Geen excuses

Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'
RTL

Johan Derksen heeft in de uitzending van Vandaag Inside gereageerd op uitspraken die hij eergisteren in hetzelfde programma deed. Hij zei dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Nu zei Derksen dat de kaars tussen de benen van de vrouw loodrecht omhoog stond, en van penetratie geen sprake was.

"Ik wilde aantonen dat het tijdsbeeld nu anders is dan toen", zei Derksen aan het begin van de uitzending.

Derksen is niet van plan om excuses te maken voor zijn actie of uitspraken. "Ik had juist het idee dat ik mij kwetsbaar opstelde", zei Derksen vanavond. "Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen, dat heb ik kenbaar gemaakt, maar ik ga niet nu vijftig jaar later excuses maken. Aan wie dan? Dat zou net zoiets zijn als de burgemeester die nu sorry zegt omdat Piet Hein zich misdragen zou hebben."

Derksen wilde naar eigen zeggen duidelijk maken 'dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen'. 

Boze reacties

De uitspraken en reacties van tafelgenoten in de uitzending leidden vandaag tot veel boze reacties. Onder anderen Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sprak zich vernietigend uit over het fragment.

Tafelgenoten René van der Gijp en Steven Brunswijk grapten gisteren in de uitzending met Derksen mee, waarbij onder meer het formaat van de kaars aan de orde kwam. Kijk hier het fragment terug:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Derksen wilde met het verhaal naar eigen zeggen benadrukken dat de tijdsgeest tegenwoordig anders is dan in de jaren 60 en 70, waarin hij zelf jong was. "Mensen van mijn generatie zijn in een andere tijd opgegroeid en hebben toen allemaal een losbandige periode gehad", zegt hij. "Nu word je overal meteen voor neergesabeld en toen gingen we gewoon over tot de orde van de dag."

Derksen in opspraak: 'Ernst van de situatie wordt gebagatelliseerd'
Lees ook

Derksen in opspraak: 'Ernst van de situatie wordt gebagatelliseerd'

Hamer reageerde gisteravond op de nieuwe uitzending. "In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gisteren zeiden", zei ze in het radioprogramma Met het oog op morgen.

"Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend."

Cultuur veranderen

Janke Dekker van MORES, het meldpunt voor seksueel ongepast gedrag in de entertainmentsector, noemt de uitleg van Derksen een 'knap geregisseerde maar ongeloofwaardige poging tot schadebeperking'. "Gister had Derksen het zelf over verkrachting, wat hij vandaag omschreef was dat zeker niet", zei Dekker in Met het oog op morgen. "Wat deze uitzending vooral duidelijk maakte is de cultuur die we moeten veranderen in Nederland en waar we tegen moeten vechten."

De MORES-voorzitter vond het opvallend dat Derksen zei dat de omgangsvormen in de jaren zeventig anders waren dan nu. "Dat waren de omgangsvormen die misschien door een bepaalde groep van de bevolking normaal werden gevonden, maar zeker niet door vrouwen."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update