Zie ginds komt de stoomboot

Gaat de intocht door? Sinterklaascomités worstelen met coronamaatregelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGaat de intocht door? Sinterklaascomités worstelen met coronamaatregelen
RTL

De pepernoten liggen al maanden in de schappen en de maan schijnt steeds vroeger door de bomen. Vorig jaar konden veel sinterklaasintochten niet doorgaan vanwege corona. Ook dit jaar wordt het in veel steden spannend. "Er is weinig tijd, en we zijn afhankelijk van regels die misschien nog zullen veranderen."

Dat zegt Juliette Daelman van het Sinterklaascomité in Den Bosch. De afgelopen weken heeft ze dagelijks contact met de vrijwilligers over de vraag: hoe ziet de sinterklaasintocht op 13 november in Den Bosch er dit jaar uit?

25.000 bezoekers

"We hadden heel graag een gewone intocht willen organiseren zoals we die gewend zijn, maar het ziet er naar uit dat dat niet gaat gebeuren", vertelt ze. "Hartstikke jammer. Maar we gaan het gewoon zo leuk mogelijk maken voor de kinderen, daar doen we het voor."

Normaal gesproken vaart de sint Den Bosch binnen op de rivier de Dommel, en rijdt hij daarna met een koets door de binnenstad. "Daar komen ieder jaar zo'n 25.000 bezoekers op af", vertelt Daelman. "In combinatie met onze historische binnenstad met kleine straatjes, gaat dat zorgen voor opstoppingen. Of dat kan en mag in coronatijd, is de vraag."

Doorstroomlocatie?

Vorig jaar werden de traditionele intochten door heel het land afgelast vanwege de coronamaatregelen. Grote mensenmassa's waren uit den boze, en er moest anderhalve meter afstand gehouden worden.

Die regels zijn inmiddels versoepeld, maar organisatoren van evenementen zijn verplicht om alle bezoekers vanaf 13 jaar te controleren op het coronatoegangsbewijs. Behalve als het gaat om doorstroomlocatie.

Maar is dat het geval bij een sinterklaasintocht, waar mensen langs de route van de intocht staan? Dat, en de overige voorwaarden van een evenement zoals een sinterklaasintocht wordt bepaald door de gemeente, die de vergunning voor een intocht moet afgeven.

Niemand buitensluiten

In Den Bosch zijn ze nu de alternatieven aan het afwegen. "Misschien kunnen we toch iets digitaal doen, of op afstand. Of misschien toch iets met minder publiek, of testen voor toegang. Maar we willen niemand buitensluiten, dus het is wel een lastige."

Ook in Tilburg hebben ze een pittige kluif aan de vraag hoe de intocht er dit jaar uit zal zien. "We zijn het nu aan het voorbereiden alsof het doorgaat. Maar dat weten we nog niet 100 procent zeker."

Vieren we sinterklaas dit jaar? 'Dit ga ik mijn kind niet afnemen'
Lees ook

Vieren we sinterklaas dit jaar? 'Dit ga ik mijn kind niet afnemen'

De wens om een normale intocht te organiseren is er. "We willen het heel graag, een intocht met publiek, we zijn nu aan het kijken wat er mogelijk is. Op 1 november hakken we de knoop door."

'We gaan het gewoon doen'

In Den Haag hebben ze er vertrouwen in. "We gaan het gewoon doen", zegt Peter Boelhouwer van het Sinterklaascomité in Den Haag. "We willen perspectief bieden en gaan er vooralsnog vanuit dat het doorgaat."

Langer wachten met het nemen van een besluit is ook niet handig, zegt hij. "Dat kan niet in verband met vrijwilligers en sponsoren. Die moeten ook weten waar ze aan toe zijn."

Wat Boelhouwer betreft wordt het in Den Haag een intocht zoals ieder ander jaar. "We gaan ook niet werken met polsbandjes of QR-codes. Het wordt wat ons betreft gewoon een intocht zoals voor corona."

Lees meer over
SinterklaasCoronamaatregelenKindDen BoschTilburgDen Haag