'Het is van de zotte'

Duizenden fans in stadions en bij Formule 1, festivalbranche woest

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDuizenden fans in stadions en bij Formule 1, festivalbranche woest
RTL

Dat er per dag 75.000 bezoekers naar de Formule 1 in Zandvoort mogen en dat er duizenden voetbalfans in een stadion zitten, zorgt voor woede en verontwaardiging in de evenementenbranche. Want waarom worden voor hen de regels niet versoepeld en is een festival met meer dan 750 mensen niet veilig te organiseren?

De Dutch Grand Prix (DGP), zoals het Formule 1-event in Zandvoort officieel heet, mag doorgaan. Dit meldden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Vanavond tijdens de persconferentie zal het officieel bekendgemaakt worden door het demissionair kabinet.

Het bericht zorgt voor woedende reacties, voornamelijk uit de evenementensector. "Het is van de zotte, crimineel en volledig buiten proporties", reageert Chris Garrit. Hij is creative director van evenementenlocatie EM2 Venue in Groningen. "Inmiddels is het virus niet meer het probleem, maar de bange ambtenaren, die veranderen voortdurend de spelregels en dat maakt het voor ons totaal onwerkbaar."

"Er mogen 63.000 mensen samenkomen in Zandvoort die allemaal in treinen en auto's die kant op gaan en daar in de buurt slapen. Twee weekenden geleden waren er meer dan 11.000 mensen per dag bij de TT in Assen, je mag met 500 mensen in een vliegtuig naar Lloret de Mar vliegen, maar wij mogen een festival met maximaal 750 bezoekers organiseren. Dit klopt gewoon niet."

Chris Garrit organiseert meer dan 25 jaar evenementen.© Eigen foto
Chris Garrit organiseert meer dan 25 jaar evenementen.

'Wij worden beperkt'

Vandaag organiseert hij het Wildfestival, een culinair event. "200 mensen zitten aan tafels. Uiteraard op 1,5 meter afstand, zonder muziek, want dan zou het weleens te gezellig kunnen worden en kunnen mensen opstaan en dansen. We houden ons aan de regels hoor, maar ik snap het beleid gewoon niet."

Geen versoepelingen

Het lijkt erop dat tijdens die persconferentie vanavond geen andere versoepelingen zullen worden aangekondigd. Alle andere maatregelen worden naar verwachting tot minstens half september verlengd. Dit betekent dat kleinschalige evenementen buiten, of in een open tent, zonder vaste zitplaatsen met maximaal 750 bezoekers mogen worden georganiseerd. Een coronatoegangsbewijs blijft nodig voordat de 1,5 meter afstand mag worden losgelaten.

Voor evenementen met vaste zitplaatsen gelden dezelfde regels: dus maximaal 750 personen en een coronatoegangsbewijs. Ook dan mag de 1,5 meter worden losgelaten. Grote buitenlocaties mogen tweederde van hun reguliere capaciteit gebruiken, ook als dat betekent dat er meer dan 750 bezoekers zijn.

Regels hetzelfde

De cultuursector hoopte op een versoepeling, maar die lijkt er niet in te zitten. De regels zijn voor de cultuur- en de sportevenementen hetzelfde, maar waar sportevenementen geplaceerd zijn, dus vaste stoelen hebben, is dat bij concerten en festivals vaak niet het geval. Dat maakt het voor de eventbranche lastig te organiseren.

Vooral het grote verschil in het aantal bezoekers van de sportevenementen leidt tot weerstand. Want die bezoekers hebben dan wel vaste zitplaatsen, ze moeten wel allemaal naar binnen, gaan naar het toilet en halen drinken. 

'Niemand zit bij sportevenementen'

"Ik gun de mensen die van autosport houden dat de Formule 1 door kan gaan, maar ik vind het een misvatting dat mensen denken dat sportevenementen geplaceerd zijn. De realiteit is dat niemand zit", zegt Dirk Baart, programmadirecteur van poppodium EKKO in Utrecht.

Het poppodium bestaat dit jaar 35 jaar en hij heeft een groot openingsweekend gepland staan op 10, 11 en 12 september. "We willen dat mensen kunnen staan en rondlopen zonder 1,5 meter afstand te houden. Als de huidige maatregelen inderdaad doorgaan, dan zouden we ons event voor een deel moeten verplaatsen of alles moeten cancellen. We werken nu al tot ver in 2022 en ons najaarprogramma zit al helemaal vol. We hebben al zoveel moeten verplaatsen."

'Terug in de tijd'

Festivalorganisator ID&T vindt de keuze van het kabinet om niet te versoepelen ook onbegrijpelijk. ID&T, die onder andere Mysteryland, Awakenings en Sensation organiseert, vindt dat Nederland juist een voortrekkersrol had genomen door te testen tijdens de evenementen van Fieldlab.

"Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk evenementen te bezoeken, denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de US, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75.000 bezoekers in België en blijven wij met lege handen achter. Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals en wordt door het beleid van de overheid tien tot vijftien jaar terug de tijd in geslingerd", stelt Rosanne Janmaat, operationeel directeur van ID&T Groep.

Ook is het volgens haar niet meer uit te leggen aan de bezoekers van festivals dat volle voetbalstadions wel kunnen en met 63.000 man naar de Formule 1 ook, en dat festivals alleen veilig georganiseerd kunnen worden met maximaal 750 bezoekers. 

ID&T spande eerder samen met andere organisaties een kort geding aan tegen de overheid om meer duidelijkheid af te dwingen. Dat werd uiteindelijk niet doorgezet wegens gebrek aan juridische grond.

Lees meer over
Formule 1CoronamaatregelenFestivals en evenementenZandvoort (Zandvoort)