Lage opkomst

Huisarts over AstraZeneca: 'Vaccins maar onder kennissen verdeeld'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLHuisarts over AstraZeneca: 'Vaccins maar onder kennissen verdeeld'
RTL

Huisartsen in het hele land merken dat de opkomst voor vaccinaties tegenvalt. "Het is echt schrikbarend", vertelde een Rotterdamse huisarts gisteren aan tafel bij Beau. Hij heeft de overgebleven AstraZeneca-vaccins maar onder kennissen verdeeld.

Dat vertelde de Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel gisteren bij Beau. "In mijn praktijk komt van de kwetsbare groep maar 30 procent een vaccin halen", zei hij. Bekijk het hele gesprek hier:

Huisarts Matthijs van der Poel verdeelde zijn vaccins noodgedwongen onder kennissen om niets verloren te laten gaan.

"Ik moet als een soort marktkoopman rond gaan bellen om de vaccins kwijt te raken", vertelde Van der Poel. Een huisarts in een andere wijk in Rotterdam berekende dat ze één werkuur per vaccin kwijt was, om aan patiënten uit te leggen dat de prik toch echt de moeite waard is.

'Wisselende signalen'

Ook elders in het land is het mis. Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vertelde er vandaag over in het Nederlands Dagblad. De vereniging krijgt 'wisselende signalen' over de opkomst bij huisartsen.

Er zijn wijken waar 90 procent van de mensen die een afspraak voor vaccinatie heeft nog op komt dagen, maar dat is lang niet overal zo. Huisartsen in Zwolle meldden afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent. Ook in Rotterdam viel de opkomst volgens de LHV vorige week zwaar tegen.

Huisartsen kwaad op Gezondheidsraad: 'U draagt bij aan kelderend vertrouwen'
Lees ook

Huisartsen kwaad op Gezondheidsraad: 'U draagt bij aan kelderend vertrouwen'

Daarnaast krijgen huisartsen aan de lopende band vragen over het AstraZeneca-vaccin, dat in zeer zeldzame gevallen voor trombose zou kunnen zorgen.

"Het is begrijpelijk dat mensen juist hun huisarts bellen, maar het zorgt voor veel druk op de praktijken", zegt Roedoe in de krant. "Mensen besluiten zelf wat ze doen. Het enige wat wij kunnen vertellen, is dat het risico om ernstige corona te krijgen vele malen groter is dan het risico van het vaccin."

'Organisatorische draak'

Voor Van der Poel is er nog een zorg bijgekomen. Hij heeft nog geen alternatief voor een groep kwetsbaren onder de 60 jaar oud, die zou worden ingeënt met AstraZeneca. "Ik loop op mijn tandvlees", zegt hij. De uitrol van het vaccin is volgens de huisarts een 'organisatorische draak'. 

Lees meer over
Beau van Erven DorensHuisartsAstraZenecaVaccinatieCoronavaccinCoronacrisis in Nederland