Corona op basisschool

Leraren besmet, klassen in quarantaine: 'Je hebt ouders die dit onzin vinden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLeraren besmet, klassen in quarantaine: 'Je hebt ouders die dit onzin vinden'
RTL

Met twee leraren die goed ziek zijn door corona en twee klassen in quarantaine heeft de directeur van Houtkoperschool in Ochten het zwaar. Hij moest z'n school zelfs al een week sluiten na besmettingen in drie klassen. Aan de andere kant van het land prijst de directeur van 't Prisma in Rijswijk zichzelf gelukkig: in ruim een maand was er bij haar op school nog geen enkele besmetting.

Evert de Vries weet inmiddels uit ervaring dat er wat traantjes gelaten worden als hij in een klas komt vertellen dat iedereen in quarantaine moet. 

Zijn school, de Houtkoperschool in Ochten, was na de heropening van alle basisscholen op 8 februari snel aan de beurt. Er moesten twee groepen in quarantaine vanwege een besmet gezin met kinderen in twee verschillende klassen. "Toen daar nog een derde klas bij kwam, heb ik het besluit moeten nemen de hele school voor een week te sluiten." 

Testen in de gymzaal

Zijn school was een van de eerste waar de mobiele teststraat van de GGD op bezoek is geweest. De kinderen van de drie groepen die in quarantaine zaten, werden uitgenodigd om zich te laten testen in de gymzaal.

"Het bleek dat we vijftien positief geteste kinderen hadden, van de 119 hier op school. Ook twee leerkrachten hadden corona. Die twee zijn behoorlijk ziek geweest en nog altijd niet terug op de werkvloer."

Het testen in de gymzaal was op 20 februari. Daarna is er geen week voorbij gegaan zonder dat er een groep in quarantaine moest, vertelt De Vries. Op dit moment is van zijn zes vaste leraren alleen die van groep 7/8 fysiek op school.

Klassen naar huis

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) peilde een maand na de heropening van de basisscholen onder ruim 800 schoolleiders hoe het gaat. Een van de vragen die daarbij werden gesteld, is of de scholen klassen naar huis hebben moeten sturen. 

Bijna 43 procent van de directeuren gaf aan dat zij sinds de heropening gemiddeld één en soms zelfs meerdere klassen naar huis hebben moeten sturen. Het percentage dat de hele school heeft moeten sluiten, was fors lager: 0,6 procent heeft dat moeten doen.

De keerzijde van de heropening

De Vries somt op hoe afgelopen donderdag er in de andere klassen uitzag. "Groep 1 en 2 zitten met hun juffen in quarantaine, zij geven les op afstand. Groep 3 is net uit quarantaine, maar de juf zit net in quarantaine en geeft de klas digitaal les. Een assistent is haar ogen en handen in de klas. Groep 4 heeft een invaller, gelukkig dezelfde als vrijdag. Groep 5/6 heeft een stabiele oplossing, een invaller voor langere tijd."

De Vries verkiest dit dagelijkse gepuzzel boven het thuisonderwijs, maar kan niet ontkennen dat de situatie voor onrust zorgt.

"Als directeur krijg ik te maken met alle meningen die er zijn. Je hebt ouders die quarantaine onzin vinden en ouders wie het niet streng genoeg kan zijn. 'Waarom is de school niet dicht', vragen zij zich af. Wij proberen steeds goed te kijken wat het risico is en volgen de GGD hierin. De inschatting nu is dat er voor de andere klassen geen gevaar is."

Leraren op school besmet

Wat hij 'heftig' vindt, is dat zijn twee medewerkers zeer waarschijnlijk op school besmet zijn geraakt. "De GGD heeft gezegd dat dit aannemelijk is." 

Archieffoto (niet een van de scholen uit het artikel)© ANP
Archieffoto (niet een van de scholen uit het artikel)

Het heeft de directeur aan het denken gezet. "We proberen hier echt heel voorzichtig te doen, mondkapjes op als we ons verplaatsen als teamleden bijvoorbeeld. Maar je ziet, het komt op je pad." 

Gelukkig was het vakantie

Vivian de Heer, directeur van 't Prisma in Rijswijk, is tot nu toe een besmetting in de klas bespaard gebleven. 

"Mijn geluk is de voorjaarsvakantie geweest. Op de maandag na de vakantie bleven twee leerlingen uit één klas met verkoudheidsklachten thuis en lieten zich testen. Op dinsdag kwam de uitslag: beiden positief. Omdat zij door de vakantie de afgelopen dagen niet op school waren geweest, hoefde de klas niet in quarantaine."

Maar ze rekent erop dat haar school ook eens aan de beurt komt. "Vandaag waren zes kinderen uit één groep afwezig vanwege verkoudheidsklachten. Het testen van kinderen is een gevoelig onderwerp. Zo weten wij als school niet of deze kinderen 'gewoon' verkouden zijn of dat er misschien coronabesmettingen tussen zitten. Het is een complexe situatie." 

In groep 8 van basisschool Willibrordus in Oud-Beijerland gingen kinderen in februari met mondkapjes op naar school.© ANP
In groep 8 van basisschool Willibrordus in Oud-Beijerland gingen kinderen in februari met mondkapjes op naar school.

Afstand houden

Daar komt bij dat het erg lastig is om de door de overheid voorgeschreven coronaregels op te volgen. Beide schooldirecteuren merken dat het gewoon niet lukt om leerlingen afstand van elkaar te laten houden en ze in vaste groepjes te laten werken. 

Evert de Vries: "Ik beschouw de klas als één bubbel, die groepjes, dat is niet te doen. Ik heb geen ruimte om bijvoorbeeld groep 5/6 uit elkaar te zetten. En als je ze verdeelt over de school, kun je ze bovendien niet allemaal voldoende begeleiden."

Contact tussen klassen voorkomen, lukt wel. Al moeten scholen daar creatief voor zijn. Zo is op 't Prisma bedacht dat één bovenbouwgroep en één onderbouwgroep samen op het schoolplein mogen. Die klassen zoeken elkaar namelijk niet op met spelen.

Opgelegde regels niet werkbaar

Uit de peiling van AVS onder ruim 800 schoolleiders blijkt dat veel schoolleiders vinden dat sommige coronaregels die door de overheid zijn opgelegd in de praktijk niet toe te passen zijn.

Zo zeggen de schoolleiders dat afstand houden met leerlingen (87 procent), het werken in vaste groepjes (81 procent) en het dragen van mondkapjes (58 procent) niet werkbaar zijn. 

Andere maatregelen lukken wel goed. Dat zijn het niet ontvangen van ouders in de school (95 procent), afstand houden tussen onderwijspersoneel (84 procent) en het thuislaten van kinderen met verkoudheidsklachten (82 procent).

Beide schoolleiders doen wat ze kunnen, maar die ingewikkelde oplossingen voelen soms wel wat zinloos als ze bedenken wat er na schooltijd gebeurt. Vivian de Heer: "Je kunt zo goed je best doen als school, maar vervolgens gaan kinderen uit verschillende klassen na schooltijd met elkaar afspreken om samen te spelen of zelfs een kinderfeestje vieren. Dat is heel gezellig en begrijpelijk, maar zo is het toch bijna niet te controleren en reguleren?"

Wat zeggen de besmettingscijfers?

Volgens RIVM-cijfers stijgt het aantal besmettingen onder 0- tot 12-jarigen, maar daaruit kan niet geconcludeerd worden dat dat te maken heeft met het openen van de basisscholen, zegt RTL Nieuws-datajournalist Deborah de Nies. Het aantal besmettingen onder 0- tot 12-jarigen stijgt wel, maar niet zo hard als onder andere leeftijdsgroepen – die niet naar school gaan of bijvoorbeeld veel thuiswerken. 

Daar komt bij dat meer kinderen worden getest, waardoor logisch is dat het aantal vastgestelde besmettingen in deze groep hoger is dan voorheen. En van het aantal kinderen dat getest wordt, daalt het percentage dat een positieve uitslag krijgt. Of de opening van de scholen bijdraagt aan de besmettingscijfers, is dus (nog) niet te zeggen.

Onderwijspersoneel kan zich sinds deze week voor een proefproject meerdere keren per week preventief laten sneltesten. Besmettingen kunnen zo snel opgespoord worden, waardoor uitbraken op scholen kunnen worden voorkomen.
Lees meer over
BasisonderwijsCoronabesmettingenLerarentekortCoronavirusCovid-19AnderhalvemetersamenlevingRijswijk (Rijswijk)Gemeente Neder-Betuwe