'Nood is heel hoog'

Geen geld voor de tandarts: 'Mondzorg moet terug in het basispakket'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Geen geld voor de tandarts: 'Mondzorg moet terug in het basispakket'
RTL

De medische mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld maakt zich grote zorgen over het aantal Nederlanders die minder naar de tandarts gaat, omdat ze niet zijn verzekerd. Daar moet verandering in komen, vinden zij. Een petitie om de mondzorg weer terug in het basispakket te krijgen, is bijna 75.000 keer ondertekend.

Sinds de tandartszorg in 2006 uit het basispakket is verdwenen, hoor je regelmatig de discussie of die terug moet komen in de verplichte basisverzekering. De reden waarom dat tot op heden niet gebeurt: te duur.

Maar volgens Dokters van de Wereld kost het de samenleving uiteindelijk juist meer geld, omdat mensen bij het mijden van de tandarts andere problemen krijgen. "Mensen krijgen trombose of nieren gaan kapot door grote hoeveelheden pijnstillers. Ook worden mensen ontslagen omdat ze niet meer toonbaar zijn, of zitten ze in de schuldhulpverlening of krijgen ze een uitkering", zegt een woordvoerder.

We gaan sinds corona te weinig naar de tandarts: gebitten gaan achteruit
Lees ook

We gaan sinds corona te weinig naar de tandarts: gebitten gaan achteruit

Uit onderzoek van het Radboud UMC blijkt dat tandziekten de maatschappij jaarlijks zo'n drie miljard euro kost.

Hoeveel mensen in ons land de tandarts of de mondhygiënist door geldgebrek mijden, is niet precies bekend. Volgens Dokters van de Wereld gaat het om 1,5 miljoen Nederlanders. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg betwijfelt of dit cijfer klopt. "De verschillende bronnen geven geen eenduidig beeld", schreef ze eerder dit jaar aan de Kamer.

'Druppel op gloeiende plaat'

Didi Wittekoek-Landman werkt bij Dokters van de Wereld. Ze kwam 21 jaar geleden voor de liefde vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. In Zuid-Afrika deed ze veel noodbehandelingen en liefdadigheidswerk, iets wat ze voortzette in Nederland. Want volgens haar is de nood hier net zo hoog, blijk ook uit onderstaande tweet:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wittekoek-Landman behandelt eens per maand voor Dokters van de Wereld gratis mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Dat doet ze ook eens per week in het Erasmus MC voor dak- en thuislozen.

"Het is een druppel op een gloeiende plaat. Mensen die weinig geld hebben, mijden mondzorg. Het bizarre is dat bij een oorontsteking mensen meteen gratis worden geholpen en bij een verrotte kies niet. "Daarom laten mensen met weinig geld liever een kies trekken voor 42 euro dan een wortelkanaalbehandeling van 400 tot 500 euro uitvoeren."

Noodzorg terug in basispakket

Didi wil de basale zorg terug in het basispakket. Niet alle tandartszorg, alleen de noodzorg. "Het systeem is krom. Als mensen geen tanden of kiezen meer hebben, wordt een prothese vergoed, maar als ze twee goede hoektanden hebben - waar we de prothese veel beter op vast kunnen zetten - niet."

"Ik snap dat tandartszorg duur is, maar crisisgevallen niet helpen is duurder, want denk aan de ziekenhuiskosten die mensen wellicht nodig hebben als ze er te lang mee lopen. Goede tandartszorg is een luxeproduct geworden. Je kunt tegenwoordig aan een gebit zien of iemand arm of rijk is."

Eens per maand behandelt Dokters van de Wereld gratis mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Ze rijden rond in een mondzorgkaravaan om de meest kwetsbare mensen te helpen. 
Eens per maand behandelt Dokters van de Wereld gratis mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Ze rijden rond in een mondzorgkaravaan om de meest kwetsbare mensen te helpen. 

Dokters van de Wereld doet een oproep aan de politiek: mondzorg moet terug in het basispakket. Ze hebben de regering opgeroepen dit mee te nemen in de formatiebesprekingen. De petitie is op dit moment meer dan 74.000 keer ondertekend, en als deze 75.000 keer is ondertekend, willen ze die aanbieden aan de volgende minister van Volksgezondheid.

"Het gaat inmiddels om zoveel Nederlanders die wegens geldgebrek niet naar de tandarts kunnen. Er moet structureel iets verbeteren en beleid veranderen."

'Bestaande maatregelen verbeteren'

De KNMT, een beroepsorganisatie van orthodontisten, kaakchirurgen en tandartsen, maakt zich ook zorgen over mensen die regelmatig een bezoek aan de tandarts mijden, omdat ze dat niet kunnen betalen. "Tandartsen zien vaak de schrijnende gevolgen ervan als het te laat is. Wij vinden dat er maatwerk nodig is om voor deze groep de drempel te verlagen om weer regelmatig naar de tandarts te gaan. Noodhulp in de basisverzekering zou een gedeeltelijke oplossing kunnen zijn, maar er is ook maatwerk nodig."

Maatwerk is volgens het KNMT het verbeteren van de maatregelen die er al zijn. "Denk aan betere voorlichting over het feit dat mondzorg tot 18 jaar wél verzekerd is. Dat werkt: als zorgverzekeraars ouders van kinderen aanschrijven die niet naar de tandarts gaan, gaat de helft alsnog."

Ook zou de (lokale) overheid volgens het KNMT meer verantwoordelijkheid moeten nemen om te zorgen dat een beroep gedaan kan worden op aanvullende verzekeringen of de bijzondere bijstand. "Of maak financieel maatwerk voor deze groep op een andere manier mogelijk."

Lees meer over
Tandarts