Test-dancefeest in Ziggo Dome

Een feestje om te testen of het veilig kan: 'Gaaf en onwerkelijk'

Door Esther Maas··Aangepast:
© ANPEen feestje om te testen of het veilig kan: 'Gaaf en onwerkelijk'
RTL

Dansen, drinken en feesten, en dat met honderden mensen tegelijk. In tijden van corona kun je het je misschien bijna niet voorstellen, maar vandaag gingen 1300 mensen compleet uit hun dak tijdens een test-dancefeest in de Ziggo Dome. "Het is zo gaaf om hier bij te zijn. In het begin voelde het nog een beetje onwerkelijk, maar al snel ging iedereen helemaal los."

Het is vandaag bijna een jaar geleden dat evenementen met meer dan 100 man verboden werden vanwege de coronacrisis. Dat betekende ook meteen het einde van grote (dance)feesten, concerten en festivals.

Kippenvel

Maar vandaag stond er voor het eerst in tijden weer een rij bij de Ziggo Dome in Amsterdam. "Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik rondkijk", zegt portier Michel. "We hebben ruim een jaar geen bezoekers gehad, dus het is fantastisch dat er vandaag weer mensen mogen komen."

Portier Michel bij de ingang van de Ziggo Dome.© Esther Maas
Portier Michel bij de ingang van de Ziggo Dome.

Testevenementen

Dat er mensen mogen komen, is te danken aan een experiment van Fieldlabs. Die organisatie onderzoekt met meerdere partijen of het mogelijk is om in tijden van corona toch op een veilige manier grotere evenementen te organiseren. 

Zo was er al een test met een congres met 500 aanwezigen, een voetbalwedstrijd met publiek en een theatervoorstelling met 1300 toeschouwers in de zaal. Vandaag werd er in de Ziggo Dome getest of het wellicht ook mogelijk is om binnenkort weer dancefeesten te kunnen organiseren, en zo ja: op welke manier.

1300 mensen op de dansvloer, even leek het vanmiddag weer als vanouds in de Ziggo Dome.

Hoewel er normaal gesproken 17.000 mensen in de zaal plaats kunnen nemen, zijn er - vanwege de coronamaatregelen - zaterdag 1300 man uitgenodigd. Deze 'uitverkorenen' zijn opgedeeld in vijf groepen van 250 mensen en een groep van 50.

Iedere zogenoemde 'bubbel' heeft een eigen ingang en looproute in de Ziggo Dome en eigen regels.

Zes bubbels

  • Bubbel 1: mensen dragen continu een mondkapje. Ze mogen zelf bepalen waar ze gaan staan, maar moeten zorgen dat er maximaal 3 personen in één vierkante meter staan. Minimaal 1 op de tien mensen krijgt een sneltest.
  • Bubbel 2: mensen dragen continu een mondkapje en moeten 1,5 meter afstand houden
  • Bubbel 3: mensen dragen alleen een mondkapje als ze in beweging zijn en moeten staan op vooraf aangewezen stippen.
  • Bubbel 4: mensen dragen continu een mondkapje. Er zijn vrije zitplekken. Minimaal 1 op de tien mensen krijgt een sneltest.
  • Bubbel 5: mensen dragen alleen een mondkapje als ze in beweging zijn. Er zijn staan en zitplekken, bezoekers worden door de organisatie op hun plek gezet met twee stoelen afstand ertussen.
  • Bubbel 6: mensen hoeven geen mondkapje op. Ze mogen staan of zitten en moeten zelf regelen hoe en waar ze gaan staan of zitten. Minimaal 1 op de tien mensen krijgt een sneltest.

'Onwerkelijk in deze tijd'

In de rij voor de Ziggo Dome zit de sfeer er al goed in. "Ik heb er heel veel zin in, het is inmiddels zo lang geleden", zegt Mark (24) uit Alkmaar. "Het gevoel dat je zometeen weer kan feesten is echt super. Het is zo onwerkelijk om dat in deze tijd te kunnen doen", vertelt hij.  "De hele sfeer eromheen is al genieten, het gevoel om weer te kunnen feesten. Het is zo onwerkelijk om dat in deze tijd te kunnen doen."

"Gewoon even weg uit de dagelijkse sleur", vult Marissa (23) aan, met wie Mark naar het feest gaat. "We gaan voor ons gevoel even een beetje terug naar het oude leventje."

Marissa en Mark in de rij bij de Ziggo Dome.© Esther Maas
Marissa en Mark in de rij bij de Ziggo Dome.

1300 mensen hebben een kaartje weten te scoren voor het feest, dat (net als het testconcert van morgen met André Hazes, en de festivals van volgend weekend) binnen no-time was uitverkocht.

Twee keer testen

Een kaartje voor het dancefeest kostte 15 euro. Iedereen die vandaag aanwezig is, moest maximaal 48 uur van tevoren een gratis coronatest ondergaan. Volgens de organisatie zijn in totaal 1589 mensen getest (bezoekers en medewerkers) en waren de uitslag bij 12 mensen positief. Zij moesten uiteraard in quarantaine en waren vandaag niet aanwezig.

Het doen van een coronatest was voor de meeste bezoekers geen probleem. "Sommige mensen doen daar misschien moeilijk over, maar ik vind het allemaal wel meevallen", zegt Marissa. "Als dat de enige dingen zijn die je moet doen om zo'n feestje mee te pakken, dan ga ik daar graag mee akkoord, dat hebben we er graag voor over."

Ook is het de bedoeling dat deelnemers zich vijf dagen na het feest opnieuw laten testen, om te kijken of er tijdens het evenement besmettingen hebben plaatsgevonden. Bij een proefoptreden van Guido Weijers bleek eerder dat 20 procent van het publiek zich achteraf niet had laten testen

'Je verpest het experiment'

Daar hebben de bezoekers van de Ziggo Dome vandaag geen goed woord voor over. "Ik vind het slecht want je verpest het experiment", zeggen Charlotte (23) die met Marije (23) uit Nijmegen is gekomen. Zij vonden het geen probleem om voorafgaand aan het evenement een coronatest te doen, en laten zich ook vijf dagen na het feest testen.

"Dat is onderdeel van de proef. Het zou alleen wel fijn zijn als het in het vervolg op meerdere plaatsen zou kunnen, want wij moesten nu best ver reizen om de test te kunnen doen. Maar desondanks gaan laten we ons over vijf dagen wel weer gewoon testen. Dat is ook je plicht, vind ik." 

Marije en Charlotte© Esther Maas
Marije en Charlotte

Temperatuur opnemen

Marije en Charlotte staan te popelen om naar binnen te kunnen. "We kunnen niet wachten om te gaan dansen. Het lijkt ons heerlijk om weer met vreemden te kunnen dansen en kletsen, en even zonder die anderhalve meter te kunnen bewegen."

Maarvoor het zover is, wordt bij binnenkomst eerst de temperatuur opgenomen van de bezoekers. Ook krijgen de deelnemers een tag, waarmee hun bewegingen gevolgd worden. Zo wordt gekeken hoe de bezoekers zich bewegen, hoeveel contactmomenten ze hebben en hoe lang die duren. 

De temperatuur van een bezoeker wordt gemeten.© ANP
De temperatuur van een bezoeker wordt gemeten.

Als de temperatuur in orde is en de bezoekers een tag omhebben, kan het feest beginnen. Van 15:00 uur tot 19:00 uur zijn onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt en Lucas & Steve te horen. De uitverkoren bezoekers gaan al vanaf de eerste minuut helemaal los op hun muziek.

'Onwerkelijk en fijn'

"Het is heel leuk, echt een verademing om weer eens te kunnen feesten met zoveel mensen", zegt een mannelijke bezoeker, die moeite moet doen om boven de muziek uit te komen. "Het is heel onwerkelijk", vervolgt hij. "Maar tegelijkertijd dus ook heel fijn. En het voelt het al heel snel weer vertrouwd, alsof er nooit corona heeft bestaan."

Ook een vrouwelijke bezoeker moest even wennen in het begin. "Het is eerst heel raar, je kunt je bijna niet voorstellen wat er gebeurt. Maar het is magisch dat dit kan en dat dit experiment er is, zodat er straks gekeken wordt waar de kansen liggen."

"Het is zo gaaf om hier bij te zijn", schreeuwt een andere bezoeker, met een grote plastic beker met bier in zijn hand. "In het begin voelde het nog een beetje onwerkelijk, maar al snel ging iedereen helemaal los." 

Geen mondkapjes, experiment mislukt?

In vrijwel alle bubbels moeten mensen een mondkapje dragen. Opvallend is wel dat ondanks het voorschrift om er wel een te dragen, veel feestgangers in verschillende bubbels géén mondkapje dragen tijdens het dansen. Betekent dit dat het experiment mislukt is?

Nee, zegt organisator Fieldlab. "Ook het gedrag van mensen is onderdeel van het onderzoek. We hanteren per bubbel een set van maatregelen, en kijken door middel van videoanalyse of mensen zich aan die regels houden. Dus als mensen 'm dan toch niet dragen, wordt dat meegenomen in het onderzoek."

Lees meer over
MuziekfestivalFestivals en evenementenCoronacrisis in NederlandCoronabesmettingenCoronatestMondkapjeLink in bioAmsterdam