Kankerverwekkende uitstoot

Ruim 1100 aangiften tegen Tata Steel om vervuiling overhandigd aan justitie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRuim 1100 aangiften tegen Tata Steel om vervuiling overhandigd aan justitie
RTL

Advocate Bénédicte Ficq heeft namens bijna 1100 mensen en acht stichtingen aangifte gedaan tegen Tata Steel bij het Paleis van Justitie in Amsterdam. De ondertekenaars van de aangifte verwijten de staalfabriek 'willens en wetens zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen' te blijven uitstoten.

Met een strafzaak willen de klagers het bedrijf dwingen te veranderen en zo de negatieve gezondheidsimpact te stoppen. "Dit voelt heel goed", zegt Ficq.

"Eindelijk is deze serieuze stap gezet. Het OM heeft de aangiftes in ontvangst genomen en we hopen op een pittig opsporingsonderzoek. Alle andere wegen zijn al bewandeld door omwonenden en belanghebbenden, en dat leverde niets op", aldus Ficq. "Vervuilers denken dat ze hier eindeloos mee door kunnen gaan. Wat ons betreft gaat het om strafbare feiten, die niet gepleegd kunnen worden. Dat moet stoppen."

Veel gezondheidsklachten

In de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, komen beduidend vaker specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in het land, zo concludeerde het RIVM eerder al na onderzoek. Inwoners hebben buik- of maagklachten, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en/of jeuk. Chronische hartaandoeningen, longkanker en diabetes komen ook vaker voor.

Ziek door uitstoot: Onderzoeksraad bekijkt risico's omwonenden Tata Steel
Lees ook

Ziek door uitstoot: Onderzoeksraad bekijkt risico's omwonenden Tata Steel

De groep die zich door Ficq laat bijstaan, bestaat uit nabestaanden, omwonenden met gezondheidsklachten, ernstig zieke (oud-)medewerkers en mensen die vanwege gezondheidsklachten verhuisd zijn. Daarnaast hebben zich behalve Stichting Frisse Wind, opgericht door een groep ouders uit de regio Kennemerland met zorgen over het milieu, nog zeven andere belangenorganisaties aangesloten.

"Ontgoochelend", noemt Sanne Walvisch van Frisse Wind de groepsaangifte. "Het is raar dat we in Nederland het strafrecht moeten aanroepen om zeker te zijn van onze gezondheid. Maar er moet gewoon iets gebeuren. Het is een bijzonder en vreemd moment."

Strafrechtelijk onderzoek

Tata Steel zegt in een reactie op de website de aangifte niet te kennen. "Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of het een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel in IJmuiden gaat starten", aldus het bedrijf. Als het OM een onderzoek start, dan wil het bedrijf daar aan meewerken. "Tata Steel in IJmuiden ziet de uitkomst van een eventueel onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Ficq noemt de reactie van Tata Steel 'voorspelbaar'. "En het spijt me zeer voor Tata, maar ik zou toch niet zo zeker zijn over dat onderzoek. Kijk alleen al naar de zwarte sneeuw begin dit jaar." In februari daalde er zwart kolengruis neer op de sneeuw in de omgeving van Tata Steel, door een fout van het staalbedrijf. Het aantal aangiftes tegen het bedrijf nam daarna flink toe.

Overigens zegt het bedrijf naar beste eer en geweten te handelen. "Wij hechten er waarde aan om in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren serieus." Ook verwijst het bedrijf naar investeringen van honderden miljoenen euro's om de "impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum te beperken".