Zorgpersoneel beschermd

Twee prikken gehad: dat voelt als bevrijding, 'maar ik ga nog niet knuffelen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Catharina ziekenhuis EindhovenTwee prikken gehad: dat voelt als bevrijding, 'maar ik ga nog niet knuffelen'
RTL

"Het voelt toch als een extra beschermlaag", vertelt Heidy Smetsers (35). Ze is seniorverpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en werkt op de afdeling met alleen coronapatiënten. Ook longarts in opleiding Sanne Lievense heeft haar tweede vaccinatie gehad.

"Tijdens de eerste golf was het best spannend, er was nog weinig bekend en ik was bang dat ik corona mee naar huis zou nemen", zegt Heidy. "Het was een geruststelling dat de prikken zouden komen en nu ik ze heb, voel ik me beter beschermd als ik naar de patiënten toe ga."

Twee injecties

Vóór corona werkte ze op de afdeling interne geneeskunde, maar die patiënten liggen elders in het ziekenhuis. Ze werkt nu op een gesloten afdeling, een zogeheten cohortafdeling: er liggen alleen coronapatiënten.

7 januari kreeg Heidy haar eerste BioNTech/Pfizer-vaccin en 3 februari kreeg ze de tweede injectie. "Ik kreeg flinke spierpijn in mijn arm, maar dat trok gelukkig snel weer weg."

Extra bescherming

Haar werk is met de vaccinatie niet anders geworden. "Ik draag dezelfde beschermende kleding. Het aantal coronapatiënten op de afdeling is hetzelfde, en die zijn net zo ziek als tijdens de eerste golf. We weten nu alleen beter wat we moeten doen."

Die extra laag bescherming is vooral een heel fijn gevoel. "Dat vinden ook mijn man en kinderen. En zeker ook mijn ouders. Ook die voelen zich nu, hoewel indirect, beter beschermd."

Alleen zorgmedewerkers

Het is niet zo dat Heidy zich ineens anders gaat gedragen nu ze beschermd is – ze houdt zich nog steeds aan de coronamaatregelen. "Ik snap dat mensen versoepelingen willen, maar als je ziet hoeveel patiënten nog steeds ernstig ziek zijn, en hoe eenzaam en angstig ze zich voelen hier achter de gesloten deuren, hoop ik toch dat mensen het nog even volhouden en dat ze zich laten vaccineren."

Want nu zijn in haar ziekenhuis alleen de zorgmedewerkers gevaccineerd die werken op de intensive care, eerste hulp en cohortafdelingen. "Maar niet iedereen op een cohortafdeling heeft een vaccinatie gehad. Alleen de mensen die dagelijks met coronapatiënten contact hebben. De schoonmaker is bijvoorbeeld nog steeds niet ingeënt."

Mag je meer als je gevaccineerd bent?

Nee, helaas niet. Ook als je beide inentingen hebt gehad, mag je niet onbezorgd knuffelen. "De maatregelen blijven van kracht omdat we niet weten of mensen nog besmettelijk zijn", zei RIVM-woordvoerder Marah Michel eerder tegen RTL Nieuws.

Het is onduidelijk of mensen ná vaccinatie het virus nog kunnen overdragen. Als mensen dan met elkaar knuffelen, kan het virus zich op die manier verspreiden.

En ook met vaccinatie kun je het coronavirus oplopen en ziek worden. De werkzaamheid van het Pfizer-vaccin is 95 procent. "Dat betekent dat het niet werkt voor 5 procent van de mensen die worden ingeënt. Die mensen worden nog steeds ziek na een vaccinatie."

Beter beschermd

Ook Sanne Lievense heeft haar twee inentingen gehad en voelt zich beter beschermd. Ze is longarts in opleiding in het Amphia-ziekenhuis in Breda. "Ik vind het een prettig idee dat ik gevaccineerd ben. Vooral voor de patiënten en de mensen om me heen. Ik ben nu minder bang om mensen onbewust te besmetten."

Sanne kreeg als een van de eerste haar vaccinatie. "Ik voel me beter beschermd, maar ik ga nog steeds niemand knuffelen. Ook mensen die zijn ingeënt zouden nog besmettelijk kunnen zijn."

Sanne Lievense© Amphia, Beeld Werkt
Sanne Lievense

Ouders passen weer op

Toch voelt ze zich wel iets vrijer. Haar ouders passen bijvoorbeeld weer op haar kinderen. "Ik heb tijdens mijn werk veel contacten, dan is het een veilig idee dat de kans nog kleiner is dat ik besmet word. Ik zou me heel schuldig voelen als ik via mijn werk corona krijg en dat via mijn kinderen aan mijn ouders doorgeef."

Dat oppassen deden ze in de eerste golf niet. "Helemaal in het begin was nog niet duidelijk of kinderen het virus konden doorgeven. Als de kinderen geen klachten hadden, pasten ze weleens op. Nu ik de vaccinatie heb gehad, voelt het toch een stukje veiliger."

Ook patiënten vinden het fijner dat Sanne is gevaccineerd. "Ik werk niet alleen op de cohortafdeling, maar ik doe ook veel oncologie. Patiënten met kanker zijn kwetsbaar en ze zijn thuis erg voorzichtig. Tijdens het spreekuur hebben verschillende patiënten al gevraagd of ik ben gevaccineerd. Dat geeft ook hen een prettig gevoel."

Sanna Elkadiri kreeg als eerste in Nederland het vaccin tegen corona. Ze werkt in een verpleeghuis en heeft het afgelopen jaar heel wat coronaleed voorbij zien komen. Alleen al om dat te voorkomen, is ze blij dat het vaccineren nu is begonnen.
Lees meer over
GezondheidszorgZiekenhuisdodenCoronabesmettingen