Zingende papegaaien (en één operazangeres) gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

Een grote groep zingende papegaaien, dat is waar bioloog Michelle Spierings van de Universiteit Leiden naarstig naar op zoek is. De wetenschapper wil zich verdiepen in het gehoor van papegaaien. "Ik ben benieuwd hoe ze veranderende melodieën kunnen herkennen en nazingen."
"Om een melodielijn te kunnen volgen, moet je het verschil kunnen horen tussen twee noten. Dat noemen we relatief gehoor, en het is iets waar mensen in uitblinken. Dieren horen alleen welke toon iets is, dus een C, A of F-mineur. Dat is een absoluut gehoor, iets wat mensen juist maar zelden kunnen", vervolgt Spierings.
Zoomgesprek met veertig papegaaien
Dat bracht haar tot het volgende idee: "Ik denk dat papegaaien misschien ook een relatief gehoor hebben. Naast het feit dat ze een heel muzikale diersoort zijn, kunnen ze veel verschillende geluiden maken, en ook zingen. We weten dat ze waarschijnlijk absoluut gehoor hebben, maar we willen ook het relatieve gehoor testen", aldus de wetenschapper.
Omdat er op de universiteit geen echte papegaaien voorhanden zijn, bedacht ze dat ze het onderzoek maar via een app moest doen. "Als een papegaai een liedje kan zingen en we laten het daarna horen met een andere toonhoogte of interval, kan de papegaai het dan nog steeds zingen? Ik zie het al voor me: een groot zoomgesprek met veertig papegaaien en hun eigenaren, waarmee je echt een gemeenschapje kunt vormen", droomt Spierings.
De wetenschapper wil niet het onmogelijke vragen aan de dieren in het onderzoek, staat ten slotte nog op de site van de Universiteit van Leiden. "De opdrachten die we aan papegaaien geven, willen we ook bij mensen testen. Want de papegaaien maken wel eens een foutje, maar dat doen mensen natuurlijk ook. Dus als een professionele operazangeres sommige opdrachten niet kan doen, kunnen we dat van papegaaien ook niet verwachten. Ik ben heel benieuwd hoeveel verschillende versies van de 'Koningin van de Nacht' van Mozart we volgend jaar hebben verzameld."
Onderaan het opmerkelijke bericht staat hoe geïnteresseerde eigenaren van gevleugelde zangwonders zich kunnen melden bij de bioloog.