Quarantaine en besmettingen

Restaurants sluiten deuren vanwege personeelstekort door corona: 'Baal ervan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Restaurants sluiten deuren vanwege personeelstekort door corona: 'Baal ervan'
RTL

Restaurants door het hele land sluiten de deuren omdat ze te weinig personeel hebben vanwege coronabesmettingen of verplichte quarantaine. "Een week kunnen we het personeelstekort opvangen door 60 uur te werken, maar dat houd je niet vol", zegt Wes Schreutelkamp, eigenaar van de Utrechtse Streetfood Club.

Veel medewerkers in de horeca zijn jongeren die vaak geld bijverdienen naast hun studie. Zij behoren tot de groep die werden verleid tot het halen van het Janssen-vaccin, door het 'dansen met Janssen'-argument van minister De Jonge. Jongeren die zo'n prik haalden, mochten van de minister dezelfde avond nog naar een club, disco of festival.

Houd je niet vol

De besmettingen in die leeftijdscategorie zijn omhoog geschoten na de versoepelingen van ruim twee weken geleden. "Nu ineens gaat het zo hard door besmettingen op festivals, clubs en danscafés", zegt Schreutelkamp. "Dat 'dansen met Janssen' slaat helemaal nergens op. 's Middags een prik en 's avond uitgaan. Hoe kan dat dan? Kort hiervoor zaten we nog in lockdown?"

Een groot gedeelte van het personeel van The Streetfood Club moest 5 dagen in quarantaine omdat ze in aanraking waren geweest met iemand die was besmet. "Daar moesten andere medewerkers voor opdraaien. Je kan een week 60 uur werken, maar dat houd je niet vol. We hebben nu gezegd: genoeg is genoeg. We nemen onze verantwoordelijkheid en sluiten onze zaken."

Schreutelkamp sloot maandag ook zijn andere zaak in het centrum van Utrecht, de Rum Club. "We blijven dicht tot we weer verantwoord open kunnen."

Maatregelen verscherpt: horeca moet weer om 00.00 uur sluiten
Lees ook

Maatregelen verscherpt: horeca moet weer om 00.00 uur sluiten

Vertrokken personeel

Ook restaurant De Karavaan in Amsterdam sloot de deuren vanwege een tekort aan personeel door quarantainemaatregelen. Zij waren zondag en maandag gesloten. "Vandaag zijn we weer open gegaan", zegt Nina, die in de bediening werkt. "Qua personeelsbezetting gaat het weer goed. De clubs zijn ook weer dicht, dus we hopen dat het zo blijft."

Koninklijke Horeca Nederland herkent het beeld dat veel horecaondernemers te maken hebben met personeelstekort door besmettingen, hoewel ze niet kunnen inschatten om hoeveel zaken het gaat in Nederland. Veel horecapersoneel was al tijdens de lockdown vertrokken om te werken in andere sectoren. "Die krijg je niet snel meer terug", zegt een woordvoerder.

Maar nu komt het personeel dat zich aan de maatregelen moet houden, daar nog bij. "Bij klachten blijven medewerkers thuis en laten ze zich testen. Helaas kan dit in het geval van een zieke medewerker betekenen dat andere collega’s zich ook moeten laten testen, waardoor een horecazaak dan tijdelijk haar deuren sluit of andere openingstijden hanteert."

Frustratie

Willem van Heijningen van het Utrechtse restaurant Op Roose is – op z'n zachtst gezegd – gefrustreerd door de sluiting. Hij sloot zondag de deuren. "We zijn uit voorzorg dichtgegaan. Ik ga niet meewerken aan een brandhaard. Het is ellende. Die versoepelingen zijn veel te snel gegaan. Van de een op de andere dag mocht alles weer. Ik kan niet van mijn personeel verwachten dat ze dan in hun vrije tijd thuis blijven. Dus die zitten nu vijf dagen in quarantaine en als ze vandaag een negatieve test hebben, kan ik hopelijk morgen weer open."

Van Heijningen wijst op het afgelopen jaar wat erg zwaar was voor zijn zaak. "Als ondernemers hebben we al flink wat klappen gehad. Elke dag dat ik dicht blijf, kost duizenden euro's. Ik baal er enorm van."

Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandHorecaCoronamaatregelenLockdownCoronabesmettingenRestaurants