Beloningssysteem

Goed gerecycled? In deze Nieuw-Zeelandse stad krijg je dan een sticker

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesGoed gerecycled? In deze Nieuw-Zeelandse stad krijg je dan een sticker
RTL

Een afvalverwerkingsbedrijf in het Nieuw-Zeelandse Christchurch was het beu dat er sinds de uitbraak van het coronavirus veel minder goed werd gerecycled. Om het tij te keren besloten ze een beloningssysteem in te stellen. Wie zijn of haar afval goed scheidt krijgt een sticker, wie dat niet doet riskeert de afvalcontainer kwijt te raken. En nu? "Het gaat veel beter."

Na de strenge lockdown (waardoor het coronavirus in Nieuw-Zeeland vrijwel geëlimineerd werd) in maart en april, werd er door inwoners van Christchurch veel minder goed gerecycled.

Gescheiden afval

Minder dan de helft (48 procent) van het gescheiden afval kon in juni gerecycled worden, omdat het was vervuild met restafval. Dat kwam omdat mensen hun afval thuis niet goed scheidden.

De manager van het gemeentelijke afvalverwerkingsbedrijf, Ross Trotter, besloot toen om een beloningssysteem in te stellen om mensen beter te laten recyclen. "We wilden eens niet alleen maar negatief zijn", vertelt Trotter aan The Guardian.

Danya maakt mondkapjes van gerecyclede tampons: 'Je ziet het blauwe touwtje nog'
Lees ook

Danya maakt mondkapjes van gerecyclede tampons: 'Je ziet het blauwe touwtje nog'

Wie zijn of haar afval goed scheidt krijgt een gouden sticker van de gemeente. "Daar staat iets op in de trant van 'Hé, jij daar, jij bent een goede afvalscheider'", legt Trotter uit. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen naar ons zijn toegekomen met de vraag hoe ze óók zo'n sticker kunnen krijgen."

Afvalbak in beslag

Wie zijn of haar afval niet goed scheidt krijgt een waarschuwing. Vervolgens volgt nog één waarschuwing, die aan de restafvalcontainer hangt en voor iedereen in de straat te zien is. Als een bewoner daarna nog eens de fout ingaat wordt de afvalbak door de gemeente in beslag genomen.

Sinds de introductie van het systeem zijn 155.000 afvalcontainers door medewerkers geïnspecteerd. 26 procent kreeg een gouden sticker vanwege de 'uitstekende recycling' terwijl 61 procent een 'educatieve tip' kregen. De gemeente stuurde aan 1.500 huishoudens een officiële waarschuwing.

Enorme stijging

Het percentage gescheiden afval dat gerecycled kan worden is in de afgelopen maanden gestegen van 48 procent naar bijna 80 procent. "We hadden niet op een beter resultaat kunnen hopen", zegt Trotter tegen de krant. Of hij zelf al een gouden sticker heeft gekregen? "Nee", grapt hij. "Ik wacht nog steeds."

Lees meer over
AfvalAfvalscheidingAfvalverwerkingNieuw-Zeeland