Van 'grapjes' tot naaktfoto's

750.000 mensen werden in 2020 online seksueel geïntimideerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStock750.000 mensen werden in 2020 online seksueel geïntimideerd
RTL

Van kleine opmerkingen en 'grapjes' tot het ongewenst ontvangen van naaktfoto's of seksfilmpjes: honderdduizenden Nederlanders maakten het vorig jaar mee. Ook kwam het geregeld voor dat iemand bleef aandringen op een date of aandrong op het sturen van seksuele foto's of filmpjes.

Volgens onderzoek van CBS werd ruim 5 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder in 2020 slachtoffer van online seksuele intimidatie. Jonge vrouwen en biseksuele vrouwen waren het vaakst de dupe. Voor tien procent van de slachtoffers gebeurde dit zeker één keer per maand. 

Groot verschil mannen en vrouwen

Het verschil tussen jonge vrouwen en jonge mannen is groot. Van de jonge vrouwen tussen de 16 en 18 jaar oud werd 30 procent seksueel geïntimideerd, van de 18 tot 24 jarigen was dat 23 procent. Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten gebeurde dat bij 9 en 8 procent van de ondervraagden.

Waarom vrouwen ongevraagd dickpics krijgen (en mannen ermee wegkomen)
Lees ook

Waarom vrouwen ongevraagd dickpics krijgen (en mannen ermee wegkomen)

Praten over de vervelende ervaringen blijkt niet altijd te gebeuren. 36 procent van alle slachtoffers houdt de ervaring voor zich. Als mensen er wél over praten, gebeurt dat voornamelijk met een vriend of vriendin, met de partner of met een ander gezins- of familielid.

Weinig aangifte

Slechts vier procent van de slachtoffers zegt contact te hebben gezocht met een hulpverlener zoals een arts of psycholoog. Ook aangifte wordt niet vaak gedaan. Eén procent van de slachtoffers zegt naar de politie te zijn gegaan.

Lees meer over
Seksuele intimidatieSeksueel misbruikNederland