Geen label plakken

Jongeren steeds vroeger uit de kast, hoeven het soms niet eens meer te vertellen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPJongeren steeds vroeger uit de kast, hoeven het soms niet eens meer te vertellen
RTL

De huidige generatie jongeren komt makkelijker uit de kast. Ze voelen zich vrijer, zien dat het ook anders kan én hebben meer LHBTI-rolmodellen. "Deze generatie heeft ook niet de behoefte om er een etiket op te plakken."

Ruim 8 procent van de jongens en zo'n 12,5 procent van de meisjes voelt zich niet alleen tot het andere geslacht aangetrokken. Gemiddeld gaat het dus om ongeveer 1 op de 10 jongeren.

André van Duin slaat eerste munt ter ere van 25 jaar Pride
Lees ook

André van Duin slaat eerste munt ter ere van 25 jaar Pride

En die jongeren komen steeds vroeger uit de kast, blijkt uit onderzoeken van de afgelopen jaren. Maar ook het specifieke moment van 'uit de kast komen' is er minder, zegt onderzoeker Simon Timmerman van Movisie. "Het is vanzelfsprekend voor ze en geen issue. Ze vinden het niet zo boeiend om er een label op te plakken."

In Amsterdam is de 25e Pride Week van start gegaan. Door corona ook dit jaar zonder botenparade en grote feesten. In die 25 jaar is er voor de LHBTI-gemeenschap veel veranderd, ook voor kinderen. Die komen op steeds jongere leeftijd uit de kast .

Rolmodellen

Hoe dat komt? Regenbooggezinnen, met bijvoorbeeld twee vaders of twee moeders, zijn gewoner geworden. Bovendien hebben die gezinnen nu ook kinderen in de tienerleeftijd. Daarnaast speelt ook verplichte voorlichting op scholen een rol, zegt Timmerman.

En ook rolmodellen zijn belangrijk, bijvoorbeeld van infuencers op sociale media. YouTuber Nikkie de Jager, NikkieTutorials, kwam vorig jaar uit de kast als transgender:

De video werd miljoenen keren bekeken.

Veel positieve geluiden dus, maar het gaat nog niet altijd goed. Timmerman zegt dat er nog altijd een groot deel van de jongeren is dat niet de vrijheid ervaart om zichzelf te zijn. Vooral in het praktische onderwijs, op het MBO en VMBO, blijft de acceptatie achter. En dat geldt ook voor religieuze scholen.

Eerder uit de kast

In 2005 kwamen jongens gemiddeld uit de kast toen ze 17 jaar en 10 maanden oud waren. In 2017 was dat gedaald naar 17 jaar en 2 maanden.
Bij meisjes ging die leeftijd in dezelfde periode omlaag van 16 jaar en 3 maanden naar 16 jaar en 1 maand.

Mishandeling Frédérique

Afgelopen week was er ook de mishandeling van de 14-jarige Frédérique in Amstelveen. Ze werd door een leeftijdsgenoot in elkaar geslagen omdat ze niet wilde zegen of ze een jongen of een meisje is. Haar vader vertelde er deze week over. Hij sprak over zijn dochter met de woorden 'haar', 'ze' en 'zij', daarom gebruiken wij die woorden ook.

De mishandeling zorgde voor veel verontwaardiging. Frédérique werd overladen met pakketjes. Volgens onderzoeker Timmerman is dat een positief signaal. "Een groot deel van de samenleving zegt: dit accepteren we niet. Tien of vijftien jaar geleden was die verontwaardiging minder geweest."

Pridevlag

Tijdens Pride en gaat de regenboogvlag uit. Dat is niet meer altijd die met zes gekleurde strepen. Volgens sommigen is de regenboogvlag geen goed symbool meer voor de héle LHBTI-gemeenschap. Daarom zie je steeds vaker deze nieuwe vlag (de Progress-vlag), met ook een driehoek met zwart, bruin, lichtblauw, lichtroze en wit. In deze video leggen we uit hoe het zit:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
MovisiePride AmsterdamHomoseksualiteitLhbti