Dit jaar geen extra compensatie

Miljardenpakket voor compensatie koopkracht, wel pas vanaf volgend jaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMiljardenpakket voor compensatie koopkracht, wel pas vanaf volgend jaar
RTL

Het minimumloon stijgt per 1 januari met maar liefst 10 procent. Dat hebben kabinet en coalitiepartijen vannacht afgesproken in de onderhandelingen over de begroting en de koopkracht voor volgend jaar. Verder geldt volgend jaar ook nog de verlaging van de brandstofaccijns en de energietoeslag voor lagere inkomens. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het slechte nieuws is dat er voor dit jaar geen koopkrachtreparatie meer mogelijk is, vanwege uitvoeringsproblemen. Het kabinet zei eerder al dat het heel moeilijk is om op korte termijn nog iets te doen. De verlaging van de brandstofaccijns geldt maar voor een half jaar, tot 1 juli 2023. 

Een hoog geplaatste bron spreekt van een 'ongekend pakket van zowel tijdelijke al structurele maatregelen'. "Daar mogen we trots op zijn", zegt deze ingewijde die het akkoord het resultaat van goed teamwork noemt.  

Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij
Lees ook

Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij

Toeslagen en uitkeringen omhoog 

Om de afgenomen koopkracht van met name lage inkomens en lagere middeninkomens te compenseren, gaat het kabinet allerlei toeslagen vanaf volgend jaar verhogen. Zo gaat de zorgtoeslag omhoog en ook de huurtoeslag gaat omhoog. Zo’n 4,5 miljoen mensen ontvangen deze zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag wordt minder naarmate je meer verdient. Het kindgebonden budget wordt ook verhoogd voor de bestrijding van armoede bij gezinnen.

De forse verhoging van 10 procent van het minimumloon betekent ook dat de AOW en andere uitkeringen zullen gaan stijgen, vanwege de koppeling tussen het minimumloon en de uitkeringen. 

Inkomstenbelasting omlaag

Daarnaast wil het kabinet de inkomstenbelasting verlagen. Het tarief in de eerste schijf gaat naar beneden. Daar gaan mensen dus minder belasting betalen.  

De extra uitgaven worden betaald door een verhoging van de winstbelasting en een verhoging van de mijnbouwheffing. Dat is een speciale belasting voor energiebedrijven. Beide maatregelen moeten ongeveer 3,5 miljard euro opleveren. Op die manier worden de energiebedrijven die forse winst maken extra belast.

Miljardenpakket

De omvang van het pakket is bijna 16 miljard euro. Op Prinsjesdag worden alle maatregelen officieel gepresenteerd. 

"Het was heel intensief."