Jongeren krijgen de schuld

Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsKeurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'
RTL

Eindelijk weer op stap, naar een kroeg, club of festival, mét een negatieve test op zak. En een paar dagen later toch corona. Talloze jongeren balen flink van hun avondje uit. "We hebben gewoon gedaan wat mocht, en nu krijgen wij de schuld."

Met een flinke groep vrienden gingen Margot, Amber en Yuxin vorige week eindelijk weer eens stappen. Vanuit Leiden ging de vriendengroep – via de teststraat - naar een club in Amsterdam.

Yuxin: "We hebben ons laten testen voor toegang, en waren allemaal negatief. Dus we mochten met onze QR-code naar binnen."

Amber: "Het was een beetje onwennig, voor het eerst in zo'n lange tijd weer al die mensen om je heen. Maar het was wel superleuk."

'Oh, kut'

Een paar dagen later kwam er toch nog een kater voor de Leidse studenten: een huisgenoot testte positief op corona. Margot: "Toen dachten we wel, oh kut, dan moeten wij ook een test doen. We deden eerst een zelftest, die was positief, en de echte test daarna ook."

Via Skype vertellen de studenten hun verhaal aan RTL Nieuws. De helft van de vriendengroep blijkt inmiddels besmet te zijn met corona, en het hele studentenhuis van de meiden, met 19 bewoners, zit in quarantaine.

Festivalorganisator ID&T spant kort geding tegen overheid aan om maatregelen
Lees ook

Festivalorganisator ID&T spant kort geding tegen overheid aan om maatregelen

En zij zijn niet de enige. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen dagen pijlsnel toegenomen. En die besmettingen treffen vooral jongeren: een groot deel van de besmettingen werd de afgelopen dagen vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 30.

'Iedereen heeft corona'

Talloze jongeren zitten nu thuis: na een oproep van RTL Nieuws op Instagram meldden zich vele tientallen jongeren die na een avondje stappen corona hebben opgelopen, of in quarantaine zitten.

"Onze vriendengroep van 10 man zit thuis, iedereen heeft corona", schrijft iemand. Of een ander: "Vrijdag getest, zaterdag naar een festival, dinsdag positief getest. Topsouvenir 😔"

Een derde: "Wij zijn afgelopen zaterdag met zes personen wezen stappen. We hebben ons allemaal laten testen. Na een superleuke avond zitten er ondertussen vier van ons thuis met corona. We dachten dat we veilig op stap konden, maar afgelopen weekend is het tegendeel bewezen!"

Frustratie

Die frustratie delen de Leidse studenten. Margot: "Ik ben best wel teleurgesteld, want de overheid zei dat het weer kan. Als de regering zegt: het kan, dus ga, dan ga je ervan uit dat dat klopt. En nu blijkt dat er superveel besmettingen zijn."

Al in het eerste weekend dat de clubs weer open mochten, was er een uitbraak in een discotheek in Enschede. Inmiddels zijn 195 bezoekers van die discotheek positief getest, onder wie Han, die je in deze video ziet:

Hoewel alle bezoekers vooraf negatief hadden getest, is er toch een coronacluster vastgesteld in discotheek Aspen Valley.

Hoe het kan dat er tijdens het uitgaan zoveel mensen besmet raakten, weten de studenten niet: Amber: "Misschien waren er mensen die gesjoemeld hebben met hun toegangsbewijs, maar daar hebben we niks van gemerkt. Die testen zijn natuurlijk ook niet honderd procent betrouwbaar, misschien dat iemand ten onrechte een negatieve uitslag heeft gekregen."

Test minder betrouwbaar

Bij het Testen voor Toegang wordt gebruik gemaakt van antigeentesten. Die zijn minder betrouwbaar dan de PCR-test die de GGD gebruikt. Vooral mensen die geen coronasymptomen hebben, kunnen een negatief testresultaat krijgen, terwijl ze wel besmet zijn.

In een rapport uit oktober schrijft het RIVM ervan uit te gaan dat de gebruikte sneltesten zo'n 70 procent van de besmettelijke mensen eruit weet te pikken.

Jongeren krijgen de schuld

Yuxin: "Wij hebben ons aan alle regels gehouden, en alles op de goede manier gedaan. Maar nu krijgen we te horen dat de besmettingscijfers de schuld zijn van jongeren en studenten. Dat is wel heel zuur, als je je juist goed aan de maatregelen houdt."

Maatregelen verscherpt

Waarschijnlijk is het dan ook snel gedaan met de pret: vanavond worden op een persconferentie van het kabinet nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt, waar vooral de horeca door getroffen wordt.

Het kabinet neemt met ingang van morgen maatregelen. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan weer helemaal dicht. Ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht.

Margot: "Ik zou zelf niet zo snel weer uitgaan, maar ik snap heel goed dat mensen dat nog steeds supergraag willen. We zitten al anderhalf jaar binnen."

Vakantie gaat niet door

Ook de vakantie van Amber kon nu niet doorgaan. "Ik zou eigenlijk gisteren naar Frankrijk zijn vertrokken. Dat was het feestje niet waard, ik was liever op vakantie geweest nu."

Maar de studenten weten het ook te relativeren. "We zijn allemaal een paar dagen flink ziek geweest, maar nu gaat het alweer beter. Gelukkig is het allemaal niet zo ernstig en hoefde er niemand naar het ziekenhuis. Het is voor nu niet anders, we moeten het gewoon uitzitten. Hopelijk mogen we snel weer naar buiten."

Lees meer over
UitgaanHorecaStudentenJongerenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenCoronatestLink in bioLeiden