Corona-update

Hebben kinderen straks ook een reisbewijs nodig?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Hebben kinderen straks ook een reisbewijs nodig?
RTL

Het Europees Parlement stemt morgen over een reisbewijs om tijdens de pandemie vrij te kunnen reizen binnen Europa. En in Spanje ben je deze zomer al welkom als je een digitaal certificaat, een soort coronapaspoort, hebt. Maar hoe zit het met kinderen? Moeten zij ook zo'n bewijs hebben? Die vraag beantwoorden we in de 231ste corona-update. 

Spanje wil deze zomer toeristen toelaten met een digitaal certificaat. Dat vertelde de Spaanse staatssecretaris van Toerisme, Fernando Valdés, gisteren tijdens een belangrijk overleg in Mexico. 

Weer op zomervakantie met een 'groen certificaat': hoe ziet dat eruit?
Lees ook

Weer op zomervakantie met een 'groen certificaat': hoe ziet dat eruit?

Wie gevaccineerd is, het virus al eens onder de leden heeft gehad of een recente negatieve test kan tonen, mag vakantie komen vieren in Spanje. Het land werkt nu aan een systeem waarmee reizigers via een certificaat kunnen aantonen te voldoen aan een van de voorwaarden. 

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder deze week dat ook gevaccineerde Amerikaanse toeristen deze zomer weer welkom zijn in Europa. Wat voor vaccinatiebewijs reizigers moeten overleggen, is nog niet duidelijk. 

Daarnaast wordt aan een oplossing gewerkt om vrij te kunnen reizen binnen Europa: het tonen van een 'groen certificaat' op je telefoon. Donderdag stemt het Europees Parlement over dit reisbewijs, dat ook erg belangrijk is voor mensen die in grensgebieden wonen en werken.

Als het parlement instemt met het voorstel en ook de EU-landen zelf snel akkoord gaan, kan de groene pas nog voor de zomervakantie worden ingevoerd.

Dat volwassenen aan zo'n certificaat kunnen komen, is helder. Maar hoe zit dat met kinderen? Moeten zij ook een reisbewijs hebben om te kunnen reizen? 

In het voorstel over het certificaat worden geen leeftijden genoemd, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Maar in principe moet iedereen die een negatieve test heeft, gevaccineerd is of hersteld is van corona, gebruik kunnen maken van het certificaat.

Kinderen testen

"Voor kinderen is geen vaccinatiecertificaat mogelijk aangezien voor hen (momenteel) geen vaccinaties worden uitgevoerd, maar zij moeten wel een test- of herstelcertificaat kunnen krijgen, dat ook door hun ouders namens hen kan worden ontvangen." 

Het is daarnaast aan de lidstaten om te bepalen welke reisvoorschriften ze voor kinderen hebben. "Kinderen onder een bepaalde leeftijd zijn doorgaans vrijgesteld van de verplichting zich te laten testen." Overigens zal het digitale groene certificaat geen voorwaarde zijn om te reizen, zegt de woordvoerder. "Het is bedoeld om vrij verkeer tijdens de pandemie binnen de EU te vergemakkelijken."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Amy Smulders was één van de gelukkige proeftoeristen die deze maand meeging naar Rhodos. Hoe was het om weer te genieten van zon, zee en strand?
Lees meer over
corona-updateVaccinatie