Zorgen bij Royal Family

Hoe zit het met de gezondheid van Queen Elizabeth? 'Britten zijn bezorgd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyHoe zit het met de gezondheid van Queen Elizabeth? 'Britten zijn bezorgd'
RTL

Een nacht in het ziekenhuis, een paar dagen rust houden, dan nog eens twee weken rust houden. Het lijkt niet goed te gaan met de Britse koningin Elizabeth. Het was voor onderzoek, die nacht in het ziekenhuis, en de koningin is positief gestemd, wordt gezegd. Toch maken veel mensen zich zorgen over de gezondheid van de 95-jarige vorstin.

Ze mag licht bureauwerk doen, inclusief wat video-audiënties, maar werkbezoek wordt afgeraden. Rust moet ze nemen, uit voorzorg. Wat voor gezondheidsproblemen de koningin heeft, is niet bekend.

"Veel Britten weten niet zo goed wat ze van de doktersadviezen voor Queen Elizabeth moeten vinden", zegt correspondent Groot-Brittannië Anne Saenen. "De vorstin is 95 jaar oud en staat er alleen voor sinds het recente overlijden van haar man, prins Philip. Logisch dus als ze een stapje terug doet. Maar de combinatie met het ziekenhuisbezoek en het plotselinge afzeggen van evenementen baart de Britten zorgen."

Ook prins Harry bezorgd

Tabloid The Sun meldt op basis van anonieme bronnen dat ook de koninklijke familie zich zorgen maakt. En met name prins Harry. Hij woont met zijn vrouw Meghan in Los Angeles en zou zich schuldig voelen dat hij niet bij prins Philip op bezoek is geweest toen die begin dit jaar aan zijn hart werd geopereerd. De echtgenoot van Elizabeth overleed in april. Harry zou het zichzelf nooit vergeven als dat scenario zich herhaalt met zijn geliefde grootmoeder, aldus de bron. Daarom informeert hij non-stop naar haar gezondheid.

Queen Elizabeth moet langer rust houden om slechte gezondheid
Lees ook

Queen Elizabeth moet langer rust houden om slechte gezondheid

Anne Saenen: "Tot ieders verwarring zag Elizabeth er goed uit tijdens de online audiënties van afgelopen week. Goedlachs en alert als altijd. Britse koningshuisdeskundigen denken dat ze te veel hooi op haar vork heeft genomen en daadwerkelijk rust nodig heeft. Maar zeker weten wat de Queen mankeert, doet niemand."

Wil niet stoppen

Nu ze twee weken rust moet houden, kan Elizabeth niet aanwezig zijn bij de eerste dag van de dodenherdenking zaterdag 13 november. De Britten herdenken dan een weekend lang hun oorlogsslachtoffers. Slechts een paar keer eerder miste ze die. Twee keer vanwege zwangerschap, andere keren was ze elders op staatsbezoek. Ze is vastbesloten om de herdenking op zondag de 14de wel bij te wonen. Het gaat voor de artsen heel moeilijk worden om dat uit haar hoofd te praten, zegt een bron tegen tabloid The Mirror.

"Haar plichtsbesef is enorm", zegt correspondent Anne Saenen. "Dat is ook wel te zien aan haar overvolle agenda. Het is duidelijk dat Queen Elizabeth volledig in dienst staat van het Britse volk en dat zal blijven tot haar dood, zoals het gebruik is in de Britse monarchie. Van stoppen wil ze niets weten."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Leden van de koninklijke familie gaan intensiever samenwerken bij het vergezellen van de koningin bij toekomstige verplichtingen. Prinses Anne was erbij toen Elizabeth begin oktober een dienst bijwoonde in Westminster Abbey. Ze liep toen voor het eerst publiekelijk met een wandelstok.

Anne Saenen: "Ook suggeren koningshuisdeskundigen dat het lange staan tijdens recepties en evenementen te zwaar wordt voor de hoogbejaarde koningin. Maar online audiënties en vooraf opgenomen speeches gaan haar nog altijd goed af. Mogelijk is dit voor Queen Elizabeth vanaf nu de oplossing om betrokken en zichtbaar te blijven voor haar volk."

Premier Johnson over de gezondheid van de koningin

"Ik heb met Hare Majesteit gesproken en ze is in een zeer goede vorm", liet premier Boris Johnson vandaag weten over de koningin. "Ze moet gewoon het advies van haar dokters opvolgen en wat rusten, dat is denk ik het belangrijkste. Ik denk dat het hele land haar het beste wenst."

'Zo oud als je je voelt'

Met haar moraal lijkt het wel goed te zitten. Dat bleek onlangs toen een tijdschrift voor ouderen haar de onderscheiding wilde geven voor Oudere van het Jaar. De koningin weigerde en liet weten dat ze daar niet voor gekwalificeerd was. "Je bent zo oud als je je voelt", zei ze.

Zo vindt ze het ook heel erg dat ze al een tijd niet meer heeft kunnen paardrijden. Twee maanden geleden moest ze daarmee stoppen vanwege 'een ongemak'. Maar koningin Elizabeth zou koningin Elizabeth niet zijn als ze niet vastbesloten was snel terug te keren in het zadel.

 

Lees meer over
Koningin Elizabeth IIGezondheidGroot-Brittannië