Advies om te testen blijft

Laatste coronamaatregelen verdwijnen morgen, ziekenhuiscijfers stabiliseren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLaatste coronamaatregelen verdwijnen morgen, ziekenhuiscijfers stabiliseren
RTL

De coronamaatregelen zijn de laatste weken afgebouwd, en morgen wordt de laatste stap gezet. Ondertussen blijft de situatie in de ziekenhuizen behapbaar: de cijfers stabiliseren.

Het aantal ziekenhuisopnames vlakt af: er liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in totaal 1832 mensen met corona op de verpleegafdeling. Vorige week dinsdag waren dat er 1796. Op de intensive care liggen 158 coronapatiënten, 2 meer dan vorige week.

Het aantal nieuwe opnames op de reguliere verpleegafdeling stijgt niet langer. En ook het aantal mensen dat met corona op de ic wordt opgenomen, blijft beperkt. Om die reden is besloten om verder te versoepelen. Morgen is het zover: dan gelden er geen maatregelen meer. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Blijf testen

Wat nog wel ongewijzigd blijft, is het advies om thuis te blijven bij klachten. Doe een zelftest en als die positief is, dan wordt geadviseerd een afspraak te maken bij de GGD voor een officiële test. "Ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft", meldt de overheid.

Het is niet meer nodig om jezelf te testen als je geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer twee keer per week preventief te testen voordat ze naar school gaan.

Toch blijft testen belangrijk, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC. "Het is één van de relatief eenvoudige manieren om zicht op het virus te houden en ook om zelf iets te kunnen doen, bijvoorbeeld als je op bezoek gaat bij oudere mensen. Daar blijken de zelftesten ook prima voor. Je ziet ook dat het massaal gebeurt. Dat vind ik een goede maatregel om erin te houden."

Deze laatste maatregelen komen op 23 maart te vervallen:

1. Mondkapjes dragen in en rond het openbaar vervoer, hoeft niet meer. Wel blijft het advies gelden om daar waar het druk is, een mondkapje te dragen. Het blijft overigens nog wel verplicht om in een vliegtuig en op het vliegveld een mondkapje te dragen, in verband met Europese regelgeving.

2. Het huidige thuiswerkadvies dat nog van kracht is, komt te vervallen. Het kabinet roept werkgevers wel op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren.

3. Testen voor toegang (1G) geldt ook niet meer voor grotere nachtclubs en grote evenementen waar meer dan 500 bezoekers zijn. Dat betekent dat het coronatoegangsbewijs nergens meer nodig is. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan, omdat in sommige andere landen nog wel verplichtingen gelden.

4. Mensen die vanuit een EU-land of Schengenland naar Nederland reizen, hoeven ook geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs meer te laten zien. Voor niet-EU-burgers geldt - enkele uitzonderingen daargelaten - nog wel een EU-inreisverbod.

In de afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatestuitslagen gedaald met 27 procent ten opzichte van de week ervoor. In de meeste leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Het weektotaal komt uit op 313.318, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vorige week ging het om 429.252 positieve tests.

Maar ook het aantal uitgevoerde tests is afgenomen, van 625.710 vorige week naar 452.936 afgelopen week. Of dat komt omdat mensen minder bereid zijn om te testen of dat er daadwerkelijk minder besmettingen zijn, is niet uit de cijfers te halen.

Twee keer besmet in korte tijd

Misschien hoor je het wel eens in je omgeving of heb je het zelf meegemaakt: een nieuwe positieve test in enkele weken tijd. "Daar is goed naar gekeken, en het is een zeldzaamheid gebleken. Maar het komt voor", vertelt Marion Koopmans. "Je moet niet vergeten dat we met een vergrootglas kijken naar alles wat er met het virus gebeurt, waardoor we ook de uitzonderingen zien. Dit is niet een grote reden tot zorg."

Bij elke variant moet je kijken hoe deze zich gedraagt, legt Koopmans uit. "Het leek aanvankelijk zo dat als mensen de subvariant BA.1 van omikron hebben gehad, dat ze ook de subvariant BA.2 konden krijgen. Dat is een aantal keer gezien, maar inmiddels weten we dat er ook forse bescherming is als je een infectie met één van de varianten hebt gehad. Dan is de kans dat je de tweede krijgt, flink lager. Maar het kan wel, dus daarom is het goed als je laagdrempelig blijft testen, vooral als je op bezoek gaat bij een kwetsbaren."

Lees meer over
RIVMCoronamaatregelenCoronabesmettingenCoronacrisis in Nederland