Honderd landen

Eerste grote deal klimaattop Glasgow: in 2030 einde aan ontbossing

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste grote deal klimaattop Glasgow: in 2030 einde aan ontbossing
RTL

De eerste grote deal is gesloten op de klimaattop in Glasgow. Honderd landen, waaronder ook Nederland, hebben besloten dat er in 2030 een einde komt aan ontbossing. Elke minuut gaat nu een gebied van zo'n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.

De landen trekken daarvoor miljarden uit. De afspraak die op de klimaattop in Glasgow bekend is gemaakt, wordt gesteund door de leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo.

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop in Glasgow?
Lees ook

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop in Glasgow?

'Een mijlpaal'

De landen die meedoen bezitten 85 procent van de bossen wereldwijd. De Britse premier Boris Johnson, die gastheer is van de klimaatconferentie COP26, noemt de deal 'een mijlpaal om de bossen op aarde te beschermen en te herstellen'.

Om de belofte waar te maken wordt tot 2025 omgerekend 10,2 miljard euro aan publiek geld uitgetrokken. Daarnaast zal ook 6,2 miljard euro aan privaat geld worden geïnvesteerd.

Houtkap in Amazone

Dat ook Brazilië akkoord gaat met de deal, is goed nieuws voor inwoners van de Amazone. Grote delen van het regenwoud in die regio zijn al gekapt, wat voor grote problemen zorgt voor boeren in het gebied: 

Het zuidoosten van Brazilië werd deze zomer geteisterd door de ergste droogte in bijna honderd jaar tijd. Eén van de belangrijkste oorzaken is de houtkap in de Amazone, die blijft toenemen.

Longen van de aarde

Houtkap is een van de oorzaken van klimaatverandering omdat bomen grote hoeveelheden CO2 opnemen. Van bossen wordt ook wel gezegd dat ze de longen van de aarde zijn. Er wordt ook geld beschikbaar gesteld om bossen te beschermen en te herstellen. 

Palmolie, soja en cacao

Naast de deal die de honderd landen gesloten hebben, zeggen 28 landen zich te zullen inzetten om de handel van palmolie, soja en cacao aan banden te leggen. Dat meldt de BBC. Deze industrieën dragen indirect bij aan ontbossing, omdat bomen plaats moeten maken voor andere gewassen. 

De afspraak die nu gemaakt is, is omvattender dan een eerdere deal die veertig landen in 2014 hebben gesloten.

Demissionair premier Mark Rutte zei dat de watersnood van deze zomer in Zuid-Nederland, Duitsland en België laten zien dat klimaatverandering nu menens is.
Lees meer over
KlimaatKlimaattop GlasgowKlimaatveranderingNatuur & MilieuNatuurbeheerNatuurgebiedLink in bioBraziliëVerenigde StatenNederlandChina