Nog zeker twee jaar geen fatsoenlijk alternatief blundertrein Fyra

Reizigers moeten nog zeker twee jaar wachten op een relatief fatsoenlijk alternatief voor de blundertrein Fyra. Op zijn vroegst in 2018 gaat de NS twaalf keer per dag met een gewone Intercity rijden tussen Amsterdam en Brussel, iets dat de hogesnelheidstrein Fyra maar niet wilde lukken. Dat blijkt uit een concept-kabinetsreactie op de parlementaire enquête Fyra, die in handen is van RTL Nieuws.
Vier keer per dag zal er een Intercity vanuit Den Haag naar Brussel vertrekken. Dat is een schraal alternatief voor een echte hogesnelheidsverbinding met Brussel. Die zou reizigers in minder dan twee uur van Amsterdam naar Brussel moeten brengen. Met de nieuwe, tijdelijke oplossing gaat de reistijd naar tweeëneenhalf uur. Gewone Intercity’s gaan vanaf 2018 over de Hogesnelheidslijn (HSL) rijden, maar die halen slechts 160 kilometer per uur maximaal. Op de HSL kunnen treinen rijden die 300 kilometer per uur halen.
In de concept-kabinetsreactie op de Parlementaire Enquete Fyra staat letterlijk: “Om de rijtijd van de IC Amsterdam-Brussel te verkorten, zal de HSL-infrastructuur beter worden benut door de intercity Amsterdam-Brussel 12 keer per dag volledig over de HSL-Zuid te rijden. Hierdoor wordt de rijtijd tussen Amsterdam en Brussel circa een half uur korter”. De NS-treinen doen er nu nog ruim 3 uur over.
CDA maakt gehakt van plan
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert maakt gehakt van het plan. Hij wil dat niet NS, maar andere spoorwegbedrijven een kans moeten krijgen om eindelijk een hogesnelheidstrein over de HSL te laten rijden. "Al 15 jaar lang proberen de NS tot een fatsoenlijke HSL te komen. Al 15 jaar lang lukt dat niet. En opnieuw zegt de staatssecretaris: we gaan het nog een keer proberen met NS. Het CDA heeft al veel eerder gezegd: laat ook andere aanbieders meedenken op die lijn".
Nu rijdt de Intercity Direct nog over de HSL, maar alleen over het Nederlandse deel. Ook de Intercity Direct kampt met veel problemen. De treinen vallen vaak uit. Eén van de redenen is dat het op de brug over het Hollands Diep vaak te hard waait waardoor de trein niet kan rijden.
Dat probleem wordt voorlopig niet opgelost, staat in de plannen. Eerst moet er geld verdiend worden met de relatief langzame Intercity´s naar Brussel. Dat geld wordt dan weer geïnvesteerd in het verbeteren van de HSL. In de concept-reactie op de parlementaire enquete Fyra staat: “Het kabinet zal de middelen die daaruit voortvloeien inzetten om verbeteringen aan de infrastructuur te realiseren, waardoor de betrouwbaarheid van HSL-diensten verbetert”.
Omgekeerde wereld
Oppositiepartij D66 vindt dat de omgekeerde wereld. "We zien dat de prestaties van de Intercity Direct over de HSL bedroevend zijn. Die moet eerst beter worden voordat je tegen reizigers zegt: dat is de trein waarmee u naar Brussel kunt rijden. Dat zou ik onverstandig vinden", zegt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66.
In het conceptplan van het kabinet staat niet wanneer er wel echte hogesnelheidstreinen over de HSL gaan rijden.
Meer op rtlnieuws.nl:
Alles over het vernietigende rapport over de Fyra