Broedseizoen

Zorgen om coronadrukte tijdens broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZorgen om coronadrukte tijdens broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'
RTL

Door de coronacrisis trekken mensen vaker de natuur in, en dat zorgt voor te veel drukte. Boswachters van de vier grote natuurbeheerders in Nederland maken zich daar zorgen nu het broedseizoen voor de deur staat. "Als vogels steeds moeten vluchten, komen hun eitjes niet uit."

Op veel plaatsen hebben zij de afgelopen dagen borden geplaatst en spandoeken opgehangen met de tekst 'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur', in de hoop dat recreanten daaruit begrijpen dat ze zich een beetje rustig moeten houden.

De campagne van Natuurmonumenten© Natuurmonumenten
De campagne van Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL beheren samen zo'n 500.000 hectare natuur in Nederland. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het in alle natuurgebieden veel drukker.

'Lichtelijk zorgen'

Door corona zoeken meer mensen de natuur op, zegt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman. "Het is hartstikke mooi dat mensen de natuur waarderen. Maar omdat het broedseizoen begint, maken we ons toch wel lichtelijk zorgen."

In het broedseizoen, dat half maart begint, zoeken dieren overal een plek om te nestelen, te broeden en te baren. Planten en bomen vormen nieuwe knoppen en lopen weer uit. Wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebied trekken kunnen nu extra veel schade aanrichten.

In de praktijk blijken mensen zich niet te realiseren dat het belangrijk is je aan de regels te houden, zegt ze. Buiten paden wandelen, je hond los laten lopen waar dat niet mag, heel veel afval achterlaten in de natuur. Dat is schadelijk, vertelt ze.

Hoogzwangere reeën 

Dieren verschuilen zich overdag in de bosvakken, legt ze uit. "Als je buiten die wegen en paden gaat, verstoor je hun rust want dan moeten ze vluchten."

Als voorbeeld noemt ze hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. "Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om nestje te bouwen en eitjes uit te broeden. Dan komen die eitjes niet uit." 

© Privébeeld Corien Koreman

Sommige broedgebieden zijn nu zelfs zo kwetsbaar dat ze helemaal op slot gaan. Dat staat op borden aangegeven. De natuurbeheerders controleren of recreanten dergelijke verboden naleven.

Huis van planten en dieren

Volgens Koreman zijn het vooral de mensen die normaal gesproken niet naar de natuur gaan, die de regels overtreden. "Realiseer je dat je in het huis bent van planten en dieren, die dieren kunnen nergens anders heen. Help ons de natuur te beschermen waar je op dit moment zo ontzettend van geniet door je aan de regels te houden."

Natuurlijk kun je gewoon naar de natuur gaan. "Als je je aan de regels houdt. Op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag. Dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad." Het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Het is niet voor het eerst dat het heel druk is in natuurgebieden. Eind vorig jaar was het ook raak:

Nederlanders trokken in de kerstvakantie vorig jaar ook massaal de natuurgebieden in.
Lees meer over
NatuurmonumentenStaatsbosbeheerWandelen