Olieprijs blijft stijgen

Voor het eerst in Nederland: tanken voor 2 euro per liter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Patricia Rehe/ANPVoor het eerst in Nederland: tanken voor 2 euro per liter
RTL

De prijs voor benzine is voor het eerst in Nederland boven 2 euro per liter (Euro95) gestegen. Dat blijkt uit actuele gegevens van Directlease Tankservice.

Het gaat niet om de gemiddelde prijs, maar om enkele duurdere tankstations langs de snelweg, meldt de NOS. Bij andere tankstations ligt de prijs een stuk lager, maar ook daar blijven de benzineprijzen omhoog gaan. 

80 euro voor volle tank

Bij Directlease Tankservice kun je de actuele prijzen zien bij alle tankstations. Met een benzineprijs van twee euro per liter kost een volle tank (40 liter) je 80 euro. Hier is te zien dat op dit moment ook de duurste tankstations weer iets onder de 2 euro zijn gedoken.

De adviesprijs ligt nu ook op recordhoogte. Dat is 1,93 euro per liter, zo is op de site van United Consumers te zien. UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. 

Olieprijs stijgt tot boven de 70 dollar: 'Benzine wordt duurder'
Lees ook

Olieprijs stijgt tot boven de 70 dollar: 'Benzine wordt duurder'

De brandstofprijzen stijgen de laatste maanden hard, omdat de olieprijs ook behoorlijk in de lift zit. Dat komt omdat de economie op veel plekken weer aantrekt. En dat zorgt ervoor dat er weer meer vraag naar olie is en dus gaat de prijs omhoog. In mei werd al het record uit 2012 verbroken.

Het is een wereld van verschil met een jaar geleden. Toen de pandemie net in alle hevigheid was losgebarsten kelderde de vraag naar olie en het aanbod was gigantisch. Aan de snelweg tankte je in maart vorig jaar voor iets meer dan 1,50 euro, maar op veel plekken kon je zelfs voor minder dan 1,40 euro per liter je auto volgooien.

Olieprijs verder omhoog?

Een vat ruwe olie kost ruim 70 dollar, terwijl dat  begin dit jaar nog maar 40 dollar was. Of de prijs van brandstof nog verder gaat stijgen, hangt vooral van de ontwikkeling van de olieprijs af, die in ieder geval vandaag weer verder omhoog gaat. 

Toch is het niet zo dat als de olie bijvoorbeeld 10 procent duurder wordt, de benzineprijs net zo hard stijgt. Dat komt omdat de benzineprijs in Nederland voor 60 procent bestaat uit belastingen. Volgens United Consumers wordt minder dan een derde van de benzineprijs bepaald door productiekosten. Die bestaan weer uit de inkoopprijs van olie en de raffinagekosten.

Lees meer over
BenzineprijsOlieprijs