Vraag en antwooord

Krijg ook ik mijn geld terug? En 5 andere vragen over de regeling van Schiphol

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin van LonkhuijsenKrijg ook ik mijn geld terug? En 5 andere vragen over de regeling van Schiphol
RTL

Schiphol kondigde gisteravond aan de kosten te vergoeden van iedereen die zijn vlucht heeft gemist als gevolg van de enorme wachtrijen bij de security. Zes vragen en antwoorden over de compensatieregeling.

1. Voor wie geldt de regeling?

Voor iedereen die zijn vlucht gemist heeft in de periode tussen 23 april en 11 augustus als gevolg van de enorme wachtrijen. Je moet wel kunnen aantonen dat je op tijd op het vliegveld was. Dat kan bijvoorbeeld met je parkeerticket, je uitcheckbewijs van de trein, een genomen foto met tijdsaanduiding of een WhatsAppbericht dat je verstuurde. Je moet je zelf melden bij Schiphol.

2. Wat wordt vergoed?

De extra kosten die gemaakt zijn voor het omboeken naar een nieuwe vlucht en ook de kosten die direct veroorzaakt zijn door de vertraging. Als je vlucht 's avonds laat vertrok en je nieuwe vlucht de volgende ochtend, dat wordt ook je overnachting vergoed en je eten en drinken in de tussentijd. Als je door het missen van je vlucht geen gebruik kon maken van je accommodatie op plaats van bestemming of je al gereserveerde huurauto dan worden ook die kosten vergoed. Ten slotte vergoedt Schiphol ook je reiskosten als je besloten hebt dan maar op een andere manier naar je bestemming te reizen, bijvoorbeeld per trein.

Erg druk op Schiphol: vluchten vertraagd en geannuleerd
Lees ook

Erg druk op Schiphol: vluchten vertraagd en geannuleerd

Voorwaarde is in alle gevallen wel dat je kosten niet al door een ander zijn vergoed, bijvoorbeeld door je reisverzekering en dat ze redelijkerwijs niet te vermijden waren. Als er een vervangende vlucht wel beschikbaar (en bereikbaar) was, maar je hebt die hebt geweigerd, dan zal Schiphol niet zo snel je kosten vergoeden. 

Alle details van de regeling vind je hier.

3. Heel lang voelde Schiphol zich niet verantwoordelijk voor de problemen, nu wel. Wat is er gebeurd?

Schiphol zegt dat er lang aan gewerkt is en dat het gewoon tijd heeft gekost voordat de regeling klaar was. Ook de luchthaven zat in zijn maag met de ontstane problemen, omdat de gedupeerden nergens terecht leken te kunnen, zegt een woordvoerder. De Consumentenbond wilde eerst een massaclaim, maar dat wilde Schiphol niet. De gesprekken liepen vast. Later meldde de luchthaven zich bij de Consumentenbond met de mededeling dat ze alsnog iets wilden doen. Toen is in samenwerking met Omroep Max en de Consumentenbond deze regeling opgetuigd, waarbij gedupeerden zich individueel moeten melden.  

Op drukke dagen is er geen enkele garantie dat je je vliegtuig haalt. Zo ervaarde ook verslaggever Laura Veneman die een vlucht naar Spanje boekte om te zien of het echt zo erg is als wordt gezegd. "Ik zie huilende mensen."

4. Wie zijn vlucht heeft gemist, wordt gecompenseerd. Maar als je vlucht is geannuleerd krijg je niets in deze regeling. Waarom is dat?

Daar wil Schiphol niet aan. Het annuleren van vluchten gaat buiten de luchthaven om en kan om allerlei redenen zijn gebeurd. De verantwoordelijkheid voor de compensatie daarvan ligt bij de vliegmaatschappijen. De compensatieregeling is vooral opgetuigd voor de mensen die tussen wal en schip vielen. Omdat hun vlucht uiteindelijk wel gewoon op tijd vertrok (en op tijd komen je eigen verantwoordelijkheid is) kregen deze gedupeerden nul op het rekest van reisverzekeraars en vliegtuigmaatschappijen.

5. Hoe snel krijgt iedereen zijn geld dan terug? 

Tussen de zes en acht weken, belooft Schiphol. De bedoeling is dat je na zes weken uitsluitsel krijgt of je claim wordt toegewezen en dat er dan binnen 14 dagen wordt uitbetaald.  

6. Gaat dat lukken? Er is toch zo'n groot personeelstekort?

Schiphol denkt dat wel moet lukken. De claims worden afgehandeld door de klantenservice en daar is geen personeelstekort. Desalniettemin zegt de Consumentenbond erboven op te zitten. Ook zal de bond goed kijken of mensen niet onterecht worden afgewezen.

Lees meer over
SchipholConsumentenbondSchadevergoeding