Kunstalvleesklier stap dichter bij vergoeding uit basispakket
De kunstalvleesklier waarmee mensen met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel op peil kunnen houden, is een stap dichter bij vergoeding uit het basispakket. Dat meldt Zorginstituut Nederland.
De organisatie verleent samen met ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, 10 miljoen euro subsidie om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar de werking ervan.
Dat onderzoek is nodig om aan te tonen dat de kunstalvleesklier effectiever is voor mensen die met de huidige mogelijkheden hun diabetes niet goed gereguleerd krijgen. Als dat zo is, kan het Zorginstituut besluiten de kunstalvleesklier in het basispakket op te nemen.
Tot nu toe is de werking van de kunstalvleesklier veelbelovend en zou het 'voor een grote groep mensen een definitief einde kunnen betekenen van het steeds moeten meten van bloedglucosewaarden en het spuiten van insuline'.
Zo werkt het:
Ongeveer 110.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1.Het is een auto-immuunziekte waarbij patiënten te veel glucose in hun bloed hebben. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in je bloed. De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer.
De kunstalvleesklier is zo groot als twee smartphones op elkaar en koppelt een pomp aan een glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Complicaties nemen sterk af, doordat de waardes veel stabieler blijven.
"Met de kunstalvleesklier heb je nog steeds diabetes, maar eigenlijk niet meer", zegt Harold de Valk, internist-endocrinoloog in het UMC Utrecht.
"Er is al eens in Nederland een kleine, observationele studie gedaan waarbij zo’n dertig mensen korte tijd een kunstalvleesklier mochten gebruiken. Sommigen wilden 'm na afloop eigenlijk niet meer teruggeven, want ze hadden nog nooit zó goed geslapen. Anderen zeiden leukere ouders te kunnen zijn voor hun kinderen en er waren familieleden en vrienden die rapporteerden hoe deelnemers weer degenen werden van vóór diabetes type 1."