Coronaregels

Zij hebben geen QR-code: 'Mensen zoals wij worden vergeten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zij hebben geen QR-code: 'Mensen zoals wij worden vergeten'
RTL

Straks heb je een coronapas nodig om naar een concert of de film te mogen, ergens koffie te drinken of wat te eten. Maar veel mensen hebben geen QR-code om aan de deur te laten zien. Omdat hun prikken nog altijd niet geregistreerd staan, omdat ze allergisch zijn voor het coronavaccin, omdat ze een vaccinatie weigeren, of omdat ze covid gehad hebben, maar er geen bewijs van hebben.

Vanaf 25 september worden toegangsbewijzen in de horeca en culturele sector verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder.

1,5-meterregel verdwijnt, coronatoegangsbewijzen in horeca en culturele sector
Lees ook

1,5-meterregel verdwijnt, coronatoegangsbewijzen in horeca en culturele sector

Hillegonda (51) is allergisch en mag geen tweede prik 

"Nu word ik de dupe omdat ik allergisch ben. Zwaar kut, om het maar even op z’n Amsterdams te zeggen. De groep mensen zoals ik, die om medische redenen geen tweede vaccinatie mogen, wordt vergeten. Ik heb al meer dan tien keer gemaild en gebeld naar het RIVM, de GGD en de gemeente, maar niemand heeft een antwoord. Ik wil duidelijkheid. Een vrijstelling voor het verplichte coronabewijs zou fijn zijn." 

"Ik heb zoveel bijwerkingen gehad van de eerste vaccinatie in juni. Ik heb nog haaruitval, kale plekken, er komen net wat babyhaartjes terug. Mijn keel zat tien dagen dicht, kon amper water doorheen. Ik loop nog met een kuchje. Artsen van de GGD hebben overlegd en gezegd: die tweede prik moet je niet doen, wacht tot je in het ziekenhuis gevaccineerd kan worden met een korte opname. Ik durf nu eigenlijk ook niet meer."

Maxime (26) weigert vaccin, want het voelt voor haar als dwang

"Ik begrijp dat mensen zich laten vaccineren, maar ik wil zelf liever wachten. Ik vertrouw het niet. Ik vertrouw de regering niet, het beleid is alleen gericht op vaccinatie, maar de vaccins bestaan nog maar zo kort en hebben allerlei ernstige bijwerkingen. Daarnaast maken de plannen met het toegangsbewijs me erg boos. Ik vind dat je zo een verdeelde samenleving creëert en een mes zet in de rug van de horeca, die nu iedereen moet gaan controleren. Niet-gevaccineerden kunnen nergens meer naartoe, behalve als je je steeds laat testen maar dat lijkt me ook niet ideaal. Het voelt voor mij toch als dwang en mij kun je niet dwingen. Ik snap het als je je voor je gezondheid laat vaccineren. Maar ik vind niet dat je het moet doen zodat je weer kan reizen of uit eten kan gaan. Tja, dan ga ik maar niet uit eten." 

Ook Netje (58) laat zich niet vaccineren: ze vertrouwt op haar immuunsysteem

"Ik ben gezond, maar ik mag straks nergens naar binnen. Dat is toch van de zotte? Mijn man en ik weten zeker dat we corona hebben gehad, waarschijnlijk tot twee keer toe. De eerste keer was in de tijd dat je je niet mocht laten testen als je geen duidelijke coronaklachten had, zoals koorts of hoesten. De tweede keer waren de klachten - wat keelpijn en zweterig - alweer over voordat we konden bedenken dat het weleens corona zou kunnen zijn. Daarna hebben we ook nog voor onze positief geteste zoon gezorgd en kregen we zo weer een boost van het virus. Daarom hadden we geen enkele reden om een vaccinatie te nemen. Want dat wat een vaccinatie nabootst, had ons immuunsysteem allang zelf gedaan. We zijn twee gezonde vijftigers met een ijzersterk immuunsysteem, maar omdat we geen vaccinatiebewijs hebben, mogen we niet meer aan de samenleving deelnemen."     

© EIGEN FOTO

Drea (53) is 'keurig ingeënt', maar wacht al maanden

"Ik ben keurig netjes ingeënt, maar de CoronaCheck-app werkt niet. Mijn vaccinaties staan verkeerd in Mijn RIVM, daar is iets fout gegaan. Er staat twee keer een vaccinatie op dezelfde datum. Het resultaat is dat ik er nu drie maanden lang drie avonden per week druk mee ben om een QR-code te krijgen. De medewerkers van de helpdesk doen wat ze kunnen en horen me aan, maar er gebeurt daarna niets. Heel frustrerend, ik zat soms huilend aan de telefoon. De eerste twee maanden hoorde ik na een lang gesprek met steeds dezelfde vragen dat ze niets voor me konden doen. Deze maand wordt steeds een nieuw 'ticket' aangemaakt waarna ik weer een paar dagen moet wachten, op tot nu toe geen resultaat." 

Vrijwilliger Rita weet niet hoe 'haar' ouderen nog in het café koffie kunnen drinken 

"Ik ben vrijwilliger bij de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren en loop tegen een probleem aan. Wij organiseren voor ouderen een seniorencafé, en daar komen ouderen koffie drinken. De meesten zijn tussen de 80 en 90 jaar oud. We proberen hen zo uit hun isolement te halen. Als alle geruchten waar zijn, moeten we straks de QR-code laten zien om een restaurant of evenement in te komen. Maar veel ouderen hebben geen DigiD of een telefoon waar de app op kan. Ook hebben zij geen computer met printer. Hoe kunnen deze mensen dan de code laten zien? Kan ik dan straks geen koffie meer komen drinken,  vragen sommigen zich al af. Het zou helpen als het gele boekje ook geldig was." 

Hoeveel mensen hebben geen QR-code als vaccinatiebewijs?

We weten dat er zo'n 2 miljoen volwassenen en ruim 2,5 miljoen 12-plussers niet gevaccineerd zijn. Zij zullen zich (vanaf 13 jaar) moeten laten testen om vanaf 25 september horeca of bioscoop binnen te mogen of moeten kunnen aantonen dat zij recent hersteld zijn van corona. Dat geldt ook voor minstens enkele honderden die zo ernstig allergisch zijn dat ze het vaccin niet mogen hebben. En voor de enkele tienduizenden die door verschillende registratieproblemen van hun vaccinaties nog geen QR-code krijgen in de CoronaCheck-app. Daarnaast hebben volgens ouderenbond ANBO naar schatting 1 miljoen ouderen geen smartphone of zijn niet in staat de checkapp te gebruiken.  

Festivals, volle voetbalstadions, uiteten zonder afstand te houden: vanaf 25 september mag het allemaal weer, als je een coronabewijs laat zien. Anderhalve meter afstand houden is dan niet meer nodig volgens het kabinet.
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandVaccinatieAllergieDigitaliseringAppCoronaCheckLink in bio