Lage testbereidheid

Open middelbare scholen niet verder, zeggen vakbonden: 'Niet te handhaven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOpen middelbare scholen niet verder, zeggen vakbonden: 'Niet te handhaven'
RTL

De middelbare scholen moeten vanaf 7 juni verplicht weer helemaal open zijn. Geen goed idee, vinden de vakbonden. Zij willen de huidige situatie, waarbij de helft van de leerlingen tegelijkertijd op school is, tot de zomervakantie volhouden.

Dat schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden vanavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet maakte de keuze voor verdere versoepelingen binnen de scholen doordat de anderhalve meter afstand tussen leerlingen wordt losgelaten. Die beslissing is gebaseerd op het advies van het OMT. De anderhalve meter afstand tussen de leerlingen en het onderwijspersoneel wordt wel in stand gehouden.

Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'
Lees ook

Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'

Dit besluit is volgens het OMT verantwoord als alle leerlingen twee keer per week onder begeleiding getest worden, én als het onderwijspersoneel zichzelf twee keer per week test.

Testen niet afdwingen

Het OMT waarschuwt in het advies dat het loslaten van de anderhalve meter afstand tot meer besmettingen zal leiden. Onder jongeren, maar ook onder hun ouders en docenten. Het aantal besmettingen kan volgens het OMT 'bijna volledig worden gereduceerd' door het actieve testbeleid van twee keer per week.

Maar juist het testen van de leerlingen is een heikel punt. "Het is voor de meeste scholen niet mogelijk om aan de voorwaarden van het OMT te voldoen", zegt Henrik de Moel van onderwijsbond AOb. Daarnaast kan het testen niet worden afgedwongen. "We kunnen het ook niet goed monitoren. Dit baart ons grote zorgen."

Testbereidheid laag

In de brief naar de Tweede Kamer staat dat uit ervaringen in het primair onderwijs, het hoger onderwijs en ook op de pilot-scholen blijkt dat de bereidheid om te testen zeer laag is. Daarbij is het volgens de bonden voor een school oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week een test afnemen én een eventuele uitslag serieus nemen.

Volgens De Moel probeert de minister de verdere opening van het voorgezet onderwijs zonder tussenkomst van de Kamer te organiseren. "Gelet op de zorgen en impact van het besluit vinden wij dit ongepast."

'Tot zomervakantie zo houden'

Het gaat nu goed op de scholen, zeggen de vakbonden. "De leerlingen gaan gemiddeld tweeënhalve dag naar school. Het is in het belang van iedereen om deze situatie tot aan de zomervakantie zo te houden. En geen onrustigere en slechtere onderwijssituatie te creëren die door uitval van klassen én medewerkers zal gaan ontstaan."

CNV: meerderheid leraren wil geen volledige heropening

Uit een enquête die vakbond CNV Onderwijs hield, blijkt dat ruim de helft van het onderwijspersoneel nog geen volledige heropening van de middelbare scholen wil. Uit de peiling blijkt dat ruim 25 procent van de ondervraagden zich niet veilig voelt als de middelbare scholen weer opengaan.

Ongeveer 22 procent van de docenten vreest voor de 'continuïteit van het onderwijs' als te veel leraren uitvallen door een coronabesmetting. Dit zou ook de correctie in gevaar brengen van de eindexamens die nu aan de gang zijn.

Lees meer over
CNVAObMiddelbaar onderwijsCoronamaatregelen