Grensoverschrijdend gedrag

Meldingen over misstanden bij The Voice 'zijn topje van de ijsberg'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLMeldingen over misstanden bij The Voice 'zijn topje van de ijsberg'
RTL

De meldingen die de politie heeft ontvangen over misstanden binnen The Voice of Holland zijn slechts een topje van de ijsberg. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die slachtoffers bijstaat.

Diekstra heeft van oud-kandidaten vernomen dat meerdere deelnemers van The Voice slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. "Vrouwen willen wel hun verhaal doen, maar durven gewoonweg niet uit angst voor onder meer represailles." Diekstra staat vier vrouwen bij die slachtoffer zouden zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het talentenprogramma.

Zedenpolitie heeft het na BOOS steeds drukker: 'Meer meldingen over aanranding en verkrachting'
Lees ook

Zedenpolitie heeft het na BOOS steeds drukker: 'Meer meldingen over aanranding en verkrachting'

Eerder vandaag maakte de zedenpolitie bekend dat er sinds de uitzending van BOOS veel telefoontjes zijn binnengekomen. "De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers gemeld van mogelijk seksueel misbruik en/of ongewenst seksueel gedrag."

Het gaat niet alleen om meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. "De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd", zei de politie.

De politie maakt een onderscheid tussen meldingen en aangiften. Een melding leidt in beginsel niet tot strafrechtelijk onderzoek, een aangifte kan wel tot een onderzoek leiden onder leiding van het OM.

Wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is, legde advocaat Diantha van Eijsden eerder uit:

Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd. Strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden legt uit hoe dat zit.

"Ook de komende tijd kunnen slachtoffers nog met hun verhaal bij ons komen", meldt de politie. Dat is volgens slachtofferadvocaat Richard Korver heel belangrijk. "Een individuele melding leidt misschien niet meteen tot strafrechtelijk onderzoek, maar meldingen kunnen zeker een belangrijke functie hebben op het moment dat de politie verschillende meldingen krijgt over een en dezelfde persoon."

Meer slachtoffers?

Daarnaast kan uit meldingen volgens Korver ook een patroon blijken. "Als er een melding is van misbruik in 2019, en meldingen uit 2016, dan rekt dat een pleegperiode op. En dan kun je denken: misschien zijn er veel meer slachtoffers gemaakt. Dat kan voeding zijn voor nieuw onderzoek."

Advocaat Diekstra zegt dat zijn cliënten hopen dat mogelijke slachtoffers 'zich nu gesterkt voelen om de stap naar voren te zetten en contact op te nemen met de politie'.

Lees meer over
Jeroen RietbergenAli BMarco BorsatoTalpaRTL NederlandThe Voice Of HollandSeksueel grensoverschrijdend gedrag