'Enorm zuur'

Versoepelingen in aantocht, maar deze café-eigenaren balen – zij hebben geen terras

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen foto'sVersoepelingen in aantocht, maar deze café-eigenaren balen – zij hebben geen terras
RTL

Leuk dat de avondklok weggaat en fijn dat terrassen weer open mogen. Maar sommige horecaondernemers balen. Zij hebben geen terras. "Het is allemaal enorm zuur."

Hij snapt wel dat het leuk is voor al die horecazaken met een terras, maar Jesse Koeman zit in zak en as.

'Vallen buiten de boot'

Zijn bruine kroeg Ome Tinus in Hoorn moet nog steeds dicht blijven. Die heeft namelijk geen terras. "We zijn een Nederlands feestcafé en vallen met deze versoepelingen buiten de boot", zegt Jesse.

Dit zijn de nieuwe maatregelen in de horeca

Vanaf 28 april mogen de terrassen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan.

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke.

Lees hier alles over de coronamaatregelen die per 28 april worden versoepeld.

Deze coronamaatregelen worden per 28 april versoepeld
Lees ook

Deze coronamaatregelen worden per 28 april versoepeld

Met deze versoepeling kan maar een deel van alle horecagelegenheden open. Van de ruim 50.000 horecagelegenheden in Nederland heeft maar een kwart een terras, blijkt uit cijfers van de horecadatabase Datlinq.

Warmdraaien

Dat maar een klein deel open kan, ondervindt ook Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer café Van Buren in Nijmegen. Hij moet 17 van zijn 21 zaken gesloten houden. De overige vier hebben een terras. "Daar gaan we warmdraaien voor we écht weer los mogen", vertelt Khalid.

Want winst maken kan nu niet, zegt Khalid. "Het openen van de terrassen kost meer geld, dan gewoon dicht blijven."

Jesse (links) en Kevin van café Ome Tinus© Privéfoto
Jesse (links) en Kevin van café Ome Tinus

Voor Jesse van Ome Tinus duurt het wachten inmiddels te lang. De horeca is al sinds oktober gesloten. "Het potje is leeg en we zien geen toekomst voor wanneer we weer mogen beginnen."

Jesse en zijn echtgenoot Kevin hebben daarom besloten om het café per 1 juli te verkopen. Ome Tinus wordt overgenomen door iemand die heeft beloofd het café precies hetzelfde te laten. "Mijn man en ik blijven ook gewoon achter de bar werken", zegt Jesse. Hij is blij dat iemand het wilde overnemen. "Nu hoeven wij ons niet in de schulden te steken."

Schrijnende situatie

Waar mogelijk zal Khalid zijn terrassen openen, zodat zijn personeel weer kan warmdraaien. "Als het straks dan weer écht mag, zijn we er ook klaar voor."

Hij omschrijft de situatie als schrijnend. "Mijn feestcafés en clubs zijn al ruim een jaar dicht." Bedroefd raakt hij ervan. "Die zaken hebben momenteel geen enkel vooruitzicht of perspectief. We kunnen hier echt helemaal niets mee."

Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer café Van Buren in Nijmegen© Eigen foto
Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer café Van Buren in Nijmegen
Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandHorecaRestaurantsCaféCoronamaatregelenLink in bioNederland