'Deltavariant' nauwelijks in Nederland

Indiase variant neemt overhand in Engeland, 'tweede prik is echt nodig'

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© AFPIndiase variant neemt overhand in Engeland, 'tweede prik is echt nodig'
RTL

Discotheken zouden open gaan, festivals weer beginnen en zelfs de afstandsregel zou worden opgeheven. Het optimisme in Engeland was groot de afgelopen weken, maar een nieuwe variant gooit roet in het eten. "Er wordt hier gezegd: we zijn twee keer te laat geweest met het nemen van maatregelen. Ze willen hier nu op tijd aan de bel te trekken", zegt correspondent Anne Saenen.

Dagelijks worden meer dan 5000 nieuwe besmettingen gemeld, 2000 meer dan een week geleden. Wetenschappers adviseren de regering om de versoepelingen uit te stellen.

En de Engelsen waren nog wel zo optimistisch. Ze hoopten deze zomer zonder quarantaine op vakantie te kunnen gaan, maar ook dat zit er opeens niet meer in. "De lijst van landen waar ze welkom zijn, wordt steeds korter", zegt correspondent Anne Saenen.

Chaos in Portugal

Portugal stond even op groen. "Dat land was daarom booming onder de Britten", zegt ze. Het land gaat weer naar oranje. Dat betekent: bij vertrek en bij terugkomst testen én in quarantaine.

Dan blijft er weinig van je vakantie over. Vakantiegangers die nu in Portugal zijn, proberen het land zo snel mogelijk te verlaten omdat ze voor morgenochtend thuis moeten zijn als ze een thuisquarantaine willen vermijden. De massale uittocht heeft geleid tot chaotische taferelen.

Indiase variant veroorzaakt sporadisch besmettingen in Nederland
Lees ook

Indiase variant veroorzaakt sporadisch besmettingen in Nederland

Wat is er allemaal aan de hand? Het draait allemaal om B.1.617.2. Dat is de variant waar ze in het Verenigd Koninkrijk nu zo voor vrezen. Het wordt ook wel de Indiase variant genoemd, omdat-ie daar ten tonele verscheen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt tegenwoordig liever over 'Delta'. Daar zijn ze overgestapt op letters uit het Griekse alfabet om landen niet voor het hoofd te stoten.

Delta is net als Alfa (Britse variant), Bèta (Zuid-Afrikaans) en Gamma (Braziliaans) de vierde zorgwekkende variant volgens de WHO. Die zorgen zijn er vooral omdat Delta besmettelijker lijkt. 40 procent besmettelijker, wordt nu gezegd.

Uit sequence-onderzoek (het uitlezen van de hele genetische code van het het virus) blijkt inderdaad dat de meeste mensen in Engeland nu besmet raken met de variant uit India.

Vaccin biedt minder bescherming

Ook blijkt uit onderzoek dat één prik minder bescherming biedt voor deze variant. De effectiviteit na één dosis van het vaccin AstraZeneca of Pfizer wordt 'opvallend laag' genoemd. Bij de Britse variant ben je na één prik voor 51,1 procent beschermd, maar bij de nieuwe Indiase variant is dat maar 33,5 procent.

Bij de tweede prik is het verschil overigens een stuk kleiner. Voor wie het weten wil: twee doses van Pfizer beschermt je voor 88 procent tegen die Indiase variant en 93 procent tegen de Britse. Bij AstraZeneca gaat het om een verschil tussen 60 en 66 procent.

Volgens Matt Hancock, de minister van Volksgezondheid, is nu 1 op de 3 inwoners volledig gevaccineerd en daarmee 'aanzienlijk beschermd' tegen de nieuwe variant. Het is volgens hem het bewijs hoe belangrijk die tweede prik is. Die garandeert 'de sterkst mogelijke bescherming tegen Covid-19 en zijn varianten'.

De zorgen zijn er vooral voor die mensen die nog niet volledig beschermd zijn. Jongeren bijvoorbeeld. "In die groep zie je een toename van mensen met symptomen van long covid", zegt correspondent Anne Saenen. "De angst bestaat dat nog meer jonge mensen voor langere tijd klachten krijgen en daardoor uitvallen op het werk."

'Nog even goed naar kijken'

Of de nieuwe variant zorgt voor meer ziekenhuisopnames of meer overlijdens, is nog onbekend. Toch zijn de Britten de taferelen van een half jaar geleden nog niet vergeten, toen ambulances in rijen voor de overvolle ziekenhuizen stonden. De overheid trapt waarschijnlijk op de rem en verschuift de versoepelingen naar een later moment. "Premier Johnson zei eerst: we gaan absoluut verder versoepelen, maar nu zegt zijn gezondheidsminister Hancock: we gaan er nog even goed naar kijken", zegt Anne Saenen.

Indiase variant in Nederland

In Nederland is de Indiase variant nauwelijks aanwezig. De Britse variant komt nog altijd het meest voor, uit steekproeven blijkt het te gaan om 95 procent van de gevallen.

Zorgen zijn er wel. Het Outbreak Management Team schrijft in het nieuwste advies dat het doormaken van een coronabesmetting 'mogelijk niet of onvoldoende' tegen nieuwe varianten beschermt. Nu wordt veel gedacht dat als je recent een besmetting hebt doorgemaakt, je beschermd bent tegen een nieuwe besmetting.

Het OMT adviseert daarom om ook mensen die recent corona hebben gehad, 'zodra men aan de beurt is te vaccineren'. Na een infectie én een eenmalige mRNA-vaccinatie, zoals die van Pfizer, is de afweer tegen zorgwekkende varianten zoals Britse en de Zuid-Afrikaanse 'veel hoger'.

Het RIVM doet wekelijks zo'n 1000 willekeurige steekproeven om te onderzoeken welke varianten er rondgaan. Dit zijn de recente resultaten:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Covid-19CoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronavaccinGroot-Brittannië