Als het niet lekker gaat

'Alles oké?' Kindertelefoon opent hulplijn voor jongvolwassenen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Alles oké?' Kindertelefoon opent hulplijn voor jongvolwassenen
RTL

De Kindertelefoon opent vandaag een hulplijn voor jongvolwassenen: de Alles Oké? Supportlijn. Daar kunnen 18 tot 24-jarigen naartoe bellen als het even niet lekker gaat. Alles is bespreekbaar, contact is gratis, anoniem en je zit nergens aan vast.

"Jongvolwassenen worden hard getroffen door de coronamaatregelen: hun hele leven ligt al meer dan een jaar zowel praktisch als sociaal op z'n gat", legt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon, uit.

"Stages konden niet doorgaan, ze verloren hun (bij)baan en sociale contacten zijn tot het minimum beperkt."

Praten is belangrijk

De Kindertelefoon krijgt steeds meer signalen dat jongeren kampen met mentale problemen als eenzaamheid en depressiviteit. "Het is erg belangrijk om daarover te praten", vindt De Wilde.

Waarom worden jongeren nog niet gevaccineerd? 'Heeft zeker zin'
Lees ook

Waarom worden jongeren nog niet gevaccineerd? 'Heeft zeker zin'

Er is volgens de initiatiefnemer van de Kindertelefoon grote behoefte aan een hulplijn onder jongvolwassenen. "Door deze laagdrempelige supportlijn in het leven te roepen bieden wij deze groep een luisterend oor op het moment dat ze niet zo lekker in hun vel zitten."

Dagelijks bereikbaar

De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. Bellen kan naar 0800-0450 en de chat is bereikbaar via allesoke.nl.

Honderd vrijwilligers

Een groep van bijna honderd, speciaal voor deze lijn, opgeleide vrijwilligers staat klaar om de komende maanden de chat en telefoon te bemannen.

"Deze vrijwilligers zijn getraind om écht naar je te luisteren, zonder oordeel. Het kan al enorm opluchten om je verhaal kwijt te kunnen en als je dat fijn vindt, kunnen ze ook met je meedenken hoe je weer een stap in de goede richting kunt zetten. Je hebt daarbij zelf de regie."

Ze worden nauwelijks ziek van corona, maar lijden wel het meest onder de corona-maatregelen: de jongeren in Nederland. Studeren, sporten, feestjes: dat zit er allemaal niet meer in.
Lees meer over
Coronacrisis in Nederland