Lastig uit te roeien

Ergernis over zwermen fruitvliegjes: maar wist je dat je ze gewoon opeet?

Door Laurens Lange··Aangepast:
© Getty ImagesErgernis over zwermen fruitvliegjes: maar wist je dat je ze gewoon opeet?
RTL

Nummer één ergernis momenteel in huis: fruitvliegjes. Ja, ze zijn klein en doen vast geen vlieg kwaad, maar het zijn er zo véél en uitroeien is lastig. Zelfs als je de stofzuiger erbij pakt. "Dat helpt niet veel."

Ze mogen dan wel fruitvliegjes heten, ze zitten niet alleen op fruit. Ze houden ook van koffiedik, theezakjes en bloemen. Vooral vervelend als je de vuilnisemmer opent en er een zwerm langs je hoofd fladdert. Of als ze in je glas bier, wijn of sap zijn gevlogen.

En daar ergeren mensen zich groen en geel aan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Simpel leven

In de zomer begint het met een paar vliegjes, maar binnen de kortste keren zijn het hele hordes geworden. "Daar waar fruit begint te rotten - en dat hebben ze eerder door dan wij - leggen ze hun eitjes", zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit tegen RTL Nieuws.

Fruitvliegjes hebben een simpel leven, zegt Dicke. "De vrouwtjes gaan naar een restaurant, de mannetjes komen erop af, en daar paren ze. En in dat restaurant leggen de vliegjes ook hun eieren. De larfjes leven van gist die de moeder zelf heeft meegebracht." Het is een perfecte plek om op te groeien.

Deze plant laat fruitvliegjes en andere insecten als sneeuw voor de zon verdwijnen
Lees ook

Deze plant laat fruitvliegjes en andere insecten als sneeuw voor de zon verdwijnen

De diertjes hebben een korte levenscyclus. Na ruim een week beginnen ze volwassen te worden, en enkele weken later is hun leven alweer voorbij. Maar ze planten zichzelf snel voort, vooral bij hogere temperaturen. Vrouwtjes kunnen wel honderden eitjes leggen die met het blote oog overigens nauwelijks te zien zijn.

Walhalla

Op een goede plek, zoals een GFT-bak, kunnen er wolken fruitvliegjes ontstaan. Dicke: "Daar binnen is het een walhalla: er is veel gistend fruit en het is er broeierig warm."

Het klinkt vies: fruitvliegjes die eieren leggen op je eten. Maar het zijn schone dieren, legt Dicke uit. "Van huisvliegen weten we, dat ze van poep en dode dieren eten. Dan is dat niet fris als die vervolgens op je kaas en vlees gaan zitten."

Een fruitvliegval© ANP
Een fruitvliegval

Bij fruitvliegjes is dat niet het geval: dat zijn schone dieren. Sterker nog, iedereen eet ze. "We weten bijvoorbeeld dat ze in pakken jus d'orange zitten. Daar zit een limiet aan: fabrikanten moeten controleren of er niet te veel eitjes in het vruchtvlees zitten. Maar we weten ook: vruchtvlees is uiterst gezond, je krijgt er extra eiwit mee binnen."

Goed opbergen

Al met al: fruitvliegjes zijn zo erg nog niet. Maar ben je ze toch liever kwijt dan rijk? Zorg ervoor dat niet al je fruit in de fruitschaal ligt. "Goed opbergen in de koelkast, helpt wel wat", zegt Dicke. "En zorg dat je je fruit niet te lang laat rijpen."

Je kunt ook zelf een fruitvliegvanger maken. Dat doe je door in een klein bakje wat honing of wijn te doen, eventueel aangevuld met een beetje bakkersgist. Doe een deksel of folie op het bakje en prik er een gaatje in. De fruitvliegjes kruipen naar binnen, maar kunnen er daarna niet meer uit.

De Kaapse zonnedauw© Getty Images
De Kaapse zonnedauw

Wat ook kan, is een vleesetend plantje in je keuken zetten. Bijvoorbeeld de Kaapse zonnedauw. Dicke: "Die hebben van die kleverige, klierharen die de vliegjes opeten. Maar om echt effectief te zijn, zul je er een aardig aantal van moeten hebben."

Stofzuigen

En de stofzuiger als wapen? "Dat zal niet veel helpen. De meeste fruitvliegjes kruipen er via de klep gewoon weer uit. Al met al: voorkomen is beter dan genezen." 

En uiteindelijk, als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, zie je ze niet meer.

Lees meer over
InsectenVoedselGezondheidLink in bio