Roep om versoepeling

Arjan was het zat en gooide zijn terras open: 'Wat hebben we genoten'

Door Laurens Lange··Aangepast:
© FacebookArjan was het zat en gooide zijn terras open: 'Wat hebben we genoten'
RTL

Nu de lockdown maar voortduurt en de lente in de lucht hangt, trekken sommige ondernemers het niet meer. Zo ook Arjan Vosseberg van het Drentse restaurant Boschzicht. "Ik heb zondag het terras weer geopend."

De roep om versoepeling van de coronamaatregelen klinkt steeds luider. Horecazaken zijn al meer dan vier maanden dicht, winkels twee maanden.

Terrassen

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum hield gisteren een opvallend pleidooi: de samenleving moet weer open. Volgens hem zitten de winkeliers en de horeca 'allemaal zwaar aan de grond'. Hij pleit voor meer mogelijkheden. "Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar."

Burgemeester Hilversum: 'Gooi de terrassen weer open'
Lees ook

Burgemeester Hilversum: 'Gooi de terrassen weer open'

Arjan Vosseberg (35) is zo'n ondernemer. Met het mooie weer besloot hij afgelopen zondag de stoute schoenen aan te trekken en zijn terras open te gooien. Soms kwamen er mensen langs die wel raar stonden te kijken. Kan dit? Mensen op het terras, met bier en koffie?

Het mag niet volgens de huidige lockdownmaatregelen. Maar ja, Arjan deed het toch. "Wat hebben wij en de gasten genoten. En de meiden van de bediening leefden helemaal op. Ik heb het volste respect voor het coronavirus, ik weet ook wel dat het geen verkoudheidje is. Maar ik wilde gewoon laten zien dat dit kan op een nette en veilige manier."

Gasten konden eten of drinken afhalen, en dan op het terras gaan zitten. Mensen moesten zich registreren, afstand houden, handen desinfecteren, en met maximaal drie aan een tafel. Verder: een mondkapje op als je naar de wc moet.

Arjan van restaurant Boschzicht.© Facebook
Arjan van restaurant Boschzicht.

En o ja, nog een extra regel: als er een boa boetes zou komen uitdelen, zijn die voor de gasten. "Iedereen wilde dat risico wel nemen. De mensen waren hieraan toe, dat bleek wel", zegt Arjan.

Omzet

"Ik kan dit makkelijk handhaven, het was geen enkel probleem. Alleen zondagmiddag werd het wel druk, toen zijn we gaan serveren. Praktischer en veiliger."

Arjan en zijn team hadden naar eigen zeggen een topdag. "En qua omzet haalde ik op deze ene dag meer dan van woensdag tot zaterdag bij elkaar opgeteld."

Rond 17.30 uur was het uit met de pret. "Een motoragent kwam vertellen dat ze twee meldingen hadden binnengekregen. Er was geen discussie, want ik weet ook wel dat het niet mag. Ik heb iedereen gevraagd weer van het terras af te gaan."

Een horecazaak loopt het risico een boete te krijgen van 4000 euro, bij het overtreden van de regels. Maar voor Arjan bleef het bij een waarschuwing.

En dan de winkels. Volgens winkeliersvereniging INretail bereiden winkeliers in heel Nederland zich voor om hoe dan ook hun winkels na 2 maart te openen, ook al is dat mogelijk nog niet toegestaan. "We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg", zegt een woordvoerder.

Zo heeft een winkeliersvereniging in Klazienaveen inmiddels aangekondigd op 2 maart de deuren te openen. Aan deze vereniging zijn 140 winkeliers verbonden.

Harry van der Velde (59) is voorzitter van die vereniging en eigenaar van damesmodezaak Niezing-Heijes in het Drentse dorp. Hij draaide dit jaar 80 procent verlies.

Op afspraak

Kledingwinkels zijn voorraadhoudend en seizoensgebonden, legt hij uit. "Na een seizoen kun je niks meer met de kleding die je hebt liggen en in de winter hebben we nauwelijks kunnen verkopen. Nu begint het voorjaar, hebben we een nieuwe collectie en is het voorteken dat wij nog een maand dicht moeten blijven. Dan begint het toch wel te knijpen."

Harry van de Velde.© Privécollectie Harry van de Velde.
Harry van de Velde.

Het lijkt er nu op dat het kabinet winkelen op afspraak met een maximaal 1 persoon tegelijk wil toestaan. "Maar daar schiet ik niks mee op. Het is een sympathiek gebaar, maar daarmee draai je gewoon niet genoeg omzet."

Eigenlijk is hij niks opgeschoten met alle gebaren van het kabinet richting de winkelierssector, zegt hij. "Click en collect werkt alleen voor de Actions in Nederland. Omdat daar de onlinelogistiek niet goed is. Wij hebben gewoon zelf bezorgd. Maar dat zorgt niet voor voldoende inkomsten."

Hij verwacht dat veel winkels gewoon opengaan na 2 maart als het kabinet geen serieuze stap in hun richting zet. Dat geldt ook voor Harry. "Of we worden 100 procent gecompenseerd, of we gaan na 2 maart open. En dat is geen burgerongehoorzaamheid, dat is overleven."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Pieter BroertjesCoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandDrentheEchten [De Wolden]