd met publiek gespeeld. De fans van NEC zijn de uitverkorenen die hun club vanuit het stadion mogen aanmoedigen. Je zou zeggen dat supporters in de rij staan, maar niets is minder waar: de wedstrijd is nog niet uitverkocht.

"Sommige mensen vinden de voorwaarden en maatregelen misschien toch te veel gedoe", zegt Luc te Riele, manager Maatschappelijk en Supporterszaken bij voetbalclub NEC. Zijn club speelt zondag tegen De Graafschap en voor het eerst sinds oktober mag daar dus weer publiek bij zijn.

Loopt niet storm

Het gaat om een testevenement, waarbij gekeken wordt of en hoe het mogelijk is om binnenkort weer evenementen te organiseren met publiek, zoals een voetbalwedstrijd of concert.

Massale interesse in proeffestivals: al meer dan 63.000 aanmeldingen
Lees ook

Massale interesse in proeffestivals: al meer dan 63.000 aanmeldingen

Waar het storm liep met de aanmeldingen bij andere testevenementen (waaronder een dancefeest, concert en popfestival), is dat bij de voetbalwedstrijd van zondag nog niet het geval. Er is zondag plek voor 1500 man in het stadion, maar tot nu toe zijn er nog geen 1000 aanmeldingen.

In eerste instantie zijn seizoenskaarthouders aan de beurt om zich aan te melden. "De wedstrijd is nog niet uitverkocht", zegt Te Riele, "en ik weet ook niet of dat nog gaat gebeuren. Maar ook als we minder publiek hebben dan die 1500 man, kunnen we onderzoek doen naar veilige vormen van voetbalwedstrijden met publiek."

Twee keer testen

Te Riele denkt dat de maatregelen voor sommige supporters een brug te ver zijn. Voetbalsupporters die de wedstrijd in het stadion willen bijwonen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Ze moeten maximaal 48 uur voorafgaand aan de wedstrijd een PCR-test doen. Alleen negatief geteste personen mogen meedoen.
  • Kwetsbare groepen mogen niet deelnemen aan het testevenement
  • Bij binnenkomst een temperatuurmeting en gezondheidscheck op basis van vragen. Als de temperatuur te hoog is, mag die persoon niet naar binnen.
  • Vijf dagen na afloop van het evenement opnieuw een PCR-test
  • Ook wordt deelnemers aan het testevenement geadviseerd om tot tien dagen na de wedstrijd contact met mensen uit de risicogroepen te vermijden, of tot de negatieve uitslag van de PCR-test, vijf dagen na de wedstrijd.

Dit alles bij elkaar kan voor supporters een drempel zijn, denkt Te Riele. "Twee keer testen vinden sommigen veel en het kan lastig zijn als je iemand met een kwetsbare gezondheid in je omgeving hebt."

Lekker thuis kijken

Ook is er een mogelijke andere verklaring voor het feit dat de kaartjes nog niet uitverkocht zijn. "De wedstrijd wordt zondag ook live uitgezonden. Misschien denken mensen: ik kijk het lekker thuis met mijn gezin."

De supporters die er zondag wel bij willen zijn, moeten vooraf allemaal een app downloaden. Daarin krijgen ze informatie over het verloop van de middag en kunnen ze een afspraak maken voor een PCR-test.

Bewegingssensor

Bij aankomst in het stadion krijgen ze allemaal een bewegingssensor, zodat achteraf precies duidelijk is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze hebben gelopen.

De deelnemers worden ingedeeld in zes verschillende 'bubbels', waarin het publiek op verschillende manieren wordt neergezet. Elke groep heeft andere regels en mogelijkheden. Alle 'bubbels' hebben een eigen ingang en eigen toiletruimte, het publiek uit de ene bubbel komt niet in contact met dat uit een andere bubbel.

Zes bubbels tijdens NEC-De Graafschap

  • Bubbel 1: Moet een mondkapje dragen als ze in beweging zijn. De horeca is zowel vooraf, als in de rust en achteraf beschikbaar. Deelnemers in deze bubbel krijgen een vaste plek en zitten direct naast elkaar. Eén op de tien deelnemers in deze groep moet ook een sneltest ondergaan.
  • Bubbel 2: Moet een mondkapje dragen als ze in beweging zijn. De horeca is alleen vooraf en in de rust beschikbaar. Deelnemers in deze bubbel krijgen een vaste plek en zitten direct naast elkaar.
  • Bubbel 3: Hoeft geen mondkapje op, moet de hele wedstrijd blijven zitten. Drankjes en andere versnaperingen worden gebracht. Mensen mogen zelf kiezen waar ze gaan zitten.
  • Bubbel 4: Hoeft geen mondkapje op. Horeca is tijdens de rust en de wedstrijd beschikbaar. Mensen moeten gaan zitten als in een dambord, dus steeds met een stoel er tussen vrij. Ze krijgen een stoel toegewezen.
  • Bubbel 5: Moet de hele tijd een mondkapje op. Horeca is in der rust en tijdens de wedstrijd beschikbaar. Mensen mogen gewoon naast elkaar zitten. Wel krijgen ze een stoel toegewezen.
  • Bubbel 6: Moet de hele tijd een mondkapje op. Horeca is beschikbaar vooraf en in de rust. Mensen zitten gewoon naast elkaar. Ze krijgen een vaste stoel toegewezen, maar mogen zelf naar hun plek lopen. Eén op de tien deelnemers in deze groep moet ook een sneltest ondergaan.

'Toch 1500 man'

Een woordvoerder van Fieldlab, de organisatie die de testevenementen uitrolt, zegt tegen RTL Nieuws te verwachten dat zondag toch gewoon 1500 mensen in het stadion zullen zitten.

"We zijn begonnen bij de seizoenskaarthouders, maar we kunnen, als we op die manier niet de 1500 mensen halen, ook andere voetbalsupporters de mogelijkheid geven zich aan te melden."

Met 500 man in een theater

Eerder deze week werd al geëxperimenteerd met een ander proefevenement. In Utrecht kwamen 500 mensen bijeen voor een congres. En dat was best even wennen, zoals je in onderstaande video kunt zien:

Lees meer over
NECBV De GraafschapNederlands voetbalFestivals en evenementenVoetbalsupporterCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenNijmegen