Drukte bij pompstation verwacht

Vanaf vrijdag is benzine goedkoper: 'Mensen wachten even met tanken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Vanaf vrijdag is benzine goedkoper: 'Mensen wachten even met tanken'
RTL

Nadat de benzineprijzen maandenlang de pan uit zijn gerezen, zullen ze aanstaande vrijdag weer wat lager uitvallen. Want: per 1 april gaan de accijnzen op brandstof omlaag. Tankstationhouders verwachten extra drukte. "Ik zet al het personeel in dat ik heb."

Een stormloop verwacht hij niet, maar extra drukte wel. Ewout Klok heeft een tankstation in Hoogeveen en is voorzitter van BETA, een belangenvereniging voor de zelfstandige pomphouders. "Ik weet dat tankstationhouders rekening houden met meer klanten."

De prijzen zijn de afgelopen weken gestegen door de oorlog in Oekraïne. Om burgers tegemoet te komen, besloot het kabinet onlangs met spoed de accijnzen op brandstof in Nederland te verlagen. De benzine wordt 17 cent per liter goedkoper, diesel 11 cent. Hoeveel dat per tankbeurt gaat schelen vanaf 1 april, is volgens Klok lastig te zeggen. "De prijzen fluctueren heel erg en in de ene auto kan meer brandstof dan in de andere."

Rekensommetje

Maar een grove schatting wil hij wel geven: "Laten we ervan uitgaan dat er gemiddeld 40 liter in een tank kan." Hij pakt even zijn rekenmachine erbij om 40 x 0,17 uit te rekenen. Uitkomst: 6 euro 80. "Afgerond zal het de tanker dus zo'n 7 euro schelen. Dat is best wat. Daar gaan mensen wel voor wachten." 

De stijgende brandstofprijzen brengen sommigen in de problemen. Na een oproep van RTL Nieuws, begin deze maand, stuurden tientallen mensen ons een relaas van de situatie bij hen thuis en hoe die veranderd is door de nog steeds stijgende brandstofprijzen. Met name deze mensen probeert het kabinet nu financieel iets te ontlasten. 

Hoe slim is die keuze? Dat wordt in onderstaande video uitgelegd: 

Morgen juist rustiger 

Klok verwacht dat het tot vrijdag juist rustiger is bij zijn tankstation. "Dat geldt vooral voor de particulieren, automobilisten die het tanken kunnen uitstellen en gewoon kunnen kiezen even niet of minder de weg op te gaan." Komt bij: het is mooi weer. "Dus die rijders zie je sowieso minder op de weg."

Het zakelijke verkeer, waarmee Klok doelt op automobilisten die voor hun werk de weg op moeten en op vrachtwagens, die zullen zich ook voor vrijdag wel melden bij de pomp. "Zij  moeten wel. Zij kunnen niet zeggen: ik werk een dagje niet."

Hoe zit het met die prijsverlaging? 

De verlaging van de brandstofprijzen gaat voor iedereen gelden, ongeacht het inkomen. Dat buurland België ook de accijnzen wil verlagen, heeft meegespeeld. "We moeten ook snel handelen, want mensen worden bij de pomp geconfronteerd met hoge prijzen", zei staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) toen de verlaging bekend werd gemaakt. 

Politiek commentator Roel Schreinemachers noemt de verlaging 'een stevige tegemoetkoming'. "Het is ongebruikelijk dat het kabinet miljarden uittrekt voor het compenseren van de koopkracht. Ook de snelheid waarmee dat gebeurt is zeldzaam. Hieruit blijkt wel dat het kabinet de urgentie voelt. Ook de Tweede Kamer drong aan op snelle oplossingen. Al is het de vraag of het genoeg is, want het is moeilijk te voorspellen hoe de brandstofprijs zich ontwikkelt."

Geen emotionele waarde

Voor vrijdag heeft Klok al zijn personeel ingeroosterd, 'voor de zekerheid'. "Toen in de kranten stond dat de benzineprijs met 20 cent omhoog zou gaan, was het stervensdruk die dag."

Klok vermoedt dat dat komt doordat brandstof niet iets leuks is om geld aan uit te geven. "Het heeft geen emotionele waarde, het is een rotklus om te tanken en geld uit te moeten geven aan je mobiliteit. Dus als mensen erop kunnen besparen dan doen ze dat graag."  

Tankstations zien drukte aan de pomp door oplopende benzineprijs
Lees ook

Tankstations zien drukte aan de pomp door oplopende benzineprijs

Lees meer over
BrandstofAutoInfrastructuurSnelwegBenzineprijsBenzinetekortBenzine