Zondaginterview

Afwijzing na afwijzing op datingapps, Erwin was het zat: 'Ik ben gewoon mooi'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© Evy van der SandenAfwijzing na afwijzing op datingapps, Erwin was het zat: 'Ik ben gewoon mooi'
RTL

"Heb je een snapchatfilter gebruikt?" Erwin Oudshoorn (33) zit op een zaterdagavond op Grindr wanneer hij een date probeert te scoren. Hij voert leuke gesprekken, tot hij een foto van zichzelf stuurt. Dan krijgt hij ongelovige reacties. Of hij er echt zo uitziet? Als bewijs stuurt hij vaak nog een foto. "Ja, zo zie ik er echt uit." Aan de andere kant volgt doodse stilte. Erwin krijgt geen reactie meer.

Het is geen incident uit Erwins liefdesleven. Zo vergaat het hem regelmatig op datingapps. Laat hij een foto zien, dan zeggen mensen: 'Wat ziet dit er gek uit. Is dit wel echt?' Vervolgens wordt hij afgewezen of geblokkeerd. Plaatst hij vooraf al een profielfoto, dan krijgt hij überhaupt geen reacties. "Dat is heel frustrerend. Je wilt graag afspreken, maar de ander doet heel raar en zegt niks meer."

Cupido voor mensen met een handicap

Daarom bedacht hij een oplossing. Als het niet op een reguliere datingapp lukt, dan maar zélf een website ontwerpen. En zo werd vijf jaar geleden datingplatform Capido geboren: een samentrekking van handicap en cupido. Een maand geleden kwam daar een app bij.

"Ik dacht: dit moet anders kunnen. Er zullen vast veel mensen zijn die tegen hetzelfde probleem aanlopen en die op andere datingplatformen geen aansluiting vinden. Op Capido is er meer begrip voor een handicap. Ik ben er heel trots op dat ik deze app heb weten te maken." 

'Ik vind mezelf mooi. Vooral mijn ogen en mijn doorzettingsvermogen.'

Dat Erwin er zo 'anders' uitziet, komt doordat hij Lymfatische Malormatie heeft. Dat is een zeldzame afwijking waarbij vocht zich ophoopt op een bepaalde plek in het lichaam. In zijn geval in zijn kin, tong en wangen. 

Zijn kaak is erdoor vervormd en hij kan lastig ademen en praten. Een luchtbuisje in zijn keel helpt hem beter te ademen. Wat het niet makkelijker maakt: er is een stuk van zijn tong afgesneden bij de levensreddende operatie die hij als baby kreeg.

Erwin als kind.© Privécollectie Erwin
Erwin als kind.

De meer dan veertig operaties die hij sinds zijn geboorte onderging, zorgden voor veel verbetering. Maar hij is nog altijd wat moeilijker verstaanbaar.

Daar had hij als kind trouwens weinig last van, vertelt hij aan de eettafel in zijn appartement in Mijdrecht, waar hij samen met zijn hond Gaia woont. Voor hem ligt zijn telefoon met de zelf ontworpen app Talkie, waarmee hij zich beter verstaanbaar kan maken als dat nodig is. Dat doet hij pas als een ander hem écht niet verstaat. "Ik praat liever." Soms gebruikt hij gebaren om te verduidelijken wat hij zegt.

'Ik ging fitnessen om een goed lichaam te krijgen. Zo wilde ik mijn gezicht compenseren.'

Erwin ging in zijn jeugd eerst naar een speciale school in Utrecht, daarna naar een basisschool in de buurt waar iedereen hem al kende. "Dus ik had niet echt te maken met pesterijen."

'Je voelt je niet anders, tot je wordt gepest'

Dat veranderde toen hij naar de middelbare school ging. "Toen had ik pas door dat ik anders was, want ik werd soms uitgescholden. Voor kwijlbek. Je staat er niet bij stil, tot je ermee gepest wordt."

Dat merkte hij ook in de liefde. Terwijl klasgenoten relaties kregen, speelde een liefdesleven voor Erwin geen rol omdat dat er simpelweg niet was. "Ik dacht: anderen hebben het wel en ik heb het niet want ik zie er anders uit. Wie wil er nu met mij daten? Ik had geaccepteerd dat ik niet makkelijk een vriend zou krijgen."  

Erwin met zijn hond Gaia.© Evy van der Sanden
Erwin met zijn hond Gaia.

Seks was er wel. Zoals bijna iedere puber was Erwin op zijn zestiende nieuwsgierig en maakte hij een afspraak via datingwebsite Gay.nl. Het bleef bij seksueel contact, en bij één contact. "Als ik mijn foto liet zien, haakten veel mensen af. Ik uploadde daarom alleen foto's waarop je mijn gezicht net niet ziet. Anders kreeg ik nooit reactie."

Langzamerhand begon hij te denken dat een liefdesleven voor hem niet was weggelegd. "Ik ben heel zelfverzekerd, maar als je afwijzing na afwijzing na afwijzing krijgt, ga je je afvragen of het aan jezelf ligt. Je denkt: anderen vinden mij niet leuk."

Daarom stortte hij zich op hobby's en werk. Hij bouwde graag websites, ook toen al. En als groot fan van Armin van Buuren luisterde hij veel naar trance en fotografeerde hij graag. "Ik was creatief bezig, dat kon van alles zijn." Een relatie was ook niet echt iets wat hij miste.

Erwin op zijn zeventiende.© Privécollectie Erwin
Erwin op zijn zeventiende.

Maar op zijn 26ste, toen hij op zichzelf ging wonen, begon het toch weer te kriebelen. Erwin voelde zich alleen, wilde ook een vriend, en ging daarnaar op zoek. "Ik ging fitnessen om een goed lichaam te krijgen. Zo wilde ik mijn gezicht compenseren, voor anderen."

'Ik voel me normaal'

Hij ziet zichzelf overigens niet als iemand met een beperking. "Ik zie mezelf niet. Alleen in de spiegel. Dus ik denk: ik ben normaal, want ik voel me normaal. Vanuit mijn perspectief zie ik alles normaal. En in mijn hoofd klinkt het normaal hoe ik praat."

In de afgelopen jaren werd het een paar keer pijnlijk duidelijk dat sommige mensen dat anders zien. Erwin vertelt over die keer dat hij klaar zat voor een date die naar hem toe zou komen. Hij keek ernaar uit. Zijn date had al een foto gezien. Dat kon dus alleen maar goed gaan.

Erwin toen hij een jaar of twintig was.© Privécollectie Erwin
Erwin toen hij een jaar of twintig was.

Het liep compleet anders dan verwacht. "Ik opende de deur. Mijn date keek naar me en zei: 'nou, toch maar niet. Ik ga weer.'" En weg was hij, Erwin achterlatend in de deuropening. "Diegene vond mijn gezicht toch heftiger dan verwacht." Het overkwam hem in de afgelopen 7 jaar 4 keer. 'Klote', denkt hij dan. "Je denkt wel eens: 'zag ik er maar anders uit'." Maar hij staat er nooit lang bij stil. "Ik kan hier niets aan doen."

'Ik vind mezelf mooi'

Bovendien vindt Erwin zichzelf mooi. Zijn ogen en 'fitnesslichaam' als we het over uiterlijk hebben, zijn doorzettingsvermogen als het om innerlijk gaat.  

Desalniettemin zijn afwijzingen ook nu eerder regel dan uitzondering. "Dat gebeurt nog dagelijks." Afspraakjes voor seks heeft hij wel wekelijks - '1 op de 8 keer wil iemand met me afspreken' - maar tot een relatie is het nooit gekomen. 

'Toen ik de deur opende zei mijn date: ik denk dat we toch geen match zijn.'

Als iemand hem wel leuk vindt, wordt hij wantrouwig. "Ik ga dan argwanen. Is dit wel echt, of word ik voor de gek gehouden? Waarom zou iemand mij leuk vinden? Pas als ik in het echt een gesprek heb dat niet over seks gaat, neemt mijn vertrouwen toe." 

Dat hij op mannen valt, maakt het hem naar eigen zeggen niet makkelijker. "Als je homo bent en een beperking hebt, sta je 2-0 achter. Dan heb je te maken met een dubbele acceptatie in de maatschappij."  

Met het ontwikkelen van Capido hoopt hij zichzelf en lotgenoten te helpen. Via de app kunnen mensen met een verstandelijke of fysieke beperking op zoek naar een date, relatie of vriendschap. Overigens zijn ook mensen zonder beperking welkom.

Merijn en Naomi vonden elkaar via Capido: 'Ze is zo leuk'

Merijn Marcus (23) uit Breda en Naomi Mietes (19) uit Utrecht ontmoetten elkaar anderhalf jaar geleden. Merijn was niet lang daarvoor lid geworden van Capido omdat hij autisme heeft. 

Hij zocht een leuk meisje dat samen leuke dingen wil doen. Toen hij Naomi zag, was hij verkocht. "Een leuke meid. Ze zag er aardig uit." Na wat vragen als 'hoe is het?' verplaatste het contact al snel naar Instagram en op Valentijnsdag 2021 was het zo ver: Merijn vroeg Naomi via een videogesprek op Instagram om verkering. 

Tegenwoordig doen ze regelmatig leuke dingen en hebben ze elke dag telefonisch contact. "Het is altijd leuk en gezellig. Ik ben daar blij mee en word er vrolijk van."

Zonder de app, had hij de liefde niet gevonden, denkt hij. "Omdat ik autisme heb vind ik het lastig om mensen aan te spreken en zeker mensen die ik niet ken. En niet iedereen is perfect, maar toch denk ik dat mensen op een normale datingapp sneller afhaken als je zegt dat je autisme hebt."

Die app is ook in Mijdrecht opgevallen. Tijdens het interview wordt er aangebeld. Een vrouw die Erwin niet kent, komt bloemen brengen. "We willen je feliciteren en bemoedigen. We hopen dat de app een succes wordt", zegt ze. "Ze is van de kerk", vertelt hij als hij de deur weer heeft gesloten. "Heel erg lief dat ik bloemen krijg."

Trots vertelt hij dat al 87 mensen zeggen de liefde te hebben gevonden via zijn website. "Ik vind het fantastisch dat koppels elkaar hebben gevonden, dat geeft enorm veel voldoening en maakt me ook wel trots dat het platform werkt."

Hij heeft nu 6000 leden en hoopt nog veel meer mensen met een beperking te kunnen helpen een relatie te vinden. "En ik hoop met Capido ook uit te breiden naar andere landen in de toekomst." 

'Een huis aan zee in een warm land, samen met een sportieve man, dat is mijn droom'

Zelf heeft Erwin ook een profiel op zijn eigen app onder de naam Ertje, een bijnaam van de middelbare school. Maar het wil nog niet zo lukken. "Er is denk ik een drempel omdat ik de eigenaar ben."

Soms schiet het door zijn hoofd dat de kans er is dat hij lang alleen blijft. Of dat hij op dusdanig late leeftijd iemand ontmoet, dat diegene dan al overlijdt door bijvoorbeeld ouderdom. "Ik houd daar wel rekening mee."

Maar Erwin denkt liever in oplossingen dan in problemen. "Zo heb ik dat gedaan met mijn spraakapp en datingapp. Je moet door blijven zetten als je ergens in gelooft. Dan bereik je het meest en kom je het verst. "

Optimisme

Hij blijft ook optimistisch over zijn eigen liefdesleven. Die droomman komt wel een keer langs. En hij heeft zich zijn prins op het witte paard al levendig ingebeeld: een verzorgde, sportieve man met wie hij in een tweede huis kan wonen. Aan zee, in een warm land.

"Het lijkt me heerlijk om dingen samen te kunnen doen. Dat je 's ochtends wakker wordt naast iemand. Dat mis ik nu wel. Mijn leven met iemand delen. Dat is mijn droom."

© Evy van der Sanden

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Lees meer over
ZondaginterviewVerstandelijke beperkingLichamelijke beperkingDatenLink in bioMijdrecht